Erzincan Yapılanmasının Şeması

Erzincan Yapılanmasının Şeması

Erzincan'daki Ergenekon yapılanmasının en başında 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk bulunuyor. Yapılanmanın "Yargı Sorumlusu" ise İlhan Cihaner...

Erzincan iddianamesinin ek klasörlerinde Ergenekon'un bölgedeki ayağında görev alan sanıklar arasındaki iş bölümü detaylı bir şekilde anlatılıyor. Savcıların hazırladığı şemada, en üst yönetici konumunda iddianamenin 1 numaralı sanığı 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk bulunuyor. 2 No'lu sanık Başsavcı İlhan Cihaner ise şemada yapılanmanın 'yargı sorumlusu' olarak geçiyor. 
 
Özel yetkili Erzurum cumhuriyet savcıları tarafından hazırlanan iddianamenin ek klasörlerinde Ergenekon'un Erzincan ayağındaki yapılanma bütün detayları ile deşifre ediliyor. 11. klasörde yer alan "şüpheliler arasındaki iş bölümü" başlıklı belgede Erzincan'daki Ergenekon yapılanmasının şeması gözler önüne seriliyor. Şemanın tepesinde en üst yönetici konumunda iddianamenin 1 numaralı sanığı 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk bulunuyor. Org. Berk'in faaliyetleri şöyle sıralanıyor: "Diğer şüpheliler üzerinde kontrol etme, görevlendirme, talimat verme, denetleme, perde gerisinde yapılan/yapılacak tüm faaliyetleri takip edip müdahale etme, silah ve mühimmatların teminini sağlama". Şemada yargı sorumlusu olarak 2 No'lu sanık Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in ismi geçiyor. Cihaner'in "bu konularda hukuki sorumluluk aldığı, yapılacak illegal faaliyetlerin icrasını bizzat gerçekleştiren konumda, bir başka ifadeyle şüphelilerin ve kullandıkları yalancı tanıkların ihtiyacı olan hukuki teminatları sağlama görevi üstlendiği" belirtiliyor. Diğer sanıklardan bazılarının görevleri şöyle:

İcracı: İl Jandarma Komutanı Ali Tapan

Faaliyetleri: Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü personeli olan tutuklu şüpheliler üzerinde gözetim, denetim, emir-komuta yetkileri bulunuyor. Bu yetkileri ile şüpheliler Saldıray Berk ve İlhan Cihaner'in verdiği illegal talimatları yapma/yaptırma görevi üstlendi, yapılan suni (yalancı) gizli tanık bulma işlemini bizzat yürüttü. Bu konuda gizli tanık yapmak istedikleri kişiyi vaat karşılığı ikna etmek için görüşme yaptı.

İcracı: İl Jandarma Komutanı Recep Gençoğlu

Faaliyetleri: Temmuz 2009'a kadar Erzincan İl Jandarma komutanı olması nedeniyle Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü personeli olan tutuklu şüpheliler üzerinde gözetim, denetim, emir-komuta yetkileri bulunuyor. Bu yetkileri ile şüpheliler Saldıray Berk ve İlhan Cihaner'in verdiği illegal talimatları yapma/yaptırma görevi üstlendi; yapılan suni (yalancı) gizli tanık bulma işlemini bizzat yürüttü, bu konuda gizli tanık yapmak istedikleri kişiyi vaat karşılığı ikna etmek için görüşme yaptı.

İstihbarat sorumlusu: Binbaşı Nedim Erşan

Faaliyetleri: Erzincan İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube müdürü. Görev yaptığı istihbarat şubede görevli tutuklu şüphelilerin illegal istihbarat toplamaları, vatandaşları fişlemeleri, uydurma delil bulmaları gibi konularda emir ve talimat verdi, yönlendirme faaliyeti ifa etti.

İstihbarat toplama: Üsteğmen Ersin Turgut Ergut ve Astsubay Orhan Esirger

Faaliyetleri: Jandarma İstihbarat Şube'de görevliler. Üstlerince verilen ve emniyete kurulmak istenen komploda aktif rol aldılar. Vatandaşları Alevi-Sünni, bizden-güvenilir, cemaat mensubu şeklinde fişlediler.

MİT: Şinasi Demir, Kıvılcım Üstel ve Sadri Barkın İnce

Faaliyetleri: İrticayla Mücadele Eylem Planı'nı hayata geçirmek için kullandıkları elemanı zorla görevlendirerek cemaat evlerine ve/veya okullarına silah bomba vs. koydurmak istediler.

Sivil kanat sorumlusu: Yaşar Baş.

Mühimmat sorumlusu: Astsubay Murat Yıldız

Fişleme: Ahmet Saraçlar, Faaliyetleri: Erzincan 3. Ordu Komutanlığı'nda istihbaratçı.

