Financial Times: Oyları süpürdü
Türkiye'deki genel seçim sonuçları Yunan basınında geniş yer aldı.
AK Parti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim zaferi Batı medyasında büyük bir yankı uyandırdı. Birçok ülkede an ve an izlenen seçim sonuçlarının, AK Parti'nin yüzde 50 seviyelerindeki oy oranıyla neticeleneceğinin ortaya çıkmasıyla batı medyasından birbiri ardına haberler gelmeye başladı. Alman medyası Erdoğan'ın ezici zaferine yer verirken AK Parti'nin Anayasa'yı değiştirecek çoğunluğu elinden kaçırdığına dikkat çekildi. Yunan medyasında ise Erdoğan'ın müthiş bir zafer kazandığı, artık önünde kritik bir takvim olduğu belirtildi. İşte Batı medyasında Erdoğan ve AK Parti'nin seçim zaferi...
GUARDIAN: PARLAK ZAFERE RAĞMEN UZLAŞMAYA İHTİYAÇ DUYULACAK
İngilizlerin ünlü gazetesi Guardian, AK Parti'nin aldığı oy oranını "Parlak bir zafer" olarak nitelendirdi. AK Parti'nin reformları sürdürmek konusunda çok önemli bir zafer elde ettiğine dikkat çeken gazete, yine de sandıktan yeni bir Anayasa hazırlanması konusunda bir uzlaşma zorunluluğu çıktığına dikkat çekti.
AK Parti'nin yüzde 50 Anayasayı değiştirmek için gerekli 330 oya ulaşamadığına dikkat çeken Guardian, yeni bir anayasa için Erdoğan'ın AK Parti dışında bir uzlaşma aramak durumunda olduğunun altını çizdi.
"YENİ ANAYASA İÇİN REFERANDUMA GİDİLEBİLİR"
Guardian'ın dikkat çektiği konu aslında ABD medyasının genelinde gündemdeydi.
ABD basını, seçim sonuçlarına göre, hükümetin Anayasa değişikliği için muhalefetle uzlaşı araması gerekeceği yorumunda bulundu.
AP ajansı, seçim sonuçlarıyla ilgili haberinde, AK Parti'nin seçimleri tekrar kazanmasına rağmen Meclis'te, üçte ikilik çoğunluğu sağlayamadığını belirtti. Ajans, bu nedenle hükümetin yeni Anayasa yazım sürecinde muhalefet partileriyle uzlaşı arayışı içine girmesinin gerekeceğini kaydetti.
CNN International televizyonu İstanbul'a canlı bağlandığı muhabiri Ivan Watson'dan seçim sonuçlarını aldı. Seçim sonuçlarının Anayasa değişikliği için önemli olduğunu belirten Watson, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri bir kez daha kazanarak tek başına iktidar olduğunu, ancak ''tam istediği kadar büyük bir zafer elde edemediğini'' savundu.
Watson, Erdoğan'ın Anayasa değişikliği için muhalefetle uzlaşı araması gerekeceğini kaydetti. CNN'de AK Parti Genel Merkezi önündeki kutlamalardan da görüntüler verildi.
Los Angeles Times internet sitesinde de AK Parti'nin seçimi kazandığını duyurdu. İstanbul'da seçmenlerle yapılan röportajlara yer verilen haberde, AK Parti hükümetinin icraatları ve ekonomide kat edilen önemli mesafelerden bahsedildi. Haberde, ''hükümetin seçim sonuçlarına göre yeni Anayasa için referanduma gitmesi gerekebileceği'' yorumunda bulunuldu.
