Ekmek Fiyatında Düşüş!
Hasatla birlikte un fiyatlarının 2-3 ay öncesine göre yüzde 15 civarında ucuzlaması Konya'da ekmeğin ucuzlamasını sağladı.
Alınan bilgiye göre, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) buğday ve unun ekmek maliyeti içindeki payıyla ilgili hazırladığı raporda buğdayın ekmek maliyetinde önemli etkiye sahip olmadığı belirtilmesine karşın, yılın ilk aylarında ekmek zamlardan nasibini aldı.
Ülkenin birçok yerinde fırıncılar, buğday ve un fiyatlarındaki artışı gerekçe gösterip ekmek fiyatlarında artışa gitti. Mart ayında Konya'da 150 gram ekmek, 1 yıl öncesine göre yüzde 60 artışla 30 YKr'ye yükseldi.
Yeni tebliğe göre 300 grama yükselen ekmeğin Konya'da 60 YKr'ye satılması beklenirken fiyatlar, yüzde 25 geriye çekildi ve 300 gram ekmek 45 YKr'den satılmaya başlandı. Fırıncılar, bu düşüşü aşırı rekabete bağladı.
Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, Konya'da da dahil Türkiye genelinde olması gerekenden çok fazla fırın bulunduğunu bu yüzden de önlenemez bir rekabetin ortaya çıktığını söyledi.
Sadece Konya'da günde 300 gramlık 4 milyon adet ekmek üretme kapasitesine sahip fırın bulunduğunu ifade eden Honça, ''Konya'nın günlük ihtiyacı ise 800 bin. Yani yüzde 80 kapasite atıl durumda'' dedi.
Tam kapasite ile çalışılmamasının ekmek maliyetini yükselttiğini dile getiren Honça, şunları kaydetti:
''Buna bir de belediyelerin kurup özel işletmeye devrettiği fırınlar eklenince rekabet daha da büyüyor. Kaliteli ekmek üretmek için elimizden geleni yapıyoruz ancak bu şartlar altında kalite daha da düşecek. Fırıncı esnafı giderek daha kötü duruma düşüyor. Dengeli rekabetin sağlanması gerekiyor. Yeni fırın açılmasına izin verilmemeli. Bu durum, ekmek kalitesinin düşmesine israfın artmasına yol açacak. Fiyatları yükseltmek istiyoruz ancak olmuyor. Fırıncılar ayakta kalmak için fiyatları zorunlu düşürüyor.''
UN FİYATLARI
Aksaray Fırıncılar Odası Başkanı Halis Altınsoy ise daha önce 200 gram ekmeğin 40 YKr olduğu Aksaray'da, şimdi 300 gram ekmeğin 60 YKr'den satıldığını söyledi.
Un fiyatlarında hiç gerileme olmadığını ifade eden Altınsoy, ''Olsa bile elektriğe 1 Ocaktan bu yana gelen zamlar maliyetlerimizi artırıyor. Mazot fiyatları aldı başını gidiyor. Maliyetlerimiz damlaya damlaya göl olan zamlar yüzünden sürekli artıyor. Bu durumda nasıl indirime gidelim?'' dedi.
Orta Anadolu Un Sanayicileri Birliği Başkanı Mehmet Güney ise un fiyatlarının 2 ay öncesine göre yüzde 15 civarında ucuzladığını belirterek, ekmeklik unun çuvalının 38-40 YTL aralığına gerilediğini söyledi.
Unun geçen yıla göre çok da pahalı olmadığını vurgulayan Güney, ''Buğday fiyatları düşünce un ucuzladı. Bu ucuzlamanın ekmeğe yansıdığını düşünüyorum. Sadece Konya'nın değil undaki artış yüzünden ekmeğe zam yapılan bütün illerde bu indirimin yapılması gerekiyor'' diye konuştu.
Kaynak: