Ermenistan'dan ŞOK İddia!!!
İsveç parlamentosunun kabul ettiği Ermeni tasarısı Türkiye'de ve dünyada birçok gazetenin manşetinde yer alırken Ermenistan'dan ilginç bir iddia geldi...
İsveç Parlamentosu'nda Ermeni iddialarını destekleyen soykırım tasarısının kabul edilmesinden sonra Ermenistan'daki Azg gazetesi "Sıradaki hedef İngiltere" diye yazdı.
Erivan'da yayımlanan Azg (Millet) gazetesi, soykırım iddialarının tanıma sürecinin durmadan devam ettirilmesi gerektiğini savunarak, sıradaki ülkenin İngiltere olduğunu yazdı.
30 Nisan’da İngiltere Parlamentosu’nun alt kanadı olan Avam Kamarası'nda soykırım karar tasarısının görüşüleceğini hatılatan gazete, "Tasarı onaylanırsa üst kanada, yani Lordlar Kamarası’na gönderilecek. Ancak şu an için kararı destekleyen parlamenter sayısı yeterli değil" uyarısında bulundu.
Fakat gazeteye göre durum, önümüzdeki aylarda gerçekleşecek genel seçim sonrası Ermeniler'in lehine değişebilir. Bu amaçla gazete, seçime katılacak tüm adaylara, Ermeni örgütlerin soykırımı destekleme çağrısında bulunması ve teker teker mektuplar göndermesini önerdi.
DAHA DA İSVEÇ’E GİTMEM
İsveç'teki oylama Türk basınında da geniş yer buldu. Gazeteler, haberi şu başlıklarla verdi:
Hürriyet - Soykırıma 1 oy da İsveç'ten
Sabah - Hoppala! İsveç yeni soykırımlar icat etti
Milliyet - 'Soykırım'a İsveç'ten de evet çıktı
Habertürk - Daha da İsveç'e gitmem
Vatan - Yine bir oy farkla
Taraf - İsveç 'soykırım' dedi, Erdoğan gitmeyecek
Akşam - Bu kez İsveç bir oy farkla 'soykırım' dedi
Radikal - İsveç 'soykırım' dedi
Cumhuriyet - İsveç de 1 oyla
Zaman - İsveç de Ermeni tasarısını kabul etti, elçi çağrıldı
İSVEÇ BASINI: DİPLOMATİK KRİZ
İsveç basını da ilk yorumlarında, Türkiye ile İsveç arasında karardan sonra diplomatik kriz yaşandığını yazdı.
Bu arada, mecliste kabul edilen karardan sonra İsveç basınının internet sayfalarında çıkan ilk haberlerde, ''Türkiye ile İsveç arasında diplomatik kriz'' yorumları yer aldı.
TELEVİZYONDA İLK HABER OLARAK VERİLDİ
Televizyon haberlerinde de Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Zergün Korutürk'ün, İsveç'in aldığı kararı protesto etmek amacıyla Ankara'ya çağrıldığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da İsveç gezisinin iptal edildiği, ilk haber olarak verildi.
İSVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANI DA KARARA TEPKİLİ
İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ise, oylamanın ardından İsveç Haber Ajansı TT'ye yaptığı açıklamada, kararın ''Ermenistan ile Türkiye arasında devam eden diyaloğa zarar vereceği endişesini taşıdığını''da vurguladı.
İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt |
Kararın, Ermenistan ile Türkiye arasında başlatılan sürece zarar vermesinden endişe ettiğini belirten İsveç Dışişleri Bakanı Bildt, ''Tarih siyasileştirilemez'' dedi ve İsveç'te kabul edilen tasarının, Türkiye Ermenistan arasındaki uzlaşma çabalarına da engel olmasından kaygı duyduğunu kaydetti.
BEN HER İKİ TARAFTA DA DEĞİLİM
TT'de ''Sizce 1915 olayları soykırım mıydı?'' şeklindeki soruya Bildt, ''Ben ne o tarafta, ne diğer tarafta olmak istiyorum. Türkiye ve Ermenistan, tarihçilerden oluşan bir kurulun kurulması konusunda uzlaştı. Bu da önemli bir karar'' dedi.
MEHMET KAPLAN'IN OYLAMAYA KATILMAMASI
Öte yandan, İsveç meclisinde görüşülen Ermeni iddialarıyla ilgili tasarı sırasında konuşma yaptıktan sonra oylamaya katılmayan Çevre Partisi'nin Türk milletvekili Mehmet Kaplan, İsveç'teki Türk gruplar arasında tepki topladı.
Tasarının 130'a karşı 131 oyla kabul edildiği oylamada, partilerinin öneriyi desteklememe yönünde kararına rağmen 'evet' oyu veren iktidar ortakları partilerden Folk Parti'nin (Halk Partisi) iki milletvekili ile Hristiyan Demokrat Parti'nin bir milletvekilinin partileriyle ters düşen kararını örnek gösteren İsveç'te yaşayan Türkler, Mehmet Kaplan'ın da partisinin kararına rağmen oylama sırasında genel kurulda kalıp oy kullanması gerektiğini savundu.
İsveç'teki Türkler, "Mehmet Kaplan da oylamaya katılıp öneriye 'hayır' oyu verseydi, oylar eşit olacaktı" yorumunda bulundu.