Endonezya Ulema Konseyi Batı'yı endişelendiriyor
Müslümanları kontrol için kurulan Ulema Konseyi, kuruluşundan 30 yıl sonra kontrol edenleri kontrolüne aldı.
Endonezya'da Ulema Konseyi, merkezini büyük bir caminin alt katından başkent Cakarta'da bir gökdelene taşıdı.
Ulema Konseyi (MUI), 1975'te Suharto tarafından, İslami örgütleri kontrol altında tutmak için kurulmuştu. Ama, Konsey, yaklaşık 30 yıl iktidarda kalan Suharto'dan sonra, giderek gücünü arttırdı, ve bir siyasi bir güç haline gelmeyi başardı.
Endonezya genelinde teşkilanan Ulema Konseyi, İslami çalışmalarına devam ediyor. En son siyasi başarısını, bu yaz gerçekleştirdi. Konsey, Hz. Muhammed'i son peygamber olarak tanımayan Ahmediye mezhebinin yasaklanması konusunda hükümeti ikna etti.
Konseyin, ülke içinde bir siyasi güç haline gelmesi, başta ABD olmak üzere Batı'yı telaşlandırıyor. The Herald Tribune'nin haberine göre, dini çoğulculuğu savunan Amerikan ve Endonezya sivil toplum örgütü LibForAll Vakfı'nın kurucusu Holland Taylor, "İslamcılar, İslami gündemi destekleyen operasyonları için MUI'yi başlıca üs olarak kullanıyorlar " şeklinde konuşuyor. Gazetenin haberine göre, konsey üyelerinin başlıca amacı da, laik Endonezya'da İslam Hukuku'nu hakim kılmak.
Endonezya Parlamentosu'nda Ulema Konseyi ve müttefiklerinin çalışmaları ile pornografi karşıtı bir yasa çıkartıldı, ancak muhaliflerin protesto gösterileri ve baskılar üzerine yasada geri adım da atıldı.
Ulema Konseyi'nin Endonezya'yı Sudan'a dönüştürmekte olduğu iddialarına karşı çıkan Cakarta'daki Uluslararası Kriz Grubu direktörü Sidney Jones ise "Böyle olduğunu düşünmüyorum. Çünkü başka birçok dengeleyici kuvvet var" diyor.
Ulema Konseyi, Endonezya'daki Müslüman örgütleri bir çatı altında topluyor. Hükümete dini konularda danışmanlık yapıyor, fetvalar yayınlıyor, Müslümanlara dini bilgiler veriyor. Konseyin fetvalarının bağlayıcılığı yok.
Ulema Konseyi'nin başkan yardımcısı Maruf Amin, modern bir teşkilat olduklarını belirtiyor. 'Dünya'da en fazla Müslüman nüfusun yaşadığı Endonezya'da, 60'tan fazla İslami grubu temsil ediyoruz' diyen Amin, görevlerinin, ülkede Müslüman halkın düşüncelerini hükümete aktarmak ve İslam toplumunu da inançlarını bozabilecek kötü etkilerden korumak olduğunun altını çiziyor.
Bazı gruplar, konseyin son yıllarda daha radikal olmaya başladığını iddia ediyorlar. Cakarta'daki Şerif Hidayatullah İslam Üniversitesi'nden Azyumardi Azra, "Konseyin uzun yıllar ılımlı bir tarihi var, ancak son zamanlarda sertlik yanlıların etkileri görülüyor. Liderlerine bir temsil örgütü olarak kalmaları gerektiğini söylüyorum. Aralarına sertlik yanlılarının sızdığının farkında olmalılar" görüşünde.
Amerikan gazetesine göre, son yıllarda Ulema Konseyi'nde radikallerin seslerinin daha fazla çıkmasının sebebi, Endonezya'da gelişmekte olan demokrasi. Dini liderler, Suharto döneminde görüşlerini açıkça belirtemiyorlardı fakat demokratik bir sistemde herkes görüşünü daha kolaylıkla ifade edebiliyor.
Batılı gözlemcilere göre, Ulema Konseyi'nin gücünün artmasının bir sebebi de artan bütçe gelirleri. Hükümetten para desteği görmesinin yanısıra, ayrıca ülkede ilaç ve gıdaya helal etiketi vermekte tek yetkili kurul olduğu için, bundan da ek bir gelir elde ediyor. Ayrıca son dönem, İslami bankacılıkta da faaliyet gösteriyor. Gelirlerinin artması ile Ulema Konseyi, ofislerinin bulunacağı yeni bir gökdelen satın aldı.
Yabancı uzmanlara göre, Ulema Konseyi, Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono ile olan yakın ilişkisinden de istifade ediyor. Bambang Yudhoyono, ılımlı olarak biliniyor.
The Herald Tribune gazetesi, Devlet Başkanı Bambang Yudhoyono'nun, gelecek sene yapılacak seçimlerde Müslümanların oyunu alabilmek için Ulema Konseyi'ne destek verdiğini öne sürdü. Yudhoyono, 2004'te devlet başkanlığı seçimlerine katıldığında, kendisine İslami siyasi partiler koalisyonu destek vermişti.