Erdoğan Filistinlilerin gönlünde taht kurdu

Erdoğan Filistinlilerin gönlünde taht kurdu

Arap yazar Züheyr Macid, "Filistin mülteci kamplarında her yerde Erdoğan posterleri, Türk bayrakları var. Türkiye'nin samimiyetine inanmalıyız" diyor.

ZÜHEYR MACİD'in haberi

Lübnan, Gazze ve Batı Şeria’nın bazı kesimlerinde bulunan Filistin mülteci kamplarındaki evlerin arasında yükselen ve duvarlara yapıştırılan Tayyip Erdoğan posterleri yılın tek resmi. Türkiye Başbakanı Filistinlilerin yıldızı oldu ve Filistin Kurtuluş Örgütü’nün eski lideni Yaser Arafat’tan sonra en fazla desteğe sahip. Sadece Erdoğan’ın onun resimleri değil, 1. Dünya Savaşı’nın ardından gizlenen Türk bayrağı da buralarda dalgalanmaya başladı. Erdoğan Filistinlilerin kalple-rinde ilk sıraya yerleşti ve Türkiye de, Filistin sorununda hiçbir rolü bulunmayan bir İslam ülkesi olmaktan çıkıp Osmanlıların başkentinin istediği yeni bir üstlenmeye başladı.

O halde Erdoğan Filistinlilerin kalplerine yerleşti ve Türkiye sefaletle dolu Arap çağını ‘işgal etmek’ için döndü. Böylelikle insan Türklerin yaptıklarının hem Araplara hem de Filistinlilere bazı Arapların yaptıklarından daha yakın olduğunu düşünerek bir ikilem yaşıyor. Türkiye’nin Filistin sorunu açısından arzulanan bir referans olması da bir katma değer. Bazıları Türkiye’nin yeni tutumundan kuşku duyuyor, ancak Erdoğan’ın İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e yanıt olarak o meşhur toplantıda ortaya koyduğu tavır, Türkiye’nin samimiyetine inanmayı gerektiriyor.

Umutlar yine boşa çıkabilir

2009’un önemli gelişmelerinden bir diğeriyse, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la Lübnan Başbakanı Saad Hariri arasındaki görüşmeydi. Hiç kimse böyle bir tablonun yaşanacağına inanmamıştı. Bu durum siyaset sanatının her zaman mümkün olduğunu, değişmez düşmanlıklar ve hatta daimi muhabbetler olmadığını düşünen için bir derstir. Görüşmenin resimleri tarafların eşgüdümü ve Lübnanlının bilgisi doğrultusunda alındı. Sarılma ve öpüşme anından itibaren herşey değişti.

Bugün gündemler yeni yıla kayıyor ancak zaman kendi verileri içinde yol alıyor. Hiçbir şey değişmeyecek.
Dünya bugünü umutla kutluyor, ancak bu umutların hangi yöntemle hayata geçireleceği daha önemli. Her yeni yılda temenniler sıralanıyor, ancak bunlar sözde kalıyor.

*Umman gazetesi Umman, 31 Aralık 2009)

Radikal

Etiketler :