Erdoğan: "İmralı ile görüşüyoruz"
Başbakan Erdoğan, TRT 1'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları cevaplandırdı. İşte Erdoğan'ın sözlerinden satır başları..
Başbakan Erdoğan, TRT ve TRT Haber'in canlı yayınında Türkiye ve dünyada 2012 yılında yaşananları değerlendirdi. Başbakan Erdoğan, Uludere'den dinlemeye, başkanlık modelinden ODTÜ olaylarına değindi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin komşularının halklarıyla bir sıkıntısı olmadığını belirterek, ''Sıkıntı rejimle. Ama bu rejimlerin de dikkat ederseniz kendi halklarıyla zaten sıkıntısı var. Yani onların kendi halklarıyla olan sıkıntısının yansımasıdır bize olan'' dedi. Erdoğan, TRT 1, TRT Haber ve TRT Türk ortak yayınında, ''Enine Boyuna'' programına katılarak soruları yanıtladı. Annesinin 2012'ye girerken rahmetli olduğu, aynı zamanda bir hastalık geçirdiği ve Suriye krizi çıktığı hatırlatılarak, 2012'yi nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Başbakan Erdoğan, ''Hayatın mukadder olan anlarını değiştirmeye hiçbirimizin gücü yetmez'' diye konuştu.
Takdir planı içerisinde ne varsa hepsinin yaşandığını dile getiren Erdoğan, ölümün de, hayatın da insanlar için olduğunu söyledi. ''Bunların hepsi bizim için birer imtihan vesilesi'' diyen Erdoğan, olanları doğal, tabii görmek suretiyle dünyadaki doğal akışı ne kadar halkın, insanların lehine değiştirebiliyor, geliştirebiliyorsa o kadar hayırla yad edilmeye vesile olacağını ifade etti.
Erdoğan, ''Biz ülkemizi ve milletimizi çok çok ileri bir seviyeye taşımanın gayreti içerisindeyiz. Özellikle yola çıkarken söylediğimiz gibi, yani temel hak ve özgürlüklerden tutunuz da insanımızın yaşam standardını yükseltmeye varıncaya kadar hedeflerimiz var. Türkiye'yi dünyadaki ülkeler içerisinde tarihte olduğu gibi güçlü bir yere oturtmanın gayreti içerisindeydik ve bu gayretle de yola çıkmış bulunuyoruz'' dedi.
Erdoğan, uyumsuzluğu, geçimsizliği veya düşman ülkeler havasını ortadan kaldırmanın da gayreti içesinde olunduğunu vurgulayarak, ''Bizim komşularımızla, halklar olarak söylüyorum, hiçbirisiyle sıkıntımız yok. Halklarla ilişkilerimiz gayet iyi. Bir sıkıntı yaşamıyoruz. Sıkıntı rejimle. Ama bu rejimlerin de dikkat ederseniz kendi halklarıyla zaten sıkıntısı var. Yani onların kendi halklarıyla olan sıkıntısının yansımasıdır bize olan'' değerlendirmesinde bulundu.
SURİYE KONUSU
Suriye'den Türkiye'ye geçmek isteyen Suriye halkına ''biz sizi kabul etmiyoruz'' diyemeyeceklerini vurgulayan Erdoğan, insani boyutunun yanında büyük bir çoğunluğuyla akrabalık bağları, ayrıca tarihi bağlar olduğunu dile getirdi. Erdoğan, 2011'in başında 30'a yakın anlaşmanın dışında Suriye ile tarihi bir adım da atıldığını belirterek, iki ülke için de önemli olan Asi Nehri'nde baraj yapma konusunda işbirliği sağlandığını söyledi. Türkiye'de su taşkınlarına neden olan nehre Türkiye'nin baraj yapması konusunda anlaşıldığını, temelinin de atıldığını dile getiren Erdoğan, Halep'te birçok konunun o zaman konuşulduğunu ifade etti. Erdoğan, bunun Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ile yaptığı son başabaş görüşme olduğunu bildirdi. Daha sonra Suriye'ye özel temsilciler gönderdiğini, en sonunda Dışişleri Bakanı'nı gönderdiğini ve 6 saat görüşme yapıldığını söyleyen Erdoğan, bunun yanında telefonla görüşmelerin de gerçekleştiğini dile getirdi. Erdoğan, ''Dedik ki bu gelişmeler iyi değil. Biz sizden farklı şeyler bekliyoruz. Anlattık, anlattık ama bunların hiçbirisi fayda etmedi. Her geçen gün orada halka olan zulüm arttı'' dedi.
