Erdoğan'ın Kürt vekillerle görüşmesinde çıkan sonuç
Başbakan Erdoğan, partisinin Kürt vekilleriyle yaptığı zirvede son dönemdeki tartışmalarla ilgili açıklamalar da bulundu
AK Parti'nin bölge milletvekilleri ile yapılan istişare toplantısında yeni bir eylem planı şekillendirilirken, Başbakan Erdoğan, "Kucaklayıcı dil kullanın" mesajı verdi
Başbakan Tayyip Erdoğan, bölge milletvekilleri ve teşkilat üyeleriyle yaptığı istişare toplantısında Doğu ve Güneydoğu'daki yeni eylem planını belirledi. Bölge milletvekilleri Kürt sorununun çözümü, barış için siyasi dilin yumuşatılması gerektiğini dile getirdi. Başbakan Erdoğan, Güneydoğu'ya "gönül dili" çağrısını destekledi. Başbakan Erdoğan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden milletvekilleri ve teşkilat temsilcileriyle AK Parti Genel Merkezi'nde bir araya geldi.
4.5 SAAT SÜREN ZİRVE
Yaklaşık 4,5 saat süren istişare toplantısına Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile grup başkan vekilleri, bölgedeki 13 ilin milletvekilleri, 8 ilin il başkanı ve kadın kollarından katılım gerçekleşti. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin sorunları, terör ve terörle mücadele, bölgeye yapılacak yatırımlar ve bundan sonra atılması gereken adımların konuşulduğu toplantıda, Başbakan Erdoğan, Kürt sorununun çözümü konusunda bugüne kadar atılan adımlar, terör konularında beklenti ve bölgedeki algıyı sordu. 30'u aşkın milletvekilini tek tek dinleyen Erdoğan, görüşlerin her birini bizzat not aldı.
SADECE BDP'LİLERİN DOKULULMAZLIKLARININ KALDIRILMASI İLKESEL BAZDA DOĞRU DEĞİL
Sabah'tan Yahya Bostan'ın haberine göre, milletvekilleri dokunulmazlık konusunda gelinen noktanın memnuniyet verici olduğunu, dokunulmazlık tartışmalarının sadece BDP'yle ilişkilendirilmesinin hassasiyet yarattığını ifade etti. Tek başına BDP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasının ilkesel bazda doğru olmayacağı dile getirilirken, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla görüşme durumu, PKK ve silah bırakma koşulları başlıkları ön plana çıktı.
"HAREKETE GEÇİRİLİR"
Başbakan Erdoğan'ın, Oslo sürecine atıfta bulunarak iktidar partisinin siyaseten Öcalan ya da terör örgütü ile görüşemeyeceğini vurgulayarak, "Bilsek ki terör örgütü tamamen silahları bırakacak, saldırılara son verecek gereken birimler harekete geçirilir" dediği öğrenildi.
YEREL SEÇİM ÖNCESİ ZARAR VERDİ
Teşkilat mensupları, sadece BDP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının bölgede AK Parti'ye kızgınlığı artıracağını, yerel seçimler öncesi böyle bir adımın partiye de zarar vereceğini dile getirdi. Bazı vekiller 1994 Mart ayında 6 DEP'li milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasını anımsatarak, "Bugün yine aynı hata yapılmamalı. DEP manzarası beyinlere kazıldı. İlkesel hareket etmek gerekir. BDP'lilere yönelik bir DEP görüntüsü atılan demokratik adımlara da zarar verir. Kürt sorununun çözümü konusunda önemli bir mesafe alındı. Buna zarar verir" değerlendirmesini yaptı. Bu konudaki hassasiyetlere karşı, dokunulmazlık konusunda 800'ü aşkın dosya olduğu anımsatılarak, BDP'nin durumunun Adalet Karma Komisyonu'nda değerlendirileceği ifade edildi.
"ULUDERE'Yİ ÖRTBAS ETMEDİK"
Terör örgütünün bölgedeki il teşkilatları başta olmak üzere partililere yönelik tehditlerine de dikkat çekildi. Uludere'de yaşamını yitiren 35 kişinin durumunu anımsatan milletvekilleri bu konunun hassasiyetine dikkat çekti. Uludere olayının üzerinden bir yıl geçtiğini anımsatan milletvekilleri, inceleme ve yargılamaların en kısa sürede tamamlanmasını istedi. Bazı vekiller, "Bu insanların aileleri de yanıt bekliyor. Yargı süreci derhal bitmeli ve her şey açığa çıkmalı. BDP ve PKK bölgede Uludere'yi istismar ediyor" sözlerine Başbakan Erdoğan'ın, "Uludere konusunda biz gereken her şeyi yaptık. BDP ve PKK'nın istismarı önemli değil" dediği öğrenildi. Milletvekillerine "aynı dili konuşun" çağrısı yapan Erdoğan'ın "BDP'ye çağrıda bulunun, silahların arkasına saklanmasın. Onları yarışa davet edin. BDP, PKK'ya hesap soramıyor. Vatandaşa bunu anlatın" dediği bildirildi. Demokratik adımlar konusunda devletin gecikmemesi gerektiğine işaret eden milletvekilleri, "Şiddet dışında bütün yöntemler denendi, bunu biliyoruz. Kültürel haklar konusunda adımlar atıldı. Reformlar konusunda toplumsal desteği kaybetmemiz gerekiyor. Kamuda Kürtçe hizmet gibi adımlar zamana yayılmadan hayata geçirilmeli" dediler. Başbakan Erdoğan'ın ise "Açılımda eksik bir şey kalmadı" dediği öğrenildi.
ADIMLAR HIZLANDIRILACAK
Toplantıda, Uludere gibi olaylar başta olmak üzere AK Parti'de ortak dilin oluşması gerektiğine işaret edildi. Bazı milletvekillerinin, özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde barış dili kullanılmasını önerdiği, Başbakan Erdoğan'ın da, "Kucaklayıcı dil kullanılmalı" mesajı verdiği öğrenildi. Erdoğan, milletvekillerinden "Kürt sorunu" gibi telaffuzları kullanmamalarını da istedi. Toplantıda dile getirilen görüşler doğrultusunda AK Parti Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik yol haritasını da yeniden şekillendirecek. Kamusal alanda Kürtçe hizmetten istihdam politikasına kadar birçok başlıkta atılacak adımlar hızlandırılacak.
ZİRVEDEN ÇIKAN 4 SONUÇ
1- Kucaklayıcı dil kullanılmalı.
2- Reformlar gecikmemeli.
3- Yeni eylem planı hazırlanmalı.
4- Dokunulmazlıklarda 1994 manzarası yaşatılmamalı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.