KENDİ KURDUKLARI EVLERE BASKIN

Raporun sonunda yapılan değerlendirmede sanıkların tutuklanmasının ardından 3. Ordu Komutanlığı çıkışlı yeni bir plan yapıldığına değiniliyor. Bu plan çerçevesinde özellikle Erzincan İl Jandarma Bölgesi'nde evler kiralanıp, bu evlere asker kişilerin yerleştirileceği, aynı zamanda bu evlere dini ve Gülen cemaatine ait bir görünüm vermek amacıyla Risale-i Nur kitapları, dini CD'ler ve kitaplar konulması planlanıyor. Cemaat evi görünümü verilen bu yerlere askeri savcılık tarafından eş zamanlı olarak operasyonlar düzenlenip yakalama ve el koyma yapılacağı, böylece Gülen cemaatinin hem silahlı terör örgütü olduğu ispatlanacak ve hem de bu cemaatin Silahlı Kuvvetler'de illegal olarak kadrolaşma yaptığı izleniminin verileceğine dair bir planın yapıldığının tespit edildiği anlatılıyor.

 

Talimatlar Berk'ten

Şüpheli Saldıray Berk'in 3. Ordu Komutanı olması nedeniyle diğer şüpheliler üzerinde kontrol etme, görevlendirme, talimat verme, denetleme, perde gerisinde yapılan/yapılacak tüm faaliyetleri takip edip müdahale etme, silah ve mühimmatların teminini sağlama gibi önem arz eden görevler üstlendiği ifade ediliyor.

 

Hukuki sorumlu

Şüpheli İlhan Cihaner'in bu çalışmada hukuki sorumluluk aldığı, yapılacak illegal faaliyetlerin icrasını bizzat gerçekleştiren konumda, bir başka ifadeyle şüphelilerin ve kullandıkları yalancı tanıkların ihtiyacı olan hukuki teminatları sağlaması görevini üstlendiği belirtiliyor.

 

Uydurma delil yaratma

Temmuz 2009'a kadar Erzincan İl Jandarma Alay Komutanı olması nedeniyle, Berk ve İlhan Cihaner'in illegal talimatlarını yapma/yaptırma ayrıca Gülen cemaati hakkında uydurma delil yaratılması için emir ve talimat verdiği belirtiliyor.

 

Yalancı gizli tanık bulma

Ali Tapan'ın Erzincan İl Jandarma Alay Komutanı olması nedeniyle, yapılan sun'i (yalancı) gizli tanık bulma işlemini bizzat yürüttüğü, bu konuda gizli tanık yapmak istedikleri kişiyi vaat karşılığı ikna etmek için görüşme yaptığı tespit edildi.

 

Evlere bomba

Şüpheliler Şinasi Demir, Kıvılcım Üstünel ve Sadri Barkın İnce'nin MİT Erzincan Bölge Müdürlüğü'nde görev yaptıkları, İrticayla mücadele eylem planını hayata geçirmek için kullandıkları elemanı zorla görevlendirerek Gülen cemaatinin evlerine ve okullarına silah, bomba vs. koydurmak istedikleri tespit edildi.

 

Sivil kanat

Şüpheli Yaşar Baş'ın Erzincan Avcılar Kulübü Başkanı olduğu, Ergenekon terör örgütünün Erzincan yapılanmasında yer aldığı, Ergenekon'un Erzincan sivil kanat sorumlusu olduğu, 2009'da Org. Berk'in düzenlediği seminer adı altındaki darbe toplantısına katıldığı, belirtiliyor.

 

Fişleme, ülkücüleri sokağa dökme

Şüpheli Nedim Ersan'ın Erzincan İl Jandarma Komutanı İstihbarat Şube Müdürü olduğu şubede görevli tutuklu şüphelilerin illegal istihbarat toplamaları uydurma delil bulmaları işlevi ifa ettiği. Şüpheli Ersin Ergut ve Orhan Esirger'in Jandarma İstihbarat Şube'de görevli oldukları, üstlerince verilen ve emniyete yapılmak istenen komploda aktifi görev aldıkları, vatandaşları Alevi-Sünni, bizden-güvenilir vs. şeklinde fişledikleri tespit edildi. Murat .......... Erzincan Merkeze bağlı Yaylabaşı Karakol Komutanı olduğu, Ergenekon terör örgütüne ait olduğu değerlendirilen çok sayıda mühimmatı korucularla birlikte imha ettirdiği, ayrıca ülkücüleri, vs. sokağa dökmesi için bir korucuya emir ve talimat verdiği. Şüpheli Ahmet Saçarlar'ın Erzincan 3. Ordu Komutanlığı'nda istihbaratçı olduğu, tesadüfen elde edilen hard diskinde başta Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan olmak üzere çok sayıda bakan ve milletvekilinin eşleri hakkında fişleme dosyalarının bulunduğu anlaşılmıştır.

Etiketler :