Fethullah Gülen Türkiye'ye iade edilecek mi?
Fethullah Gülen Türkiye'ye iade edilecek mi? Gülen, ABD ile Türkiye arasındaki ilişkide ABD kimden yana tavır alacak? Peki, paralel yapı konusunda ABD'nin düşüncesi ne?
Hürriyet'e konuşan Amerika Birleşik Devletleri'nin Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone, Türkiye'nin 30 Mart'ta kritik bir stres testini geride bıraktığını düşünüyor. Ancak iktidarın yürüttüğü seçim kampanyasının Türkiye'nin uluslararası duruşuna verdiği zararın etkilerinin epey bir devam edeceği görüşünde.
Ricciardone, Olabildiğince üstü kapalı yanıtlar vermiş olsa da Fethullah Gülen'in iadesi konusunun Ankara tarafından şu sıralar sık gündeme getirildiğini teyit etti. Ancak henüz resmi bir iade talebinin olmadığı anlaşılıyor. Röportajın sürprizi ise ABD'nin ‘vatandaşların ifade özgürlüğü zedelenmeden devlet sırları nasıl korunacak' sorunsalını aşması için Ankara'ya yardım önerdiğini açıklaması oldu.
İşte Ricciardone'nin verdiği röprotajdan ilgili bölüm:
- Siz ‘gizli grup' ve ‘derin devlet' ifadelerini kullandınız. Türk hükümeti ise ‘paralel devlet' diyor. Görev yaptığınız 3 yılı aşkın süre içinde Türk devletinin içinde paralel yapılar tespit ettiniz mi?
Biz elimizde bir paralel devlet detektörüyle gezmiyoruz. Bu kavram Amerikalıların anlayabileceklerinin çok ötesinde bir şey. Bunun ne anlama geldiğine karar vermek de, karşılığında ne yapılacağına karar vermek de Türklerin kendisine kalmış. Ne anlama geldiğini bize sizler söyleyeceksiniz. Biz de bu meseleyle nasıl başa çıktığınızı büyük bir ilgiyle takip edeceğiz.
- Biraz önce Ankara ile 17 Aralık sonrasında yaşadığınız sıkıntıların kökeninde Fethullah Gülen'in ABD'de yaşaması olduğunu ima ettiniz. Erdoğan Pensilvanya'da yaşayan Gülen'in iadesi konusunu Başkan Obama ile yaptıkları telefon görüşmesinde konuştuklarını söylemişti. Gülen'in Türkiye'ye iadesi masada mı?
Beyaz Saray'ın 19 Şubat'ta gerçekleşen o telefon konuşmasıyla ilgili açıklaması net. Hatta konuşmanın içeriğine açıklama getiren başka bir açıklama daha yapıldı. Ben de o noktada bırakayım. Ama o telefon konuşmasında bir kez daha vurgulanan temel nokta şuydu; biz Türkiye'ye saygı duyuyoruz ve kesinlikle içişlerinize karışmayız. Elbette bu meselenin farkındayız. Evet hükümetiniz konuyu gündeme getirdi. Yasal konularda yapılan tüm başvurulara hürmetle ve ciddiyetle yanıt vereceğiz. Ancak ülkemizde ikamet eden Türk vatandaşlarının haklarını kullanmasına da karışmayız.
GÜLEN'İ DEĞİL ASIL ÖNEMLİ İŞLERİ KONUŞMAK İSTİYORUZ
- Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf geçen hafta
Ben de sözcümüz Marie Harf gibi iki müttefik açısından gerçekten önemli olan konulara odaklanmak isterim. Bize göre, yasadışı aktivite emareleri olmadıkça ülkemde yaşayan bir Türk vatandaşıyla ilgili konuşmak karşı karşıya olduğumuz gerçekten ciddi meseleler konusunda dikkatimizi dağıtır.
- ABD ile Gülen hareketi arasındaki ilişkiyi nasıl tanımlarsınız?
Böyle bir ilişkimiz yok. Bizim devletlerle resmi ilişkimiz vardır. Türkiye Cumhuriyeti ile hükümetiyle ve kurumlarıyla ilişkimiz var. Demokrasi olduğunuz için de yasal muhalefetle, hukuka bağlı olarak
- Gülen Hareketi'ne bağlı bazı sivil toplum kuruluşları olduğuna göre onlarla da ilişkiniz var demek olmuyor mu bu?
Eğer TUSKON gibi iş dünyasını temsil eden gruplardan ya da Gazeteciler Yazarlar Vakfı gibi entelektüel topluluklardan bahsediyorsanız, evet onlarla görüşüyoruz. Bu gruplarla Amerika ve Amerikalılarla ilişkilerin geliştirilmesine ilgisi olan ve yasalara uyan gruplar olarak görüşüyoruz. Mesela TUSKON, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımların arttırılması konusunda Türk ve ABD hükümetlerinin resmi tutumunu paylaşan bir topluluk.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.