Ekonomide ‘refah’ programı

Ekonomide ‘refah’ programı

Binali Yıldırım'ın başkanlığında kurulan 65. hükümette, ekonomi programları geleceğe dair umut vaat ediyor.

Başbakan Binali Yıldırım'ın dün açıklandığı 65. Hükümet Programı'nın ekonomi ayağına, "Güven, istikrar, güçlü ekonomi, refahı artıracak sosyal politikalar, üretim" başlıkları damgasını vurdu.

Sabah gazetesinden Hazal Ateş'in haberine göre; Son 14 yılda, üst-orta gelir grubuna yükselen Türkiye'nin yüksek gelir grubu ülkeler arasında girmesi hedefi korundu. Eşzamanlı olarak yatırım, üretim, istihdam imkânları geliştirilecek, sosyal koruma programlarına öncelik verilecek. 

Hükümet Programı'nda dikkat çeken başlıklar şöyle:

YOKSULA KORUMA KALKANI

Sosyal transferler ve vergi düzenlemelerinde en yoksul kesim korunacak.

EMEKLİ EV SAHİBİ OLACAK

Emeklilerin uygun koşullarda ev sahibi olması sağlanacak. Toplum yararına programlarda ailesinde çalışanı olmayana öncelik verilecek. Bu programa mesleki eğitim boyutu katılacak.

KIDEMDE UZLAŞI MESAJI

Kıdem tazminatı konusunda sosyal taraflarla görüşülerek, çalışanın hak ve hukuku gözetilmek suretiyle birlikte ele alınacak.

MERKEZ KARARLARINDA BAĞIMSIZ VURGUSU

Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesi esas olmaya devam edecek. Para politikası, fiyat istikrarını sağlama amacıyla çelişmemek kaydıyla üretim, büyüme ve istihdam politikalarını destekleyecek.

GIDA ENFLASYONUYLA MÜCADELE

Fiyat istikrarını bozan mikro-sektörel sorunların üzerine kararlılıkla gidilecek. Gıda enflasyonuyla etkin mücadele etmek üzere kurulan Gıda Komitesi yeniden yapılandırılacak.

FAİZSİZ BANKACILIĞA VERGİ DESTEĞİ

Faizsiz finans alanında koordinasyonu sağlayacak bir mekanizma oluşturulacak. Ürün ve hizmet çeşitliliği artırılacak. Faizsiz finansman yöntemlerinin payı artırılacak. Daha fazla katılım için teşvik edici vergisel düzenlemeler yapılacak.

EV ALANA KREDİ DESTEĞİ

Konut kredilerinde vergi istisna, muafiyetleri, sosyal ve ekonomik amaçlar dikkate alınarak gözden geçilecek. Lüksek ve ithalat yoğunluğu yüksek tüketim mallarını caydırıcı vergilendirme yapılacak.

ÖZEL ALTYAPI FONU KURULUYOR

Büyümeyi destekleyecek kamu altyapı yatırımlarına daha fazla kaynak ayrılacak. Bu amaçla "özel altyapı fonu" kurulacak. Temel altyapı yatırımlarında kullanılmak üzere yurtdışında projeye dayalı "özel kredi ve fon tedariki" sağlanacak...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.