WALL STREET JOURNAL: BÜYÜK ZAFER
Amerika'nın önemli gazeteleri, Türkiye'deki milletvekili genel seçiminden AK Parti'nin büyük zaferle çıktığını yazdı. New York Times (NYT) gazetesi, internette yayımladığı haberini ''Başbakan Erdoğan'ın partisi, seçimleri 3. kez kazandı'' başlığıyla duyurdu. Haberde Başbakan Erdoğan'ın açık bir zafer kazandığı ancak seçim sonucunun, başkanlık sistemine geçiş ve yeni bir anayasanın hazırlanması gibi TBMM'de AK Parti'nin büyük değişikler yapmasını sağlayacak çoğunluğu kendisine vermediği, bu kapsamda AK Parti'nin muhalefetle uzlaşma sağlaması gerektiği vurgulandı. Haberde Başbakan Erdoğan'ın seçim sonuçlarıyla ilgili yaptığı konuşmada, halkın kendilerine yeni anayasanın hazırlanmasında uzlaşma ve diyalog çağrısında bulunduğunu söylediği belirtilirken, Türkiye'nin ''bölgenin Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu tek demokrasi olduğu ve Başbakan Erdoğan'ın yönetiminde, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik olarak istikrarlı bir ülke olduğu'' ifade edildi.
Wall Street Journal (WSJ) da haberinde, AK Parti'nin büyük zafer kazandığı ancak Anayasa'yı tek başına değiştirecek çoğunluğa ulaşamadığı belirtildi. Haberde gayrıresmi seçim sonuçlarının Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'deki siyasi alanda rakipsiz konumda olduğunu teyit ettiğini, bu kapsamda siyasi analistlere göre Erdoğan'ın anayasayı yeniden yazma amacı yönünde ivme yarattığı yorumunu yaptıkları kaydedildi. Haberde analistlerin, 2002'de yüzde 34, 2007'de yüzde 47 ile seçimleri kazanan AK Parti'nin bu seçimlerde yüzde 50 kazanmasının büyük zafer olduğunu söyledikleri de belirtildi. Haberde, MHP'nin TBMM'ye yeniden dönüş yapacağı da belirtilerek ''MHP yüzde 10'luk barajı aşamasaydı, bu oylar AK Parti ile CHP arasında paylaşılacak, AK Parti de rahatlıkla 330 sandalyenin üzerinde sandalye kazanacaktı'' görüşüne yer verildi.
FT: AK PARTİ ÜÇÜNCÜ DÖNEMDE OYLARI SÜPÜRDÜ
İngiliz basını da Türkiye'de yapılan milletvekili genel seçiminin sonuçlarına geniş yer verdi.
İngiliz yayın kuruluşu BBC, "AK Parti'nin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü kez kazandığını" bildirerek, "ancak AK Parti'nin anayasayı tek başına değiştirmeyi sağlayacak çoğunluğu elde edemediğini" kaydetti.
CHP ve MHP'nin aldığı oylara da değinen BBC, her iki partinin de yüzde 10'luk barajı aştığını belirtti.
İstanbul'daki muhabiri Jonathan Head'in görüşlerine de yer veren BBC, Erdoğan'ın dört yıl daha "Türk siyasetindeki etkisinin süreceğini" bildirdi.
Bağımsız adayların seçimlerde başarılı olduğunu belirten İngiliz yayın kuruluşu, Head'in "Bu durumun, Kürt sorunu konusunda hükümet üzerindeki baskıyı artıracağı" yorumunu aktardı.
Financial Times (FT) gazetesinin internet sitesinde, Ankara muhabiri Delphine Strauss imzalı haberde ise "AK Parti Türkiye'de üçüncü dönemde oyları süpürdü" denildi. "Bazı liberaller endişe duysa da Erdoğan'ın köylerde, kentlerin fakir bölgelerinde ve orta sınıf arasında kahraman olmaya devam ettiği" yorumunun yapıldığı haberde, AK Parti'nin anayasal reformu referanduma sunacak 330 milletvekili sayısına ise ulaşamadığına dikkat çekildi.
CHP'nin 2007'deki genel seçimde oyların yüzde 21'ini alırken, bu seçimde oylarını artırarak yüzde 26'ya ulaştığını belirten FT, bağımsız adayları destekleyen BDP'nin ise bu seçimle daha fazla oy kazandığını yazdı.
