Fıkraları aratmayan şikayetler
Her il ve ilçede oluşturulan Tüketici Hakem Heyetleri'ne gelen şikayetlerde fıkraları aratmayacak olaylar yaşanıyor
Valilik ve kaymakamlıklar bünyesinde, her il ve ilçede oluşturulan ''Tüketici Hakem Heyetlerine'' gelen şikayetlerde fotoğrafta eşinden çirkin çıkması, yediği dönerin gramajının az olması, dövmesinin akması, çorabının kaçmasından 35 kuruşluk fotokopi parasına kadar birbirinden ilginç, fıkra gibi başvurular dikkati çekiyor.
Ayda ortalama bin şikayetin geldiği Adana'nın merkez Seyhan İlçe Kaymakamlığı bünyesindeki Tüketici Hakem Heyeti Bürosu, iğneden ipliğe her kalem ürünün bulunduğu, şikayet konusu yüzlerce eşyadan adeta geçilmez oldu.
Kaymakam İsmail Hakkı Develi'nin hakem heyeti başkanlığıyla görevlendirdiği Yazı İşleri Müdürü Ahmet Taşkıner'e göre, devletin vatandaşına hizmeti olan bu uygulamayı suiistimal etmeye çalışanlar da oluyor.
Bilirkişiler de görevlendirilerek alınan kararların adil olması için özen gösteren hakem heyetine gelen şikayetler zaman zaman görevlileri güldürüyor.
Art niyetli kişiler çoğunlukla abiye kıyafetlerde dikkati çekiyor. Sadece özel günlerde giyilebilen bu kıyafetleri düğünde nişanda giyenler, ertesi gün bir bahane ile hakem heyetine getirip, parasının iadesini istiyorlar.
Tüketiciler, ''ayakkabım dar geliyor'', ''çorabımın teli kaçtı'', ''kuaförüm saçımı yaktı'', ''teleshoptan cinsel ürün aldım, aparatı eksik çıktı'', ''iç çamaşırı alırken satıcı 'bu size olur' dedi ama beni yanıltmış, dar geliyor, giyemiyorum'', ''fotoğrafta karımdan çirkin çıkmışım paramı geri istiyorum'', ''ambalajında kalpli görünen ten çorabı açınca çiçekli çıktı parasını istiyorum'', ''aldığım çorap kaçtı'' gibi yüzlerce şikayetle başvuruda bulunuyor.
İLGİNÇ BAŞVURULARDAN BAZILARI
Tüketici Hakem Heyetine başvuran bir kadın, yeni doğum yaptığını ancak, eczaneden aldığı anne sütü sağım makinesinin bozuk olduğunu ileri sürdü.
Genç kadın, hakem heyetinde görevli kadını ikna etmek için bu makineyi denemekte ısrar edince erkek personel dışarı çıkarıldı.
Kadın, görevli kadın personelin gözünün önünde göğsünden sütü sağmaya çalışırken, aslında sorunun makineden değil kadının sütünün olmamasından kaynaklandığı anlaşıldı.
Kent merkezindeki bir lokantada döner yiyen kişi, Tüketici Hakem Heyeti'ne gelerek, lokantanın dönerin gramajını düşük tuttuğunu ileri sürerek şikayetçi oldu.
Görevli memur, ''dönerin gramajının eksik olduğunu nasıl kanıtlayacağız, döner nerede?'' diye sorunca, şikayet sahibi döneri yediğini söyledi.
Bir başka vatandaş ise PTT'ye gittiğini ancak, fotokopi cihazı arızalı olduğu için dışarıdan fotokopi çekip getirilmesinin istendiğini belirterek, 35 kuruşluk fotokopi ücretinin söz konusu kurumdan tahsil edilerek tarafına ödenmesini istedi.
Başvurulardaki ilginçliklere rağmen, ön elemeden geçtikten sonra değerlendirmeye alınan şikayetlerin yüzde 80'i tüketici lehine sonuçlanıyor.
Hakem heyetlerine yapılan başvurulardan ücret alınmıyor. Heyet, kararını en geç 3 ay içinde veriyor. Karar, her iki tarafa iadeli taahhütlü posta ile bildiriliyor.
Bu nedenle 5 TL'lik bir ürün için bile posta bedeli olarak 15 TL para harcanıyor.
TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ
Tüketici Hakem Heyetleri, tüketiciler ile satıcı ve sağlayıcılar arasında çıkan uyuşmazlıkları çözümlemek amacıyla veya tüketici mahkemelerinde delil olarak ileri sürülebilecek kararları almak üzere il ve ilçe merkezlerinde oluşturuluyor.
Büyükşehir statüsünde bulunan illerde kurulan il hakem heyetleri, mal ve hizmet bedeli Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca her yıl aralık ayı içinde tespit ve ilan edilecek tutarın üzerindeki uyuşmazlıklara bakmakla görevliyken, bu bedelin altındaki uyuşmazlıklara büyükşehir belediyesi sınırları dahilinde kurulu ilçelerdeki hakem heyetleri bakıyor.
İl hakem heyetleri Sanayi ve Ticaret İl Müdürü ya da onun görevlendireceği memur, ilçelerde ise kaymakamın görevlendireceği memur başkanlık ediyor.
Hakem heyetinin üyeleri belediye başkanının görevlendireceği uzman bir personel, baronun mensupları arasından görevlendireceği bir avukat ile tüketici örgütlerinin seçecekleri bir üyeden oluşuyor.
Satın alınan herhangi bir mal veya hizmetin ayıplı (kusurlu) olduğunu fark eden her tüketici hakem heyetlerine dilekçe ile başvurabiliyor.
Başvurular en geç 3 ay içerisinde değerlendirilerek alınan karar şikayetçi ile şikayet edilen tarafa yazılı olarak bildiriliyor.
Alınan karar, malın iadesi, malın yenisi ile değiştirilmesi, malın tamiri, malın özürü kadar değerinden indirilmesi şeklinde olabiliyor.
Hakem heyetinin verdiği karara satıcı veya sağlayıcının uymaması durumunda tüketici İcra Müdürlüğüne başvurabiliyor.
Tüketici, hakem heyeti kararı, aleyhte çıktıysa 15 gün içinde Tüketici Mahkemesine itiraz edebiliyor.