Önce tankların, topların, sonrasında uçakların devreye girdiğini anlatan Erdoğan, her geçen gün muhaliflerin güçlendiğini söyledi. Erdoğan, onlar güç kazandıkça rejimin hem içeride, hem dışarıdaki itibarını da kaybettiğini dile getirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye ziyareti sırasında görüştüklerini ifade eden Erdoğan, Putin'in basın toplantısında ''Biz Beşşar Esed'in avukatı değiliz'' dediğini ve bunun bir mesaj olduğunu bildirdi.
Erdoğan, ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ''Türkiye'nin tezini konuşabiliriz'' dediğini belirterek, bazı gerçeklerin ortaya çıkmaya, taşların yerine oturmaya başladığını kaydetti.
"KIŞ GELDİ... SURİYE İÇİN BİR EKMEK BİR BATTANİYE KAMPANYASI"
Bugüne kadar 50 bine yakın insanın hayatını kaybettiğini anlatan Erdoğan, ''Bu hakikaten katlanılabilir bir şey değil'' diye konuştu. Erdoğan, şunları söyledi:
''Sadece bizim ülkemizde, kendi imkanlarıyla evlere yerleşenleri de dahil edersek, 220-230 bine ulaştı. Sadece kamplarda kalanların sayısı şu anda 140 bini aşmış vaziyette. Ama biz açık kapı politikasıyla geleni geri çevirmiyoruz ve onları kabul ediyoruz. Hatta şimdi yeni yeni bazı kamp yerleri de hazırlama gayreti içerisindeyiz. Van'daki şu anda konteynerleri buralara nakletmeye başladık. Başbakanlık olarak sivil toplum örgütleriyle birlikte 'Kış Geldi... Suriye İçin Bir Ekmek Bir Battaniye' diye bir kampanya başlatıldı. Burada da yine 300 civarında STK bu kampanyanın içinde sağolsunlar hepsi yer aldılar. Bütün yayın organlarımız, ajanslar, hepsi bu işin içerisinde yer aldı. Öyle zannediyorum ki bu kampanyadan gelecek olan bütün imkanlar gerek kamplarda, gerek sınır ötesinde değerlendirilecek. Şu anda işte bizler bir taraftan sınır ötesine de fırınlar gönderiyoruz. Bir çok yiyecek maddesi gönderiyoruz, un gönderiyoruz, makarnaydı, yağdı, zeytindi, helvaydı, vesaire tüm bunları gönderiyoruz. Göndermeye devam edeceğiz. İlaçlar gönderiyoruz. Bütün bunlarla birlikte oradaki halkın sıkıntılarını da yoğun bir şekilde giderelim istiyoruz.''
Suriye'nin çevresindeki Ürdün, Lübnan'da da durumun aynı olduğunu, buralarda da Suriyelilerin bulunduğunu anlatan Erdoğan, oralarda şartların daha kötü olduğunu söyledi.
