Ergün, esnafı ödemeler konusunda uyardı
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, esnaf ve sanatkarların kredi kefalet kooperatiflerine olan borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin soruları yanıtladı. Ergün 2 taksidi üst üste ödemeyenin hakkı yanacak dedi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bugün açıkladıkları düzenleme çerçevesinde
Bakan Ergün, esnaf ve sanatkarların kredi kefalet kooperatiflerine olan borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeyi açıkladığı basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Ergün, taksit atlatma imkanı olup olmadığını ve son başvuru tarihi olan 15 Nisan itibariyle hemen ödemelerin başlayıp başlamayacağının sorulması üzerine, 2 taksitin üst üste ödenmemesi durumunda yeniden yapılandırmanın iptal edileceğini ve ödemelerin de başvuruyla beraber başlayacağını söyledi.
Yeniden yapılandırılacak borçlarda geriye dönük her hangi bir tarih olup olmadığının sorulmasına karşılık da Ergün, bir başlangıç tarihinin söz konusu olmadığını, geçmişten gelen ve 31 Aralık 2010 tarihine kadar olan tüm borçların kapsandığını ifade etti.
Söz
''Kimsenin borcunun ana parası silinmiyor. Bu, Torba Yasa yapılırken de tartışıldı. Şu veya bu nedenle işi bozulmuş olan, farklı sebeplerle borcunu ödeyememiş olan insana imkan tanımanın yanlış bir tarafı yok.
Bunların içinde borcunu ödememeyi alışkanlık haline getiren, (nasıl olsa af çıkar) diyen insanlar da olabilir ama bunlar yüzünden borcunu
Amacımız şu veya bu nedenle borcunu ödeyememiş olanlara fırsat tanımaktır. Bu fırsat hem onlar için hem genel ekonomi için faydalıdır. Borcu olanlar bunu ödemeden yeniden kredi alamıyorlar ama borcu olmayanlar yeni kredi imkanlarından defalarca yararlanma imkanı buldular.
Borçları, borçlulara fren vazifesi görürken öteki insanlar borçlarını zamanında ödemenin başka avantajlarından zaten yararlanmış oldular.''
JAPONYA VE LİBYA
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, Japonya ve Libya'daki gelişmelerin Türk sanayini nasıl etkileyeceğinin sorulmasına karşılık olarak da hem Japonya'daki tsunami felaketi ve sonrasında ortaya çıkan nükleer tehdit konusunun hem de Libya'daki iç karışıklık ve buraya yapılan müdahaleyle ortaya çıkan yeni gelişmelerin
''Ortada öncelikle insani bir durum var'' diyen Ergün, bu durumun bir an evvel iyi bir noktaya gelmesini istemek, bunu temin etmeye çalışmak gerektiğini dile getirdi.
Ergün, ''Ama işin ekonomik boyutu da olacaktır. Japonya bu gelişmelerden bir yandan kendisi olumsuz etkilenirken bir yandan da Japonya ile iş yapan ülkeler belirli oranda etkilenecektir'' dedi.
Japonya'nın bu tehdidi, bu sıkıntıyı atlatmasının ardından ülkede uzun zamandır devam eden ekonomik durgunluğun sone ereceği yönündeki yorumlara da atıfta bulunan Ergün, şunları kaydetti:
''Kuşkusuz şimdi bir nükleer sıkıntıyla karşı karşıya bulunuyoruz. Japonya'daki tüketim malları üzerinde sürekli radyasyon ölçümleri yapılıyor, hatta bazı bölgelerde aşırı radyasyon nedeniyle gıda ürünlerinin satışı yasaklanıyor.
Japonya'dan başka ülkelere ihraç edilen veya ithal edilen ürünler üzerinde de bu tür araştırmalar yapılması icap ediyor. Zaten ilgili arkadaşlar da bunu açıkladılar.
Bu konular tedbirli, temkinli bir şekilde devam etmektedir. Bu, ticarette bazı yavaşlamalara elbette yol açacaktır, ama bu süreç geçecek.
Zaten bir iyileşme ortaya çıktığını, en kötünün atlatıldığını, soğutma sistemlerinin
Bu süreç atlatıldığında Japonya ile ilgili sorunun hızlı bir şekilde aşılabileceğini, hatta tahminlerin ötesinde bir ekonomik canlanmaya da yol açacağını hem Japon ekonomisi hem de Japonya ile bağlantılı dünya açasından bir hareketlenme meydana geleceğini söyleyebiliriz.''
Bakan Ergün, benzer bir durumun da Libya için söz konusu olduğunu, BM kararına istinaden Libya'ya yapılan müdahalenin gideceği seyri, oradaki siyasi gelişmelerin nasıl bir şekil alacağını yakından takip etmeleri gerektiğini söyledi.
''Biz her zaman olduğu gibi o ülkelerin bütünlüğünü, iç huzurunu savunan ve ülkelerin kalkınmasını kendi imkan ve kaynaklarıyla yapmasına destek veren bir yaklaşımı benimsiyoruz'' diyen Ergün, Libya'daki gelişmelerin olumlu bir istikamete gitmesiyle birlikte Türkiye'nin o ülkede veya o bölgede yapacağı ekonomik aktivitelerde büyük bir canlanma meydana geleceğini bildirdi.
Ergün, ''Bugün itibariyle herkes beklemek mecburiyetinde. Biz de gelişmelerin seyrini takip ediyoruz. Umarız en kısa zamanda olumlu bir
Libya'nın imarında, inşaasında en büyük tecrübeye sahip olan ülkelerden birinin Türkiye olduğuna işaret eden Ergün, önümüzdeki süreçte bu ülkede en hızlı şekilde iş yapacak, Libya'nın imarına en büyük katkıyı sağlayabilecek olanların Türk işçileri ve işadamları olacağını ifade etti.
Bakan Ergün, Japonya'daki durum nedeniyle şu an itibariyle Türk sanayinde bir etkilenme olup olmadığının sorulmasına karşılık da ''Çok ciddi bir etkilenme yok bugün itibariyle.
Japonya ile Türkiye arasındaki ticaret çok büyük rakamlara tekabül eden bir ticaret değil. Otomotiv üretimiyle ve otomotiv ithalatıyla ilgili bazı sıkıntılar olabilir ama şimdiye kadar bir sıkıntı ortaya çıkmış değil, umarız da çıkmaz'' diye konuştu.
Bakan Ergün, Japonya ile ilgili ''nükleer tehdit bütün Japonya'yı içine aldı, bu ülkede tüm bölgelerin felç oldu'' şeklinde bir algı bulunduğuna da işaret etti ve bunun doğru olmadığını ifade etti.
AA