"Seçimin sonucu yatırımcıları memnun edecek" diyen FT, siyasi istikrarsızlıktan endişe duyan yatırımcıların, yapılacak reformlarda uzlaşma aranacağı için bu konudaki endişelerinin giderildiği yorumunu yaptı.
Gazete, Eurasia Grup'tan Wolfango Piccoli adlı analizcinin, "330 sandalyenin altında olması, AK Parti'nin muhalefetle müzakere yapmasına yol açacaktır. Daha fazla kutuplaşma riskini sınırlayacaktır" dediğini aktardı.
ALMAN MEDYASI: BÜYÜK ZAFER, FAKAT ÜÇTE İKİYİ KAÇIRDI
Alman medyası, Türkiye'deki genel seçimlerle ilgili verdiği haber ve yorumlarda, AK Parti'nin seçimleri büyük farkla kazandığını ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, TBMM'de ulaşmak istediği üçte ikilik çoğunluğu sağlayamadığını belirtti.
Alman Haber Ajansı (DPA), Türkiye'de ilk tahminlere göre AK Parti'nin yüzde 50,3 oranında oy alarak, diğer partilere büyük fark attığını ancak 550 koltuklu TBMM'de üçte ikilik çoğunluğu sağlayamadığını ifade etti.
CHP'nin yüzde 27,1, MHP'nin de yüzde 13 civarında oy alarak Meclise girmeyi başardığı kaydedilen haberde, BDP'nin yüzde 5 oranında kalmasına rağmen Kürt kökenli bağımsız milletvekili adaylarının Meclise girmeyi başaracağı belirtildi.
Seçimlerin genelde olaysız geçtiği bildirilen haberde ayrıca, Erdoğan'ın büyük projeler gerçekleştirmek istediği, AK Parti'nin de 2023 yılına kadar ekonomik gücü üç katına çıkartmayı hedeflediği kaydedildi.
Alman 1. televizyon kanalı ARD'nin ana haber bülteninde, genelde seçimlerde kimin kazanacağının önemli olduğunu ancak Türkiye'de seçimleri kimin kazanacağının zaten başından beri bilindiğini, buna rağmen Anayasa'yı değiştirebilmek amacıyla Erdoğan için her oyun önemli olduğu ifade edildi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da başlangıç için iyi bir seçim sonucu elde ettiği, partisinin seçimlerden ancak oy oranını üçte bir oranında artırarak çıktığı belirtildi.
Alman 2. televizyon kanalı ZDF, Erdoğan'ın kendinden emin ve keyifli bir şekilde İstanbul'da oy kullandığına işaret ederek, başkanlık sistemini getirmek amacıyla Anayasa'yı değiştirmek için Mecliste gerekli olan üçte ikilik çoğunluğu ise sağlayamayacağı görüşüne yer verdi.
Türkiye'de özellikle ekonomik gelişmelerden dolayı Erdoğan'ın desteklendiği görüşüne de yer verilen televizyon haberinde, CHP'nin ve Kürt kökenli bağımsız milletvekili adaylarının da oylarını artırmaya çalıştığı, CHP ve MHP'nin de Mecliste yer alacağı kaydedildi.
Alman "n-tv" televizyonu da Erdoğan'ın, aldığı yaklaşık yüzde 50 oranındaki oylarla bir kez daha tek başına iktidara geleceğini ancak Mecliste üçte ikilik çoğunluğu sağlayamayacağını ifade etti. Haberde ayrıca, AK Parti'nin bu seçim zaferine rağmen Erdoğan'ı yeni dönemde de ülkede birçok sorunun beklediği savunuldu.
"Der Spiegel" dergisinin internet sayfasında da "Erdoğan üçte ikilik çoğunluğu kaçırdı" başlığıyla verilen haberde, AK Parti'nin seçimleri açık farkla kazandığı ifade edildi.