"SURİYE'DE REJİM DEĞİŞİKLİĞİ"
Başbakan Erdoğan, ''Suriye'de rejim değişikliği için daha ümitvar konuşabiliyor muyuz?'' sorusuna, şu cevabı verdi; ''Rejim değişikliği noktasında artık bu işin geri dönüşü yok. Yani şu anda görüyorsunuz, yani 100'ü aşkın ülke bir defa Suriye koalisyonunu zaten kabul etmiş vaziyette. Bu ne demektir 'Artık biz yeni Suriye'ye hazırlanıyoruz'. Dünya buna hazırlandığı gibi Suriye halkı da zaten şu anda buna hazırlanıyor. Bu niye hazırlandı, bu hazırlıklar niye yapılıyor? Şu anda orada Beşşar gittiği anda farklı ne olursa olsun herhangi bir boşluk olmadan anında hemen orada yeni bir hükümetin kurulabilmesi için bir geçiş döneminin aktörlerinin hazırlanması lazım. İşte bu koalisyon onun için var. Daha önce konsey vardı. Konsey bunun için vardı. Şimdi konsey yine var ama konsey şimdi aynı zamanda koalisyon içerisinde görevini ifa ediyor.''
''Siz iktidara geldiğinizde bizim sınırımızın hemen diğer tarafında, Irak'ta bir işgal süreci başlamak üzereydi. Siz gözünüzü açtığınızda iktidarda, bu süreç de başladı. O günden bu güne değerlendirdiğinizde Suriye krizine Türkiye'nin müdahil oluşunu, Türkiye'nin geldiği güç ve kapasite, birikim ve sorunlar açısından nasıl görürsünüz? Çünkü çok ciddi bir eleştiri de geldi. Altı doldurulmadı ama, 'Türkiye bu işi yapamaz, Türkiye bu işe girmemeliydi. Türkiye'nin bunlar boyunu aşan işlerdi' gibi eleştiriler de geldi. Bütün bu süreci, yani 10 yılda değerlendirdiğinizde Suriye bir dönüm noktası? Nasıl değerlendirirsiniz'' şeklindeki değerlendirme ve soru üzerine Erdoğan, Irak'la ilgili 1 Mart tezkeresini hatırlattı.
Erdoğan, şöyle konuştu:
''Belki biraz iddialı olacak ama şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim. Bakın Irak'ta 1 Mart tezkeresi olayını hatırlayın. Ben 1 Mart tezkeresini savunanlardandım. O zaman Başbakan değil, Genel Başkandım ve 1 Mart tezkeresinde yeterli oy alınamadığı için malum, Irak'a girilmedi. Onda da bir hayır var. Fakat Türkiye orada olmuş olsaydı Irak'taki durum bugünkü gibi olmazdı. Çok daha farklı olurdu. Çünkü Irak'ın kaderinde ülkenin değerlerini paylaşmayan ülkeler vardı. Irak'ın kendi değerlerini paylaşmayan ülkeler, maalesef Irak'ın geleceğini pozitif anlamda geliştiremediler. Orada her an bir yıkımla Irak halkı karşı karşıya kaldı. Şu anda gelinen noktada, bakın hala 10 yıl geçti, sıkıntı devam ediyor. Peki bize ne dediler de biz durduk. Daha sonra Başbakanlığım döneminde parlamentoda güven oyunu aldık. Tezkereyi geçirdik. Bu tezkereyi geçirdiğimiz zaman da oradaki kardeşlerimiz 'Türkiye buraya girmesin' dediler. Girmesin deyince ki Sayın Bush o zaman beni arka arkaya telefonla önce arıyordu. Meclisten bunu geçirmem için. Daha sonra da aynı Bush yine beni telefonla aradığında şunu söyledi; 'Bunu erteleyelim'. 'Niye' dedim. 'Görüyorsunuz dedi, halk dedi şu anda istemiyor. Kuzeydeki kardeşlerimiz istemiyordu aslında. Biz dedik, 'istenmediğimiz yere zorla girmeyiz'.''
