Ekmek zamlanabilir.

Ekmek zamlanabilir.

Ekmek fiyatlarında 2008 yılında artışın Türkiye'de yüzde 25 ile sınırlı kaldığını söyleyen Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, 2009 yılı için tahmini zam oranını verdi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, dünyada yaşanılan küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle 2008 yılında dünyada ekmek fiyatlarındaki artışın yüzde 70-100 orasında artmasına karşın, bu artışın Türkiye'de yüzde 25 ile sınırlı kaldığını söyledi.

Başkan Balcı, Gaziantep Pideciler, Simitçiler ve Yufkacılar Odası'nda düzenleniği basın toplantısında, 2008 yılında yaşanılan kuraklığın, özellikle hububat bakliyat üretimini olumsuz yönde etkilediğini, üretimin düştüğünü ve bu nedenle de dünya piyasalarında buğday fiyatındaki artışın, ekmek fiyatlarına yansıdığını ifade etti.

Dünya genelinde ekmek fiyatlarının yüzde 100'lere varan oranlarda artmasına karşın, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun yapmış olduğu girişimler soncunda, ekmek fiyatlarındaki fiyat artışının yüzde 25 düzeyinde kaldığını belirtti.

Balcı, özelikle her yıl Aralık aylarında buğday fiyatlarında artış meydana gelmesine karşın, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yaptığı stok nedeniyle buğday fiyatlarında aşırı bir artış olmadığına dikkat çekti.

Türkiye'deki ekmek fiyatlarının, dünyadaki diğer ülkelere göre kıyaslandığında düşük olduğuna işaret eden Balcı, şu bilgileri verdi:

''2002 yılından 2007 yılına kadar olan süreçte, ekmek fiyatlarındaki artış, yüzde 10-14 arasında gerçekleşti. Ancak, dünya genelinde yaşanılan kuraklık ve buna bağlı olarak olarak buğday fiyatının artması, 2008 yılında tüm dünyayı olumsuz yönde etkiledi.

Global krizin de etkisi ile dünya genelinde ekmekte fiyatlar aşırı şekilde arttı. Ancak, bu artış dünyanın bir çok ülkesine göre Türkiye'de daha düşük oranda yani yüzde 25 oranında gerçekleşti.

Tabi ki bu oranın da yüksek olduğunu düşünüyoruz. 2009 yılında ekmek fiyatlarındaki artışın yüzde 9-14 arasında gerçekleşmesini bekliyoruz. Özellikle 2009 yılının ilk üç aylık döneminde de ekmek fiyatlarında ani bir yükselme beklemiyoruz.''

Balcı, başta fırıncı esnafı olmak üzere gıda sektöründe faaliyet gösteren esnafın yüksek cezalar nedeniyle sıkıntı içerisinde olduğunu, esnafa 5 bin TL'ye kadar ağır para cezaları verilebildiğine dikkat çekerek, bu konuda yeni bir düzenleme yapılmasını istedi.

Gaziantep Pideciler, Simitçiler ve Yufkacılar Odası Başkanı Hanifi Duran ise pide fırınlarının çok yaygın olduğu Gaziantep'te, tüketicilerin özellikle ekmek alırken, gramajına dikkat etmelerini istedi.

Duran, tüketicilerin, ekmekte kaliteye önem vermesini tavsiye etti ve mutlaka ekmeğin tarttırılarak alınması gerektiğini kaydetti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı