Erdem Beyazıt'ı kaybettik
Şair, yazar ve düşünce adamı Erdem Bayazıt, uzun süredir kanser tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
Ölüm bize ne uzak bize ne yakın ölüm
“Ölüm bize ne uzak bize ne yakın ölüm. Ölümsüzlüğü tattık bize ne yapsın ölüm” diyen, şair, yazar ve düşünce adamı Erdem Bayazıt, uzun süredir kanser tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybederek ebediyete intikal etti.
İSTİHBARAT SERVİSİ
Şair, yazar, düşünce adamı ve eski milletvekili Erdem Bayazıt, yaşamını yitirdi. Uzun süredir kanser tedavisi gören 69 yaşındaki Bayazıt, İstanbul Özel Acıbadem Hastanesinde dün akşam saatlerinde hayata gözlerini yumdu. Erdem Bayazıt'ın cenazesi yarın Eyüp Sultan Camii'nde kılınacak ikindi namazının ardından Eyüp Mezarlığı'nda defnedilecek. Sanat ve düşünce dünyamızın önemli simalarından olan Bayazıt, Yeni Devir, Yeni Şafak ve Zaman gazetelerinde de günlük yazılar yazdı.
TBMM ÜSTÜN ONUR ÖDÜLÜ
Sanayi Bakanlığı İnsan Gücü Eğitim Daire Başkan Yardımcılığı görevini yürütürken istifa ederek, kurucusu olduğu Akabe Yayınları'nın ve Mavera dergisinin yönetimini üstlenen Bayazıt'ın, ilk şiir kitabı 'Sebeb Ey' 1972 yılında Edebiyat Yayınları arasında çıktı. Son şiirleri 'Risaleler' adı altında 1987'de Akabe'de yayınlandı.
1981 yılında Ajans 1400 adlı bir firmanın film ekibiyle beraber Afganistan'a doğru yola çıkan şair, Şenol Demiröz, Yücel Çakmaklı, Ahmet Bayazıt, Çetin Tunca, Halil İbrahim Sarıoğlu ve Necdet Taşçıoğlu'ndan oluşan çekirdek bir kadroyla birlikte Pakistan'ın Peşaver kenti başta olmak üzere İran, Hindistan ve Afganistan'ı gezerek izlenimlerini “İpek yolundan Afganistan'a” adlı eserinde topladı. Bu eserle 1983 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Basın Ödülü'nü kazandı. Bayazıt, TBMM Başkanlık Divanı'nca üstün onur ödülü verilmesi kararlaştırılan 71 kişi arasında bulunuyordu.
ERDEM BAYAZIT KİMDİR
Kahramanmaraş'ta, 1939 yılında doğan Erdem Bayazıt, ilk ve orta öğrenimini burada tamamladı. 1971'de Ankara Üniversitesi DTCF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Kahramanmaraş Lisesi'nde kısa bir süre edebiyat öğretmenliği yapan şair, daha sonra Kahramanmaraş İl Halk Kütüphanesi'nde müdür olarak görev yaptı. İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nın kuruluşunda
genel sekreter olarak görev yapan şair, Milli Eğitim Bakanlığı'nda Basın Bürosu Memurluğu, Milli Kütüphane Süreli Yayınlar Şube Müdür Yardımcılığı görevlerinde de bulundu. 1984'te Akabe'nin İstanbul'a taşınması üzerine memurluğa dönen Bayazıt, DPT'ye sözleşmeli personel olarak girdi. Şair, daha sonra bu görevi bırakarak 1987 yılı seçimlerinde Kahramanmaraş'tan milletvekili seçildi. Bayazıt evli ve 4 çocuk babasıydı.
BULMAK
Bir an kayboldun gibi! yaşadım kıyameti
Yoruldun ama buldun ey kalbim emaneti
Yeniden su yürüdü dalıma yaprağıma
Bir bakışın can verdi kurumuş toprağıma
Çiçeğe durdu kalbim içtim parmaklarından
Göz çeşmem suya erdi sevda kaynaklarından
Bir aydınlık denizin sonsuz derinliğinde
Yüzüyorum gözünün yeşil serinliğinde
Bir ışık bir kelebek biraz çiçek biraz kuş
Yeni bir ülke yüzün ellerimde kaybolmuş
Soluğum bir kuş gibi uçuyor ellerine
Kapılıp gidiyorum saçının sellerine
Gözlerinden göğüme sayısız yıldız akar
Bir gülüşün içimde binlerce lamba yakar
Bir kurtuluştur o an çağrılsa senin adın
Sesin ne kadar sıcak sesin ne kadar yakın
Tabiat bir bembeyaz gelinlik giymiş gibi
Yüzüme kar yağıyor sanki elinmiş gibi
Sensiz geçen zamanı belli yaşamamışım
Sensizlik bir kuyuymuş onu aşamamışım
Bir yol buldum öteye geçerek gözlerinden
İşte yeni bir dünya peygamber sözlerinden
Ölüm bize ne uzak bize ne yakın ölüm
Ölümsüzlüğü tattık bize ne yapsın ölüm
Kaynak: