Erdoğan Güvence Verdi

Erdoğan Güvence Verdi

Başbakan Erdoğan, Öcalan'ın mesajı sonrası sınır dışına çıkması beklenen PKK'lılara güvence verdi.

 

Geçmişte PKK çekilirken faili meçhul infazlar yapıldığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Bu tür infazlara fırsat vermeyeceğiz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , Danimarka- Hollanda gezisinin ikinci durağı Amsterdam'da gazetecilerin sorularını cevapladı.

Bugün'de yer alan habere göre Erdoğan'ın çözüm süreci ne ilişkin açıklamaları şöyle;

Çözüm sağlanırsa PKK lider kadrosunun İskandinav ülkelerine gönderilmesi geçmişte gündeme gelmişti. Danimarka temaslarınızda bu konu gündeme geldi mi?

Danimarka'da temaslarımda hiç böyle bir gündemimiz olmadı.

BDP ve Kürt kaynaklar sürekli olarak bir "Meclis" vurgusu yapıyor. Ne talep ediyorlar?

Şu anda Meclis'in yapacağı bir şey yok. Geri çekilme için Meclis'e düşen bir şey yok. Türkiye'de hükümet var. Muhatap hükümettir. Hükümet ne yapması gerekiyorsa onu yapacak. Süreci yasal çerçevede yürütme konusunda hassasiyetimiz var. Habur'un şova dönüştürülmesi önceki sürecin bitişi oldu. Yenisine göz yummayız. Şimdi çok farklı bir süreç işliyor. Geçmişte PKK çekilirken malum infazlar yapıldı. Şimdi biz hükümet olarak bu yönde düşünmüyoruz.

İnfazlar derken?..

Faili meçhulleri ve JİTEM kılıfında yapılanları kast ediyorum. Daha önce çekilme döneminde yaşanan bazı tatsız olayları kastediyorum. Bu tür infazların teşvikçisi olmayacağız. Fırsat da vermeyeceğiz. Ülkenin huzuruna katkı verecek şekilde şekillenmesini istiyoruz.

Sınır dışına çekilme sırasında herhangi bir ülkeye, örneğin Irak veya Suriye'ye bir yönlendirmeniz olacak mı?

Bu onların karar vereceği bir şey. Nereye isterlerse, giderlerse.

Sürece sabotajları engellemek için çekilme amaçlı bir güvenli koridor açma söz konusu olacak mı?

Sürece sabotajlar kendi içlerinde de olabilir. Başka ülkelerden de gelebilir. BDP bu nedenle bir komisyon kurulmasını istiyor. Meclis'i sürece dahil ederek, PKK'nın muhataplık seviyesini yükseltmek ve meşruiyet kazandırmak istiyorlar. Örgüte meşruiyet kazandırma gayreti içindeler. Ama bu meşruiyet olmayacak.

İmralı'ya yeniden heyet gitmesi söz konusu olur mu?

Şartlar gerektirirse yine olur. Onlar talep ederse, bakılır. Bu işin koordinesinde değerlendirilir.

Kamuoyunda bir kafa karışıklığı var. "Silah bırakma" ile neyi kastediyorsunuz?

Zaten eyleme karışmamış olanlar için yurt dışında da içeride de olsalar, sadece dağa çıkmış olmaları suç teşkil etmiyor. Herhangi bir kapıdan girebilirler. Yurt içinde savcıya çıkabilirler. Habur'da bu tür şeyin önü açıldı zaten. Yani 'suça karışmamış olan ailesine kavuşsun' diyoruz. Türkiye sınırları içerisinde silahlı bir faaliyet olmasın istiyoruz.

Geçmişte Kandil'de bile suça karışmamış olanların Mahmur'a gelmesi ve Türkiye'ye girişleri gündeme getirilmişti. Yine söz konusu mu?

Mahmur biraz da Birleşmiş Milletler ile alakalı. Burada tabii Kuzey Irak yönetiminin de devrede olması lazım. Ama Mahmur illa sürecin parçası değil. Birinci önceliğimiz, içeridekilerin terki. Kendileri de bin 400-bin 500 civarında olduğunu ifade ediyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.