Erdoğan 12.12.12'de 112 tesis açtı
Başbakan Erdoğan 12.12.12'de 112 Dev Tesis Açılış Töreni'nde konuşma yaptı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yozgat'ta yapımı tamamlanan Musabeyli Barajı'na TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in adının verileceğini bildirdi.
Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 12.12.2012 tarihine özel olarak ''12.12.12'de 112 Dev Eser Milletimizin Hizmetinde '' adıyla Voleybol Federasyonu Spor Salonu 'nda gerçekleştirdiği programda, söz konusu eserlerin kazandırılmasında başta Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.
Erdoğan, 10.10.2010'daki törenle Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 110 tesisinin hizmete açıldığını hatırlattı.
2010'daki törenin Çine Barajı'ndan yapıldığını ve baraja ''Adnan Menderes Barajı'' adının verildiğini anımsatan Erdoğan, ''Çünkü biz bu ülkede hizmeti olanları unutmadık, unutmayacağız. Onlar hizmeti verirken vatan, millet sevdasıyla verdiler, demokrasi uğruna da bedel ödediler. Onun için biz onları unutmadık ve unutmayacağız'' diye konuştu.
11.11.2011'de 111 eserin açılışının Ankara Arena Spor Salonu'ndaki törenle yapıldığını söyleyen Erdoğan, bu yıl da geleneğin sürdürüldüğünü ve 12.12.2012'de aynı ilhamla 112 eserin kazandırıldığını belirtti. Erdoğan, törenle 16 milyara mal olan 112 dev projenin resmen hizmete açıldığını da bildirdi.
-''Ülkemiz yeni bir dönemi yaşıyor''-
Hizmete açılan eserler hakkında bilgi veren Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
''Bütün bu eserlerle beraber ülkemiz yeni bir dönemi yaşıyor. Ağaçlandırma projeleriyle yeni bir dönemi yaşıyor. Biz yeşili iddialı bir şekilde korumanın ötesine geçiyoruz. Derdimiz şu: Ülkemiz beton yığınlarına mahkum olmasın. Bir taraftan betonarme binalar yükselirken ne olursa olsun bir diğer taraftan da yeşili ülkemizde diyoruz ki artıralım. Evlerimizin pencerelerinden baktığımızda sadece beton yığınlarını değil, yeşili de görelim; o havayı teneffüs edelim. Bu 112 tesisle tam 2 milyon 345 bin dekar tarım arazisi de suya kavuşuyor. Toprakların o çatlak dudaklarına su veriyoruz, bunu başarıyoruz. Bu projelerle yılda yaklaşık 8,5 milyar kilovat saat hidroelektrik enerji üretimini Türkiye'ye kazandırıyoruz. Göreve geldiğimizde doğalgaz çevrim santrallerinden elde ettiğimiz enerji miktarı oran olarak yüzde 52'idi. Ama şu anda bunu yüzde 44'e indirdik. Artık hidroelektrik santrallerle rüzgarla güneşle enerji elde etmeye başladığımız için doğalgazı artık sadece ağırlıklı olarak evlerde ısınmada, sanayide kullanır hale geldik. İstanbul, Trabzon, Sinop, Karabük, Aydın, İskenderun ve Kars'ta 8 milyon nüfusa yılda toplam 614 milyon metreküp içme, kullanma ve sanayi suyunu bu tamamladığımız projelerle temin ediyoruz. Şanlıurfa ile on ilçe, 20 yerleşim birimi ve bin 540 dekar araziyi taşkınlardan koruyoruz.''
-''Mühendislik harikası''-
Açılışı yapılan eserler arasından Artvin'deki Deriner Barajı'na da değinen Başbakan Erdoğan, ''Deriner Barajı ile Türkiye olarak yeni bir rekorun sahibi oluyoruz. Deriner Barajı, Türkiye'de bugüne kadar inşa edilmiş en yüksek gövdeli baraj olma özelliğine sahip. Tüm dünya genelinde en yüksek 6. baraj'' diye konuştu.
Barajın yüksekliğinin temelden itibaren 250 metre olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu:
''Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen bu baraj ülkemizin en büyük enerji projeleri arasına yer alan bir mühendislik harikası. Buradaki çalışma çok önemli. 670 megavat kurulu güce sahip bu baraj, yılda 2 milyar 118 milyon kilovat saat enerji üretimine sahip. Ülkemizde üretilen hidroelektrik enerjinin yüzde 6'sını bu barajdan karşılayacağız. Proje sadece 7 senede kendini finanse edecek. Deriner Barajı'nın ihalesi 1997'de yapılmış, ancak 2004'e kadar fazla bir ilerleme kaydedilmemişti. Biz göreve geldik, 2004'te bu barajımızın gövde inşaatını başlattık. Hamd olsun Deriner Barajı'nı bir gurur kaynağı, bir iftihar vesilesi olarak ülkemize kazandırdık. Ne mutlu ki ülkemizin en önemli enerji projelerinden olan Deriner Barajı'nı tamamlayıp açma şerefi hükümetimize nasip oldu.''