Erdoğan, şöyle devam etti:
''Yani siz bize böyle bir şeyi, gerek Irak, gerek sizler söylediğiniz için biz bu işe girdik. Madem böyle deniliyor. Biz de 'çekiliriz, girmeyiz' dedik. Girmedik ve şimdi oradaki haklılığımız ortaya çıkıyor. Fakat Suriye ile ilgili şimdi bir şey ortaya çıkacak. Bunu çok açık net göreceğiz. Bakınız Suriye'de neticeye varalım. Neticeye vardıktan sonra inanıyorum ki Suriye, şu anda alt yapısıyla üst yapısıyla çok ciddi bir bedel ödüyor, Irak'taki imkanlar Suriye'de yok. Ama Suriye huzuru çok daha çabuk bulacak. Niye iddialı söylüyorum. Çünkü belki petrolü yok ama Suriye'nin coğrafi konumu Irak'a göre çok daha farklı ve açılım yapabileceği noktaları çok daha güçlü. Orada atılacak adımlarla çok kısa zamanda Suriye kendini toparlar ve ayağa da kalkar diyorum. Ben buna inanıyorum. Yeterki Suriye'nin içindeki Arabıyla, Kürdüyle, Hristiyanıyla, Türkmeniyle, hep beraber oradaki o dayanışma sağlansın. Suriye'nin bölünmesine fırsat verilmesin. Süratle bu işi neticeye kavuşturmak mümkün.''
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Balyoz ve Ergenekon davalarının bir an önce sonuçlandırılması gerektiğini belirterek, ''Temennim odur ki kısa zamanda bu işlerle ilgili kararlar verilir. Geciken adalet olmasın istiyoruz ve bir an önce bir neticeye varmak suretiyle herkes önünü çok daha iyi görmüş olacak'' dedi.Başbakan Erdoğan, TRT 1 ve TRT Haber ortak yayınında, ''Enine Boyuna'' adlı programa konuk oldu. Canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Kürt sorununun çözümü konusunda değerlendirmelerde bulundu.
Göreve geldiklerinden, kendilerine ''OHAL'i kaldırın yeter'' denildiğini ve AK Parti iktidarının ilk ayında olağanüstü halin kaldırıldığını ifade eden Erdoğan, ''4 4 4 düzenlemesiyle getirdik, Kürtçe'yi seçmeli olarak ortaokul ve liseye koyduk. Bu adımları biz hep atıyoruz. Kültürelse kültürel... Ekonomikse geldiğimizden bu yana bölgeye 36 katrilyonluk yatırım yaptık'' dedi.
Erdoğan, bundan 10 yıl önce Şırnak'a, Hakkari'ye havaalanı yapılmasının kimsenin aklına gelmeyeceğini ama bugün bu şehirlere havaalanı inşaatlarının devam ettiğini belirtti. Terör örgütünün havaalanı inşaatlarını durdurmak için uğraş verdiğini dile getiren Erdoğan, ''Benim Kürt kardeşimin bu oyuna gelmemesi lazım. Bu oyunu bozması lazım. Yani bu sorun sadece bizim sorunumuz değil. Bunu Tayyip Erdoğan çözemez tek başına. Ekibimiz de çalışacak ama halkımız da bize yardımcı olacak'' diye konuştu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun terör sorununun çözümü için kendisine yaptığı ziyaretin hatırlatılması üzerine ise Erdoğan, söz konusu ziyarette Kılıçdaroğlu'na, ''AK Parti'den ve CHP'den 3'er kişinin terör konusunda çalışma yapmak için görevlendirelim'' önerisinde bulunduğunu ancak CHP'den, aradan geçen süreye rağmen bir cevap gelmediğini vurguladı.
"KAPIMIZ HER ZAMAN KUZEY IRAK YÖNETİMİNE AÇIK"
Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Kuzey Irak yönetimi arasındaki ilişkisinin gelecekteki seyrine ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi :
''Fevkalade bir hal olmadıktan sonra biz şu anda Kuzey Irak'la ülkemizin arasındaki ilişkileri gayet verimli bir şekilde sürdürüyoruz. Kuzey Irak yerel yönetimiyle olan irtibatlarımız şu anda gayet iyi gidiyor. Sık sık onlar geliyor. Biz arkadaşlarımızı gönderiyoruz. Kaldı ki oranın altyapı-üstyapı çalışmalarında müteahhit firmalarımızın çok ciddi bir emeği var. Bunun dışında merkezi yönetim, onlara mazot gibi benzin gibi birçok şeyi vermiyor.
