Erdoğan: "Her evde bu kitap bulunsun!"
Başbakan Erdoğan, "Akif kadar şair olmak yetmez, Akif kadar dindar olun" dedi ve bakın hangi kitabı tavsiye etti...
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Gençlik Kolları tarafından İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’un ölümünün 76. yılı münasebetiyle AK Parti Genel Merkezi’nde düzenlenen anma programına katıldı. Salonu dolduran gençlere seslenen Erdoğan, gençlere evlerinde Safahat bulundurmalarını tavsiye etti. Milli Şair'in hayatından detaylar aktaran Erdoğan, gençlere “Mehmet Akif kadar şair olmak yetmez, Mehmet Akif kadar da dindar olmanız gerekir.” diye seslendi.
Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Hasan Genç adlı genç bir partilinin Kur’an-ı Kerim okumasıyla başladı. Ardından Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanı Zafer Çubukçu bir konuşma yaptı.
Çubukçu konuşmasını yaparken, Mehmet Akif’ten 'Zulmü Alkışlayamam, Zalimi Asla Sevemem' adlı şiirini okudu. Çubukçu şiiri okurken, salonu dolduran genç partililer ayağa kalkarak kendisine eşlik etti. Ardından genç partililer tarafından Mehmet Akif’e ait Leyla, Çanakkale Destanı, 2 şiir okundu. Programa katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu da Mehmet Akif’in, 'Atiyi Karanlık Görerek Azmi Bırakmak' adlı şiirini okudu.
Başbakan Erdoğan, konuşmasının başında Zafer Çubukçu ve genç partililerin karşılıklı okuduğu şiirleri İmam Hatip Lisesi’nde okurken şiir okuma yarışmasında birici olduğunu anlattı. Erdoğan, sık sık sloganlarla kesilen konuşmasında Mehmet Akif’in hayatına ilişkin anekdotlar aktardı. Milli Şair’in ölümünü anlatan Erdoğan, “Akif’in cenaze töreni bu milletin kalbinde hazin bir yaradır. Nakledilenlere göre vatanına döndükten sonra dönemin gazete ve dergilerinde Akif’in durumu ve hastalığıyla ilgili haberler çıkmıyordu. Akif adeta milletinden saklanıyor, milletinden uzak tutuluyordu. 27 Aralık’ta ruhunu teslim ettiğinde kimsenin haberi olmadı. Sessiz, yoksulluk içinde yaşamıştı. Vatana hasret içinde yaşamıştı.” dedi.
"AKİF’İN CENAZESİNE MİLLET VE GENÇLİK SAHİP ÇIKIYOR"
Mehmet Akif'in cenazesinin üzerinde bir bayrak bile olmadığını, bazı gençlerin bayrak ve Kabe örtüsünü tabutun üstüne serdiklerini anlatan Erdoğan, “Cenaze töreninde ne bir belediye başkanı ne bir vali, devletten kimse yoktu. Orada sadece millet vardı. Cenaze haberi kısa sürede İstanbul’da yayıldı ve binlerce kişilik kalabalık oluştu. Cenazesi araca koyulmadı. Beyazıt’tan Edirnekapı Mezarlığı’na kadar gençlerin omuzunda taşındı. Sade bir törenle ve Fatiha tefsiri olan İstiklal Marşı ile toprağa defnedildi.” ifadelerini kullandı. Erdoğan, “O cenazede beri hamdolsun millet ve gençlik Akif’e sahip çıkıyor.” diye kaydetti.
"HER EVDE BİR SAFAHAT BULUNSUN"
Mehmet Akif’in, Selçuklu’dan aldığı Osmanlı’dan aldığı, geniş İslam ve Osmanlı coğrafyasından derlediği medeniyet tasavvurunu kendi süzgecinden geçirdiğini ve bu millete teslim ettiğini söyleyen Erdoğan, “Sizlere tavsiyem şudur; her evde bir Safahat olsun ama o yastık altı kitabınız olsun. Onu okurken uyuyun. O size huzur verir.” ifadelerini kullandı. Erdoğan, “Mehmet Akif kadar şair olmak yetmez, Mehmet Akif kadar da dindar olmanız gerekir.” diyerek gençlere tavsiyede de bulundu.
Erdoğan, konuşmasının büyük kısmında Mehmet Akif'in hayatından örnekler anlattı, hatıratlara yansıyan anılarını aktardı. Başbakan Erdoğan'ın, Akif'in Çanakkale Savaşı'nın kazanıldığını öğrendikten sonra yaşadıklarını anlatırken duygulandığı görüldü.
"ELİNDE BİLGİSAYAR VE KUR'AN OLAN BİR GENÇLİK"
Konuşmasının devamında ODTÜ'de yaşanan olaylara da göndermede bulunan Başbakan Erdoğan, "Birileri ellerinde döner bıçakları, molotoflar, demir bilye ve sapanlarla akla hayale gelmeyecek kilit taşları ile dolaşabilir. Ama AK Parti'nin gençliği bilgisayarı ile dolaşacak. O tuşlarla dünyaya yeniden dirilişimizin destanını yazacak. Sizler fikirde varsınız, düşüncede varsınız, ilimde varsınız, yüksek teknolojinin tesisinde olacaksınız. Bu yarışta onlar size ulaşamayacak sizi yakalayamayacaklar. Sizler 'Oku! Seni yaradan Rabbi'nin adıyla oku!' emrine muhatap bir gençlik olarak okuyacak, geleceğe böyle yürüyeceksiniz. Akif'in çabaları da duaları da yerini buldu. Bugün elinde sopa ile değil göğsünde iman, elinde bilgisayar ve Kur'an ile zihninde ilim ile hakkı söyleyen hakka çağıran bir gençlik var. O gençlik ak gençliktir, hiç tereddütsüz söylüyorum. Akif'in Asım'da görmek istediklerini, kimliğine ve karakterine yansıtan gençlik işte bu gençliktir." diye kaydetti.
Erdoğan'ın konuşmasının ardından Mehmet Akif'in hayatına ilişkin bir tiyatro sahnelendi.
Programa Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Salih Kapusuz ve Süleyman Soylu da katıldı.
CHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.