Enerji önlemleri alınacak

Enerji önlemleri alınacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (Epdk) Başkanı Hasan Köktaş, Yeni Denetim Mekanizmalarını Devreye Sokacaklarını Söyledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, yeni denetim mekanizmalarını devreye sokacaklarını söyledi. Bu maksatla elektronik incelemeye geçileceğini kaydeden Köktaş, "2009 bütçemizin yüzde 33'ünü denetime ayırdık, dolayısıyla daha etkin bir denetim yılı olacak. Daha kaynağında daha yeni teknolojileri işin içine sokarak denetim mekanizmalarımızı geliştirmiş olacağız." diye konuştu. Köktaş, söz konusu yöntemler için TÜBİTAK ile ortak bir çalışma içerisine girdikleri bilgisini verdi. Köktaş, haksız rekabeti ortadan kaldıracak, kalitesiz bir ürünün piyasaya girmesini önleyecek ve devlet açısından vergi kaybını önleyecek denetimlere de ağırlık verileceğini belirtti.



Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, gazetecilere enerji piyasasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Monec Otel'de yapılan toplantıda Başkan Köktaş, doğalgaz tesisatının donması sebebiyle elektrikli ısıtıcılar eşliğinde konuştu. 2008'in dünyadaki krizin etkisi altında geçtiğini söyleyerek konuşmasına başlayan Köktaş, enerjide aşırı fiyat hareketlerinin yaşandığı bir yıl olduğunu aktardı. Petrol ve doğalgaz piyasasında fiyat hareketliliklerinin yaşandığını ifade eden Köktaş, her şeye rağmen enerjide özel sektörün 20 milyar doların üzerinde portföyü bulunduğunu kaydetti. Elektrik piyasasında devam eden 474 özel sektörün projesi olduğunu aktaran Köktaş, özel sektörün elektrik piyasasında rolünün daha da artacağına işaret etti.



2009 yılının ekonomik krizin reel sektörde etkilerini göstereceği bir dönem olacağını ifade eden Köktaş, Türkiye'nin barındırdığı fırsatlarla krizi fırsata dönüştürebileceğini ifade etti. 14 Ocak-Mart arasında özel sektörle buluşma toplantıları yapacakları bilgisini veren Köktaş, enerji sektöründeki 40 sivil toplumla krizin etkilerini azaltmak için çalışma yapacaklarını dile getirdi. Petrol sektörüyle başlayacak görüşmelerin sorunlar ve çözüm önerilerinin masaya yatırılacağını söyleyen Köktaş, elektrik dağıtımında özel sektörün payının yüzde 20'ye çıkacağını ve rekabetçi bir piyasa oluşturulacağını belirtti. Başkan, elektrik üretim aşamasında da özel sektörün payının artacağını dile getirdi.

Doğalgaz sektöründe dağıtım ayağında çok oyuncu bulunduğunu belirten Köktaş, 63 ilde lisanlı dağıtım yapıldığını buralara doğalgaz alt yapısının tamamlandığını aktardı. Doğalgazın tamamını BOTAŞ'ın gerçekleştirdiğini hatırlatan Köktaş, 2009 yılında BOTAŞ'tan başka iki firmanın daha ithalat yapacağına değindi. Çok oyunculu piyasa oluşturmaya başladıklarının altını çizen Köktaş yeni yılda rüzgar ve güneş enerjisinin yılı olacağını belirtti.



Konuşmasının ardından soruları cevaplayan Köktaş, Ankara'da 7 öğrencinin doğalgazdan zehirlenmesi olayına ilişkin teknik raporlar tamamlanmadan yorum yapmanın doğru olmayacağını söyledi. Doğalgaz dağıtım sektörüne yönelik çok yoğun bir denetimde bulunduklarını kaydeden Köktaş, her eve bir dedektör takılmasının zorunlu hale getirilip getirilmeyeceğine yönelik soruya ise "Bu bir inceleme konusudur; incelenip değerlendirilebilinir." cevabını verdi.



BAŞKET DOĞALGAZ SAYAÇ PARALARINI ÖDÜYOR



Başkent Doğalgaz'ın sayaçlardan fazla para tahsilatıyla ilgili çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Köktaş, EPDK olarak süreci takip ettiklerini söyledi. Başkent Doğalgaz'ın bu konudan etkilenen 811 bin abone tespit ettiğini söyleyen Köktaş, şirketin bunları da ilan ettiğini belirtti.

Başkent Doğalgaz'ın ödeme takvimi belirleyerek EPDK'ya bildirdiğini dile getiren Köktaş, "Başkent Doğalgaz, Kurulumuzun kararının gereklerini yerine getirmeye devam ediyor. Ümit edelim bu süreç Kurul Kararının gereği gibi sonuçlanmış olur ve mağdur olan vatandaşlarımızın bu mağduriyetleri de giderilmiş olur." diye konuştu. Aynı dönem içerisinde Eskişehir'de ve daha sonra da Erzurum'da benzer sorunlar olduğunu kaydeden Köktaş, şirketlerin mağduriyetleri giderdiğini vurguladı.



"DOĞALGAZ İNDİRİMİNİ TÜKETİCİ OLARAK DEĞERLENDİREBİLİRİM"



Son günlerde sıkça tartışılan 'doğalgaza indirim olacak mı olmayacak mı' sorusu Köktaş'a soruldu. BOTAŞ'ın elindeki kontratların dünya piyasalarında oluşan fiyatlara göre şekillendiğini bildiren Köktaş, bu formülasyonun yüzde 80 oranında petrol fiyatlarına endeksli bir fiyat olduğunu kaydetti.

Petrol fiyatlarının Türkiye'deki doğalgaz fiyatlarına 6 ay ve 9 ay sonra yansıdığını dile getiren Köktaş, "Uzun bir süredir BOTAŞ'ın tarifeleri petrol fiyatlarının zirvede olduğu 148 dolarlar düzeyine kadar çıktığı dönemdeki etkiler üzerinden devam ediyor. Son dönemde BOTAŞ yetkililerinin de ifade ettiği gibi, kısmen de olsa artık ucuz tarife dönemine geçildiği ve bunların yansımalarının kısa süre içerisinde olacağına yönelik." dedi. Köktaş, doğalgaza indirim ya da zammı tüketici olarak değerlendirebileceğini söyledi.

'Doğal gazda indirim haberlerini duyunca bir tüketici olarak ne yaptınız?' sorusuna ise Köktaş, "Doğalgazda indirim haberleri duyulunca doğal gaz alınmaz, beklenir." cevabını verdi.



'EPDK'ya yapılan lisans başvurularını krizden dolayı geri çeken oldu mu?' yönündeki soruya Köktaş "Ben krizden dolayı lisans başvurumu geri çekiyorum' diyeni görmedim." karşılığını verdi. Türkiye'de krizi fırsata dönüştürebilecek temel unsurların bulunduğunu yineleyen Köktaş, Türkiye'ye yabancı sermaye girişini hem doğrudan yatırım yoluyla hem de finansman paketleri hızlandıracak en önemli faktörün enerji yatırımları olduğuna işaret etti.

Akaryakıt fiyatlarında petrol ve döviz kurunun etkili olduğunu söyleyen Köktaş, "Kuşkusuz ürün fiyatındaki düşüş devam ederse ve halihazırdaki dolar kuru daha yükselmezse bu fiyat daha düşer." dedi. Akaryakıt üzerindeki vergilerin yüksekliğiyle ilgili soruya ise vergi rejimlerinin hükümetlerin politikası olduğunu cevabını verdi.



ENERJİDE ÜLKE ÇEŞİTLEMESİNE GİDİLMELİ



Ukrayna-Rusya kriziyle ilgili değerlendirmede bulunan Köktaş, enerjinin, ülkelerin dış politika enstrümanı olmaktan çıkarılması gerektiğine dikkat çekti.

Nükleer enerji ihalesi konusunda görüşlerini açıklayan Köktaş, "Bir konsorsiyum bir teklif bu sonuçta yerli yabancı konsorsiyumu. Bunun teknik değerlendirilmesi yapılmış ve fiyat aşamasına gelinmiştir. Tabi sonuçlanmayan bir ihale üzerinden görüş beyan edemem. Devam etmekte olan bir süreç var. Nükleer önemli bir enerji kaynağıdır. Bu ülke hızlı bir şekilde nükleer enerjiye teşekkül ettirmelidir. Bu ülke Enerjisini yerli kaynaktan önemli ölçüde temin etmelidir. Ülke çeşitlemesi hızlı bir şekilde yapmalıdır. Bunun için de bakanlık ve ilgili birimler çalışıyor." dedi. (CİHAN)