Töreni Artvin'de Deriner Barajı'nın olduğu yerde yapmak istediklerini belirten Başbakan Erdoğan, mevsim koşulları nedeniyle riske edemediklerini söyledi. Başbakan Erdoğan, Artvin'e yapacağı ziyarette inşa halindeyken gezdiği Deriner Barajı'nı tekrar gezeceğini de ifade etti. Barajı müteahhitlik harikası olarak da nitelendiren Erdoğan, barajın şehircilik, çevrecilik konularında da Artvin'in havasını değiştirdiğini kaydetti.
-Kutan ve Özal'ın adı verildi-
Malatya'nın yıllarca beklediği Kapıkaya ve Boztepe barajlarının da bugün resmi olarak hizmete açıldığını ifade eden Başbakan Erdoğan, bu barajların 1997 ve 1998'de ihale edildiğini, 2003'e kadar izbedelle beklemeye alındığını bildirdi.
Barajları iktidara gelmelerinin ardından hızla tamamladıklarını vurgulayan Erdoğan, ''Bizim ne beklemeye ne de bekletmeye tahammülümüz var'' dedi.
Barajlardan birine Türkiye'nin dünyaya bakışında bir değişim sürecine imzasını koyan merhum Turgut Özal'ın adını, diğerine yine Malatyalı, DSİ camiasında on yıllarca çalışmış, İmar ve İskan Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yapmış Recai Kutan'ın adını verdiklerini açıklayan Başbakan Erdoğan, ''Marifet iltifata tabidir. İltifatsız marifet zayidir. Biz olaya böyle bakıyoruz ve hayırla yad edilmelerini istiyoruz. Ziya Paşa'nın bir sözü var, 'Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri'. Bu büyüklerimiz eserler bıraktılar. Öyleyse bu eserlerin isimlerini de koymamız lazım'' diye konuştu.
-Bakan Eroğlu'nu çağırdı-
Hizmete açılacak diğer barajlarla da ilgili bilgi veren Erdoğan, ''Cumhuriyet tarihimizin en büyük içme suyu temin projesi olan Melen Sistemi'nin birinci aşamasını da tamamladık onu da bugün resmen açıyoruz. İnşallah proje bütünüyle tamamlandığında, 2071'e kadar, yani Malazgirt Zaferi'mizin bininci yıl dönümüne kadar İstanbul'umuzun içme suyu problemi kalmayacak. İşte 2071 ruhu, 2071 vizyonu budur diyerek bunu da açıklıyorum'' dedi.
Konuşması sırasında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nu bir süreliğine kürsüye davet eden Başbakan Erdoğan, bir süre Bakan Eroğlu ile konuştu. Daha sonra konuşmasına devam eden Erdoğan, Recai Kutan'ın konuşmasında belirttiği gibi İstanbul'u devraldıklarında İstanbul'un susuz bir kent olduğunu söyledi.
Erdoğan, şöyle dedi:
''Elleri kolları sıvadık ve 180 kilometreden, Trakya'dan dağları delerek İstanbul'a su getirdik. Şaştılar, şaşırdılar. Küvetlerin içine su dolduruluyordu. Yeni sektörler oluşmuştu. Plastik bidonlarla vatandaş evinde su temin ediyor ve bununla ihtiyacını karşılıyordu. Bir yıl içinde bu sorun hal yoluna konuldu ve ondan sonraki süreç devam etti. Şu anda İstanbul'umuzun 2040'a kadar su sorunu evvelallah yok'' dedi.
-''Kendisinin haberi yok''-
Yozgat Musabeyli Barajı'nı TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in çok takip ettiğini, defalarca kendisine ''Şu barajı bir an önce bitirmemiz lazım, Yozgat'ın su sıkıntısı'' diye söylediğini belirten Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
''Ben de şimdi Veysel Bey'e onu söylüyorum. Musabeyli Barajı'nın adını da Cemil Çiçek Barajı koyalım. Zira yıllarca Yozgat milletvekili olarak, bakan olarak gerçekten Yozgat'ın ihtiyaçlarına hep ilaç olmaya çalıştı. Bugün burada biz de kendisinin haberi yok onun için bu büyük bir sürpriz, Cemil Çiçek Barajı olarak Musabeyli Barajı'nın adını koyalım. O da tüm Yozgatlılara hayırlı olsun inşallah.''
LAF MİLLİYETÇİLİĞİ YAPMIYORUZ
Mevlana'nın dediği gibi "Kamil odur ki koyar dünyaya eser, eseri olmayanın yerinde yeller eser" Biz hamaset değil hizmet üretiyoruz, eser üretiyoruz.
Önceki gün Meclis'te bütçe konuşmamda ifade ettim biz laf milliyetçiliği yapmıyoruz, fiili milliyetçilik yapıyoruz. Biz eserlerimizle konuşuyoruz.
Zamantı Tüneli'ne 1992 yılında başlanmıştı. 2003 senesine kadar ancak yüzde 20'si yapılmıştı. Adını millet Gıcık Tüneli koydular. Biz göreve geldik ve tamamladık. Şu anda Zamantı Tüneli'nden 102 milyon küp su aktarılıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.