Biz, 'bu konuda da kapımız size açık' dedik. Bundan sonraki süreç içinde de fevkalade bir şey olmadıkça bizim kapımız her zaman Kuzey Irak yönetimine ve Kuzey Irak'ta yaşayan vatandaşlara, komşularımıza açık.''
Erdoğan, Bağdat yönetimiyle Kuzey Irak yönetimi arasında yaşanan gerginliğe ilişkin görüşünün sorulması üzerine, şu değerlendirmeyi yaptı :
''Bunlar gelip geçici şeyler de olabilir. Temenni ederiz ki bunlar Irak'ın bölünmesine vesile olmaz. Çünkü Irak'ın bölünmesinden yana değiliz. Birliğinden beraberliğinden yanayız.
Temenni ederiz ki Irak'ta yapılacak ilk seçimde daha barışçı, birliği beraberliği tesis edecek bir yönetim işbaşına gelsin. Çünkü biz de Irak'la olan münasebetlerden şu anda rahatsısız ama bu yönetimle de bu iş nasıl çözülür onu bilemiyorum. Biz ne kadar barış elini uzattıysak, maalesef karşıdan aynısını göremedik ve bir takiyedir gidiyor orada. Diğer muhalif kesimler de zaten bunun farkında. Temenni ederim ki bu çalışmalar neticesini verir ve bir diyalog içinde bunları çözeriz.
"HAKİKATEN CANI YANAN AİLELER VAR"
Başbakan Erdoğan, Balyoz ve Ergenekon davalarıyla ilgili gelişmelerin hatırlatılarak, ''Bu davalara genel anlamıyla Türkiye'nin bir arınma hikayesi olarak bakma yaklaşımınız devam ediyor mu? İlginiz eskisi kadar devam ediyor mu?'' yönündeki soruya, şu yanıtı:
''Bu ülkede bir şey olacak, bununla bizim ilgimizin olmaması gibi bir şey düşünülemez ki tabii ki devam ediyor. Bunların hepsini ister istemez takip ediyoruz, Balyoz da Ergenekon da vesaire... Yargı bu tür konularda artık çok daha cesur, çok daha rahat hareket ediyor ama bazı tutuklarla ilgili konuda benim bir rezervim vardı. Yargı süreci olduğu için belki söylemek doğru değil ama adeta kaçması söz konusu dahi edilemeyecek olan insanlarla alakalı burada bir tutuksuz yargılama mekanizmasını çalıştırmakta fayda olacağı inancımı daha önce zaten söyledim. Bu konudaki düşüncem yine aynıdır. Savcısı, hakimi kimin kaçacağını, kimin kaçmayacağını çok çok iyi bilir. Eğer bir iki şey de örnekler ortaya çıkmaya başlarsa, 'biz bunu yaptık ama bakın ortaya böyle bir netice çıktı, bundan sonra kusura bakmayın' denir. O zaman biz de siyasetçiler olarak bunu çok daha rahat savunabiliriz. Çünkü halkın karşısında sürekli olarak biz bulunuyoruz ve bu bize tabii böyle yansıtılıyor.
Burada hakikaten canı yanan aileler var, sıkıntıya düşen aileler var. Sadece bana değil, Genelkurmay Başkanımıza ulaşıyor. Genelkurmay Başkanımıza ulaşamadığı zaman ailesine ulaşıyor. Diğer kuvvet komutanlarımıza ulaşıyor. Biz de bir araya geldiğimizde bu konuları dertleşiyoruz. Bu tabii ister istemez bizi de üzüyor. Temennim odur ki kısa zamanda bu işlerle ilgili kararlar verilir. Geciken adalet olmasın istiyoruz ve bir an önce bir neticeye varmak suretiyle herkes önünü çok daha iyi görmüş olacak.''
"TEMENNİM BİR AN ÖNCE O İŞİN NETLEŞMESİDİR"
Başbakan Erdoğan, CHP'nin Ergenekon ve Balyoz davalarıyla ilgili tavrını nasıl yorumladığına ilişkin bir soru üzerine, şöyle konuştu:
''Ben, davalarla CHP'yi bir araya getiremem. CHP, tam aksine kendi geçmişine dönüyor, yani geçmişte bizim tanıdığımız, bildiğimiz bir CHP vardı. Şimdi bunlar 'biz yeniyiz' diyor ya yeni filan değil bunlar. Bunlar şimdi tıpkı geçmişte neyse oraya dönüyorlar. Milletvekillerinin gidip Silivri'de duruşmalara girmesi veya Silivri'deki cezaevinin önünde mitingler, gösteri yapması filan bunlar bir olgunluğun veya bir demokrasi mücadelesinin eseri değil. Milletvekilleri olarak demokrasi mücadelesini sizler Parlamento'da verin.''
CHP'nin 12 Haziran seçimlerinden sonra TBMM'de yemin etmeyeceklerini açıkladığını hatırlatan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şunları kaydetti:
''Biz 'göreceksiniz, bunlar gelecek kuzu kuzu yemin edecek' dedik. Geldiler, kuzu kuzu yemini ettiler, çünkü demokrasinin içeriğinde bunlar yok. Yapacaksan bu işi niye o zaman seçim meydanlarına gittin. Eğer yapmayacaksan o zaman burada durma. Kaç kez 'sine-i millet' dediler. Ne oldu? Siyasetçi omurgalı olacak ve bin düşünecek, bir konuşacak. Öyle durmadan çok fazla konuşmak suretiyle yapmadıklarını zikretmek veya yapmayacaklarını vadetmek bunlar hiçbir zaman doğru şeyler değil. Söyleyeceğiz ve söyledikten sonra da yapacağız ve ben şu anda o süreci öyle görüyorum. Diğer kısmını ise bu bir yargı süreci onun için fazla girmek istemiyorum ama temennim bir an önce o işin artık neticelenmesidir. Şöyle veya böyle çünkü bunun bekleyeni çok ve bu ister istemez bakın her programımızda gündemimize giriyor. Bunları gündemden düşürmek lazım.''
"ULUDERE'DE VURUN ABALIYA DİYORLAR AMA"
Uludere olayının 1. yıldönümünü değerlendiren Başbakan Erdoğan, idari açıdan, Silahlı Kuvvetler ve valilik olarak hazırlıklarını yaptıklarını raporun çok yakında açıklanacağını söyledi. Başbakan Erdoğan, kendisi ve Meclis Başkanı'nın konu ile ilgili açıklamaları olduğunu, bir yıl geçmesine rağmen bu olayı gündemde tutmaya çalışan mahfiller olduğunu, buna karşın, Gediktepe, Gaziantep, Başbağlar, Bingöl gibi olayların gündeme hiç getirilmediğini dile getirirken, bu bölgenin bir geçiş bölgesi olduğunu bu bölgede farklı geçişlerin de olabileceğini dile getirerek " Değerlendirenler de sağlıklı bir görüş içinde değil. Hemen vurun abalıya gibi askere, iktidara vuruyorlar.
Hataen bir talimat da vermiş olabilir. Askerle haftalarca dalga geçildi. Kışlaya kadar nasıl gelip girdiler nasıl müsade edersin diye eleştiriler yapıldı. Askeri terminolojide, kaçakçı olursa saldırı olursa hemen geri döner, ama terörist geri dönmez devam eder, oysa orada devam eden bir yürüyüş var. Biz orada yaşanan acıyı görünce karar alarak ailelerin acısını dindermek için yardım kararı aldık başkaları hemen devreye girdi. oysa biz muhtarları dinliyoruz farklı onları dinliyoruz farklı...
Burada kasten yapılan bir olay yok. Dinlediğimiz tüm makamlar büyük bir üzüntü içinde. Ben vatandaşlara tek temennim farklı örgütlerin oyuncağı olup birilerine pirim vermesinler. Şu an yargı mekanizması çalışıyor. İstismarcıların oyuna gelinmesin. Türkiye'de 20 seneyi aşmasına rağmen sona ermeyen davalar var. İnceleme safhasına ilişkin karar bitmeden açıklama yapmak doğru değil.
MİT MÜSTEŞARI HAKKINDAKİ İDDİALAR
MİT Müsteşarı ile yargı sürecine ilişkin cemaatin adının geçmesi konusunu değerlendiren Erdoğan, bu iddialara güldüğünü, bir istihbarat örgütü kendi görev alanı ile ilgili adım atacak ve bundan dolayı yargılanması söz konusu olacak bunun dünyada örneği olmadığını belirterek "Böyle bir vesayeti asla kabul edemeyiz. Biz o olayda sadece görevimizi yaptık. Bizim derdimiz terörle mücadelede bir yere varmaktı.
"İMRALI İLE İHTİYAÇ VARSA GÖRÜŞÜLÜR"
Şahsım olarak Müsteşar olarak da risk alıyor. Ben siyasetçi olarak bu görüşmeyi yapamam. Ancak devletin ilgili kurumlarının temsilcileri ki bunu dünyada 'ajan' diye anılırlar, onlar gidip görüşmeyi yaparlar.
Terörle mücadelede mesafe alma noktasında biz asla görüşme yapmayız ama görüşme yaptırırız. Bugün ihtiyaç duyulursa görüşme yapılır.
Başbakan Erdoğan, Kuzey Irak yönetimi ile ilişkilerini uzun vadeli sürdürdüklerini ancak Irak'ın bölünmesine karşı olduklarını, Irak'ta yapılacak yeni bir seçimde Tüm Irak'ı kapsayıcı bir yönetimin iktidarda olmasından yana olduklarını diledi. Şu anki Irak yönetiminin takiyye içinde olduğunu söyledi.
"GURUR DUYULACAK ÇALIŞMA OLAYLARIN GÖLGESİNDE KALDI"
Başbakan Erdoğan, ODTÜ Rektörü ile yaptığı konuşmaya değinirken yüzde 80'inin Türk mühendisleri tarafından yapılmış bir uydunun fırlatılmasıyla ilgili tören sırasında öğrencilerin yaptığı eylemleri kabul edilemeyeceklerini, sapan taşları ile atılanları görmezden gelen yakıp yıkılan yerleri görmezden gelen yönetimlerin savunacakları birşey olamayacağını belirterek geçmişte böyle hiçbirini yapmayanları özellikle başörtülüleri okuldan attıklarını dile getirerek öğrencilerin yaptıklarını savunan hocaların tavrının kabul edilemeyeceğini, 120 milyon liralık bir yatırımın konuşulmadığını dile getirirken " Ben isterdimki o öğrenciler kendileri için bir salon tahsis edilip o çalışmayı izlemeliydi" dedi.
Başbakan Erdoğan, Güven ve istikrardan taviz vermeyeceklerini, bütçenin de bu anlayışla hazırlandığını, 2013 yılında seçim olmayacağını, 2014 yılında ise iki seçim olacağını ancak bütçenin yine farklı olmayacağını söyledi. Erdoğan büyüme hedeflerini de ona göre ayarladıklarını, kamu harcamalarını da o gözle takip edeceklerini, israf değil verim ekonomisinden yana olduklarını söyledi. Başbakan Erdoğan Türkiye'nin OECD ülkeleri içerisinde en iyi konumda olan ülkelerden biri olduğunu dile getirdi. Başbakan Erdoğan kredi arayışındaki sanayici için tarihinin en önemli dönemler olduğunu da sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.