Fakirlere yardımda aile hekimliği modeline geçiliyor
Hükümet, dar gelirlilere 14 ayrı kuruluş tarafından verilen destekleri tek çatı altında topluyor. Artık fakir vatandaş yardım almak için kapı kapı dolaşmayacak.
Başbakan Erdoğan'ın kuracağı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yoksul vatandaş ile devleti kısa yoldan buluşturacak. Sahaya inecek olan 7 bin uzman 'sosyal destek uzmanı' vasıtasıyla bütün şehir ve ilçelerdeki fakirlerle irtibata geçilecek. Başta cep telefonu olmak üzere her türlü iletişim aracıyla kolaylıkla ulaşılacak olan 'sosyal destek uzmanları' aile hekimliği uygulamasındaki gibi yoksul vatandaşlara yol gösterecek.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, sahipsiz hiçbir vatandaş kalmayacağını, sosyal güvenlik yardımlarında sistemin sağlıktaki aile hekimliği gibi işleyeceğini söyledi. Yeni yapılanma sürecindeki en önemli adımlardan birinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olduğuna işaret eden Babacan, bununla yoksulluğun minimize edileceğini kaydetti. Babacan, "Geride kalan yıllar içerisinde yoksulluk veri tabanı oluşturuldu, ancak tüm yoksullara ulaştığımız söylenemez. Veri tabanı ile geliri olmayan vatandaşlarımızı tespit ederken, yardım yapan kuruluşların tek çatı altında olmayışı dağınıklığa sebep oluyordu. Pek çok kurum ve kuruluş, ayni ve nakdi yardım yapıyor. Ancak yine de bazı vatandaşlarımız yardım kuruluşlarına ulaşmada sıkıntı yaşıyor, bu sorunu çözeceğiz." dedi.
Vatandaşın ayağına gideceğiz
Dört doların altında geliri olan yüzde 4'lük vatandaş kesimi olduğunu vurgulayan Bakan Babacan, "Yoksullukla mücadele için 14 milyar lira harcamışız. Niye vatandaşlarımız bundan mahrum kalsın?" ifadelerini kullandı. Babacan, vatandaşlardan bir kısmının devletin verdiği desteklerden haberdar olduğunu, ancak bir kısmının bu yardımları bilmediğini ve kurumların da bazen vatandaşlara ulaşamadığını ifade etti. "Vatandaş gelsin bu yardımlardan istifade etsin, deyip beklemek doğru olmazdı." diyen Babacan, yeni bakanlığın kurulmasıyla birlikte vatandaşın ayağına gidileceğini kaydetti. Mevcut uygulamada belediyelerin yanı sıra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü ve Vakıflar Genel Müdürlüğü vasıtasıyla vatandaşlara yardım ulaştırılıyor. Gelir durumu iyi olmayanlara yönelik 14 ayrı kuruluş hizmet veriyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.