"Erdoğan için zafer" başlığıyla Focus dergisinin internet sayfasında yer alan haberde de AK Parti'nin seçimlerde yaklaşık yüzde 54 oranında oy aldığının tahmin edildiği belirtildi.
Almanya'nın önde gelen gazeteleri "Die Welt", "Frankfurter Rundschau", "Frankfurter Allgemeine Zeitung" ve "Süddeutsche Zeitung" gazetelerinin internet sayfalarında yer alan haberlerin tümünde de Erdoğan'ın Anayasa'yı değiştirebilmek için Mecliste sağlaması gereken üçte ikilik çoğunluğu kaçırmasına vurgu yaptı.
Bild gazetesinin internet sayfasında da "Erdoğan üçüncü tura giriyor" başlığıyla verilen haberde, AK Parti'nin seçimleri farkla kazandığına işaret edildi.
Haberlerde, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmak istediği, bunun için ülkede başkanlık sistemini getirmeye çalıştığı şeklinde görüşlere yer verildi.
YUNAN MEDYASI: ERDOĞAN'DAN EZİCİ ZAFER
Türkiye;de bugün yapılan milletvekili seçimleri Yunan medyasında geniş yer aldı.
Yunan televizyonları, seçimlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki AK Parti'nin oy oranını yükselterek, büyük bir zafer kazandığını belirtti.
Devlet televizyonu NET TV, Erdoğan'ın seçimlerde oyların yüzde 50'den fazlasını alarak büyük ve kesin bir zafer kazandığını duyurdu.
"ÜST ÜSTE SEÇİM KAZANAN İLK SİYASİ LİDER"
Erdoğan'ın bu seçimleri kazanarak, Türkiye'de üst üste üçüncü kez seçim kazanan ilk siyasi lider olduğu belirtilen haberde, Başbakan'ın yarından itibaren çözmesi gereken konular arasında “Kürt sorunu" ve ''devlet-vatandaş ilişkileri'' gibi konular bulunduğu ifade edildi.
NET TV haberinde, Erdoğan'ın hedefleri arasında, anayasanın değiştirilmesi ve başkanlık sistemine geçilmesi gibi konular da bulunduğunu öne sürdü.
Ulusal alanda yayın yapan özel MEGA TV, Türkiye'deki seçimlerin galibi Erdoğan;ın müthiş bir zafere imza attığını aktardı.
Antenna 1 televizyonu da, Türkiye'de bugün yapılan “kritik" seçimlerde Erdoğan başkanlığındaki AK Parti'nin oyların yaklaşık yüzde 51'ini alarak rahat bir zafer kazandığını belirtti.
Seçimlerin galibi Erdoğan'ı yarından itibaren ülke içinde ve dışında çözmesi gereken büyük sorunlar beklediği ifade edilen haberde, ele alınması gereken konular arasında Türk-Yunan ilişkileri de bulunduğu kaydedildi.
Bu arada, Türkiye;deki seçimler internetteki Yunan haber sitelerinde de geniş yer aldı. Ülkenin en çok izlenen haber sitelerinden Nooz.gr, ana sayfada yayımladığı “milletvekili seçimlerinde Erdoğan'ın zaferi" başlıklı birinci haberinde, Erdoğan'ın Türkiye'de yapılan seçimlerde üst üste üç kez iktidar olduğunu bildirdi.
Yunan in.gr haber sitesi de, “Ezici zafer ile üçüncü dönem" başlığını kullandığı haberinde, “Türkiye'deki seçimlerde Erdoğan'ın mutlak bir zafer kazandığını" ifade etti.
CEM ÖZDEMİR: HALK EKONOMİDEN YANA OY KULLANDI
Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, Türkiye'deki milletvekili genel seçiminde alınan ilk tahmini sonuçların hemen ardından yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı başarısından dolayı tebrik etti, CHP'nin değişime geç başladığını savundu.
