Ekimde Doğalgaz ve Elektriğe Zam Geliyor
Akaryakıt, tapu harcı ve alkollü içeceklere yapılan zamdan sonra Ekim ayında doğalgaz ve elektriğe zam yapılacağı belirtiliyor...
Önümüzdeki üç ay içinde sigaraya yüzde 20’nin üzerinde zam gelmesi bekleniyor. Doğalgazla, elektrik
Akaryakıt,
Yıl sonunda ÖTV zammı görerek yüzde 20 pahalanacak olan sigara, bu tarihten önce de vergi artışıyla karşı karşıya kalabilir. Enerji piyasası yetkililerinden edinilen bilgiye göre, haftasonu Balyoz kararlarının gölgesinde kalan vergi zamlarını, enerji zamları izleyecek. Bürokratların konuyla ilgili çalışmasını tamamlanmasının ardından, Maliye Bakanlığı’nca bütçe açığının en önemli kalemlerinden birisi olduğu hesaplanan doğalgaza zam yapılacak.
BOTAŞ, gaz zammını ekime yetiştirmeye çalışacak. Konuyla ilgili bilgi veren bir yetkili, gaz zammının bütçe açığı öngörüsünden çok önce planlanmaya başladığını, dövizle alınan gazın TL ile satılmasının zaman zaman ayarlamaları kaçınılmaz hale getirdiğini belirterek, “Şu andaki fiyatlarla BOTAŞ zararına satış yapar hale geldi. BOTAŞ 2011’i 1 milyar dolarlık zararla kapattı. Bu yıl da böyle olacak. Burada bir dengeleme kaçınılmaz hale geldi” dedi. Doğalgaz zammının yüzde 10’dan az olmayacağı hesaplanıyor. Yapılacak zamla kış aylarında yaşanabilecek olası temin sorunlarının da hafifletilmesi planlanıyor.
Nisanda yapılan artışı geçecek
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de geçtiğimiz haftalarda BOTAŞ’ın maliyetinin altında doğalgaz satmasının bütçe zararlarının en önemli nedenlerinden biri olduğunu belirterek zam sinyali vermişti. En son 1 Nisan’da elektrik fiyatlarına yüzde 8.1, doğalgaz fiyatlarına da yüzde 18.72 zam yapılmıştı.
Doğalgaza yapılacak zam, elektriğin yüzde 50’sine yakını doğalgaz santrallerinde üretildiği için elektrik fiyatlarını da etkileyecek. Bu konuda da ilgili enerji bürokratları ayrı bir çalışma yürütüyor. Buradaki son kararı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verecek. Erdoğan’ın, halkı doğrudan ilgilendirdiği tepki uyandırabilecek bu zamların minimumda tutulması talimatı verdiği ifade edildi.
Sigaraya yılbaşı öncesi zam gelir mi?
Bir zam da sigarada bekleniyor. Sigarada ÖTV’nin yüzde 65’ten 69’a çıkarılmasına ilişkin kararın ertelenmemesi halinde, yılbaşından itibaren sigaraya yüklü bir zam gelecek. ÖTV zammının maliyete yansımasının, paket başına en az yüzde 20 zam anlamına geleceği belirtildi. Ancak, bu zamdan önce yeni bir zammın da gündeme gelebileceği kaydedildi. Yapılan son zamların ardından 2013 bütçe planlamasını yeniden gözden geçirecek olan bürokratların, yıl sonundan önce yeni bir zammı gündeme alabileceği, ancak bu konunun henüz kesinleşmediği kaydedildi. Mali disiplin planının bir ayağını da tasarruf oluşturuyor. SGK harcamalarının kısılması da bu kapsamda gündeme gelen önlemler arasında yer alıyor.
9 milyar TL’lik zam paketi Açığı kapatacak
Son yapılan vergi zamlarının bütçeye yıllık katkısı 8.5-9 milyar TL olarak hesaplanıyor. Ekonomi yetkilileri, otomotiv, akaryakıt ve alkollü içeceklerdeki ÖTV ile tapu harçlarının artırılmasını düzenleyen son kararnamenin merkezi yönetim bütçesine yıllık katkısının 8.5-9 milyar lira olarak hesaplandığını bildirdi. Ekonomi yetkilileri, alınan önlemlerin etkilerinin özellikle 2013 yılı bütçesinde görüleceğini ancak bu yılki bütçeye de olumlu katkı vereceğini bildirdi.
2012’NİN İLK 8 AYINDA BÜTÇE AÇIĞI 8.5 MİLYAR TL OLDU
* Hükümetin 2012 yılı için öngördüğü hedeflere bakıldığında yıl toplamında giderlerin yüzde 12, gelirin ise yüzde 13.4 artırılması planlandı.
* İlk 8 aylık rakamlar ise bu hedefte sapma olduğunu ortaya koyuyor.
* 2012’nin ilk 8 ayında giderler bir yıl öncesine yüzde 16.3 arttı.
* Bu dönemde gelirlerdeki artış yüzde 10.8’de kaldı.
BÜTÇE NEDEN PATLADI?
BÜTÇE BOZULURSA TÜRKİYE’DE NE GÜVEN KALIR, NE DE HUZUR
Cumartesi günü hayatımıza giren yeni vergi artışları ve sonrasında gelen zamları değerlendiren Başbakan yardımcısı Ali babacan, “Önemli olan istikrardır. Bütçe dengesi bozulursa Türkiye’de ne güven kalır, ne huzur kalır. Buna çok çok dikkat etmeliyiz ve bunun bilincinde hareket etmemiz lazım” dedi.
İçki, otomobil ve tapu harçlarındaki artışla ilgili konuşmayan Babacan, benzindeki vergi artışını ise enflasyon düzeltmesi olarak tanımladı. Babacan, “Akaryakıt vergilerinde 2009’dan bu yana bir düzenleme yapılmamış. Akaryakıtta vergiler litre başına sabittir. Litre başına belli bir kuruştur. Sadece enflasyonu karşılayacak bir ayarlama yaptık. Yani bir büyüme yok. Sadece yaptığımız 2009 Aralık’tan bu yana ne kadar enflasyon olmuşsa, o enflasyon oranında o akaryakıt içerisinde kuruş bazında sabit olan ve 2.5 yıldır değişmeyen ÖTV’yi enflasyon oranında bugüne getirmiş olduk” diye konuştu.
“Yıl sonunda cari açık ve büyüme beklediğimizden biraz daha aşağıda, işsizlik beklediğimizin bir puan altında olacak” diyen Babacan, orta vadeli programı birkaç hafta içinde açıklayacaklarını kaydetti.
‘ÖİB elde tüfek, av için bekliyor’
Ali Babacan ayrıca, Halkbank’ın ikincil halka arzında yüzde 24’e kadar çıkabileceklerini ancak acele etmeyeceklerini belirterek, Vakıfbank’ın ikincil halka arzıyla ilgili alınmış bir karar olmadığını bildirdi.
Babacan, “Özelleştirme İdaremize talimatı vermiş durumdayız. Onlar şimdi elinde tüfek, avcı gibi bekliyorlar. Avı gördüklerinde hemen işlemi yapabilirler yani. Dediğim gibi piyasa şartları uygun olacak. ÖİB’nin uygun gördüğü değerlerin orada biraz oluşması lazım. Önümüzdeki haftalar olabilecek diye tahmin ediyorum. Kararımızı vermiş durumdayız. Uygun piyasa şartlarını bekliyoruz” dedi.
‘ZAM FURYASI DEVAM EDECEK’
CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, son 11 ayda doğalgaza, elektriğe yapılan zamların ardından, Türkiye’nin yeni zamlarla karşılaştığını belirterek, bu zam furyasının devam edeceğinin anlaşıldığını vurguladı. Bütçe dengesinde yılbaşında öngörülen hedeflerin tutmayacağı görüldüğünü belirten Ayaydın, yılın ilk 8 ayında 8.5 milyar TL’yi bulan bütçe açığının GSYİH’ye oranının yüzde 1.5 olan hedefi 1 puan aşacağının altını çizdi.
milliyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.