En eski İncil internette
Hıristiyan aleminin kutsal kitabı İncil’in 1600 yıl öncesine ait en eski versiyonu olan "Codex Sinaiticus" internet ortamına taşındı.
Dört uluslararası kurumun ortak işbirliği sonucu 800 sayfalık en eski İncil bundan böyle internette görülebilecek. Bu kurumlar şöyle: British Library, Leibzig (Almanya) Üniversite Kütüphanesi, Saint-Pétersbourg’daki Rusya Ulusal Kütüphanesi ve Mısır’daki Sainte-Catherine Manastırı.
IV. yüzyılda Sina Dağı üzerinde Sainte-Catherine Manastırı keşişleri tarafından deri üzerine yazılmış “Codex Sinaiticus” bilinen en eski İncil olarak tanınıyor. Sadece Vatikan Kütüphanesi’nde bulunan "Codex Vaticanus" aşağı yukarı aynı döneme denk geliyor.
Üç veya dört katip tarafından yazılan 700’ü aşkın önlü arkalı sayfanın sadece 400’ü bugüne kadar muhafaza edilebildi. Eski Ahit’in yarısını içeriyor ve Yeni Ahit ile tamamlanıyor. Yüzyıllar içerisinde çeşitli düzeltmelerle de bugüne kadar geldi.
British Library sorumlularından Dr Scot McKendrick, “Codex Sinaiticus dünyanın yazılı en büyük hazinelerinden biridir” dedi. McKendrick, “1600 yıllık bu el yazması Hıristiyanlığın başlangıcı üzerine pencere açıyor ve İncil’in kuşaktan kuşağa nasıl geçtiğine ilişkin ilk elden işaretler sunuyor” diye ekledi.
Codex Sinaiticus, 19. yüzyıla kadar Sainte-Catherine Manastırı tarafından muhafaza edildi, daha sonra da Leipzig’li Alman bilgin Konstantin von Tischendorf tarafından Avrupa’ya yayınlanması için getirildi.
347 sayfalık Codex’in temel bölümleri 1933 yılında Sovyetler Birliği hükümeti tarafından elde edildi, ancak mevcut durumda British Library’nin elinde bulunuyor. Leipzig Üniversite Kütüphanesi 1844’ten bu yana 43 sayfa muhafaza ederken, Rusya Ulusal Kütüphanesi’nde ise sadece 10 sayfa bulunuyor.
12 yaprak ve 40 kadar fragman, 1975 yılına keşişler tarafından bir duvar panosu içerisinde bulunduğundan beri Sainte-Catherine Manastırı’nda kalmaya devam ediyor.
Dört uluslararası kurum Codex’in tüm dünya uzmanlarına erişim olanağı sağlamak ve daha iyi anlaşılır hale gelmesi için 2005 yılında kademeli olarak internette yayınlanmasına karar verdiler.
Sitede yüksek çözünürlüklü fotoğraflar internet kullanıcıları tarafından büyütülebiliyor ve bazı sayfaların Almanca veya İngilizce bölümlerine ulaşabiliyor.
Codex Sinaiticus’a http://www.codexsinaiticus.org adresi üzerinde ulaşmak mümkün. Ayrıca British Library elindeki "Codex Sinaiticus”in sayfalarını ilk kez 7 Eylül’de organize edilen bir sergide sunacak.