Özdemir, "Sonuçlar henüz kesinleşmedi, ancak şu an alınan sonuçlara göre AK Parti yüzde 50'yi aşmış durumda. Başbakan Erdoğan'ı bu başarısından dolayı kutluyorum. Muhalefet partilerinin, sivil toplum örgütlerinin ve tüm sivil toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak bir iktidarın yönetime gelmesini diliyorum" diye konuştu.
"CHP DEĞİŞİME GEÇ BAŞLADI"
CHP'nin ise değişime başlamakta geç kaldığını savunan Özdemir, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun başa gelmesiyle CHP'deki yeni değişim oy sandıklarına fazla yansıyamadı. Kafalardaki yeni CHP ile eski CHP çelişiyor. Yine de CHP'ye şans vermek gerekir" dedi.
AK Parti'nin gelecekte AB üyeliği konusunda ısrarla diretmesi gerektiğini ifade eden Özdemir, "AK Parti'nin birinci parti olmasında ekonomik nedenler büyük rol oynuyor. Türkiye'deki büyüme oranı Çin ve Hindistan ile yarışmakta. İnsanlar istikrardan yana oy kullandı. AK Parti, bir taraftan istikrarlı ekonomiden yana iken, diğer taraftan statükoya karşı politika izledi. İnsanlar ekonomiden yana oy kullandı. CHP de statükocu bir politikadan uzaklaşmalı" şeklinde görüş belirtti.
Türkiye'nin en önemli sınavını bundan sonra vereceğini kaydeden Özdemir, "Türkiye AB fikrinden uzaklaşmamalı. AK Parti'nin bu başarısı hem başarı, hem de risk olarak tanımlanmalı. Mecliste bu kadar çoğunlukta olmak riski de beraberinde getirebilir. Seçim başarılarının hiç birinin kalıcı olmadığını unutmamak gerekir. Türkiye en önemli sınavını bundan sonra verecek. AK Parti dışında da geniş kesimlerin olduğu dikkate alınmalı" dedi.
Baden-Württemberg Eyaleti Uyum Bakanı Bilkay Öney de, seçim sonuçlarının beklediği şekilde çıktığını ifade ederek, "Ancak AK Parti tahmin ettiğimden daha yüksek, CHP de daha düşük oy aldı. İnsanların tercihine saygı duymak gerekir. Türkiye'nin ekonomik çizgisi çok iyi bir yolda. Bu aynen devam etmeli. Demokratik reformlar da gerçekleşirse çok iyi olacak" şeklinde değerlendirmede bulundu.
Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Hamburg Eyalet Meclisi Üyesi Ali Rıza Şimşek, Türkiye'de demokrasinin daha iyi işlemesi ve AB üyeliği konusunda Türkiye'nin bundan sonra da çalışmalarını sürdürmesi gerektiğini belirterek, "AK Parti çok organizeli çalıştı. Basın özgürlüğü, insan hakları, demokrasi konusunda kuşkularımızı seçimden önce dile getirmiştik. Bu kuşkularımız seçim sonrasında da devam edecek. Bir partinin tek başına iktidara gelmesini doğru bulmuyorum. Bence koalisyon hükümeti olmalıydı. CHP alternatif bir politika üretemedi" diye konuştu.
İTALYAN BASINI
İtalyan basını, Türkiye'deki milletvekili genel seçiminden, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın zaferle çıktığını, ancak anayasa değişikliklerini tek başına referanduma götürebilecek sayıya ulaşamadığı yorumunda bulundu.
CAMERON VE PAPANDREU KUTLADI
İngiltere Başbakanı David Cameron ve Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, seçim başarısı nedeniyle Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayarak kutladı.
10 AYRI DİLE ÇEVİRDİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere AK Parti Genel Merkezi'nde yaptığı "balkon konuşması"nı, merkezi Fransa'nın Lyon kentinde bulunan Euronews haber kanalı 10 ayrı dilde yayımladı. Euronews, Başbakan Erdoğan'ın seçimden sonra yaptığı ilk konuşmayı, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Portekizce, Rusça, Arapça, Farsça ve Türkçe olarak abonelerine ulaştırdı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.