Eğirdir Gölü'ne 250 bin sazan yavrusu bırakıldı
Eğirdir Gölü’ndeki balık popülasyonunu artırmak için 250 bin sazan yavrusu bırakıldı.
Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü Eğirdir Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Eğirdir Gölü Balıklandırma Projesi Eğirdir Liman mevkiinde törenle gerçekleştirildi. Eğirdir Gölü’nde balık çeşidinin artmasıyla birlikte göldeki balık dengesinin de bozulduğunu belirten Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü Yılmaz Emre, “Günümüze kadar Eğirdir birimimiz tarafından göldeki balık popülasyonunu artırmak için 24 ayrı proje yürütülmüştür. Gerçekleştirilen bu proje ile 250 bin sazan yavrusunu salarak göldeki balık popülasyonunu artırmayı amaçlıyoruz.” dedi.
Projelerinin bugün yapılan balıklandırma çalışmaları ile sınırlı olmadığının altını çizen Enstitü Müdürü Emre, bu proje kapsamında Eğirdir Gölü etrafında oluşturdukları havuzlara sazan ve kerevit larvaları bırakarak çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. Eğirdir Gölü’nün korunması konusunda herkese görev düştüğünü belirten Emre, bu konuda kendilerinin alacağı tedbirlerin yanı sıra çiftçi, kamu kurum ve kuruluşlar ile gölün etrafında yaşayan vatandaşların da duyarlı olması gerektiğini belirtti.
Çeşitli balıkların ortaya çıkması ile gölün dengesinin bozulduğunu söyleyen Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, “Gölümüz gözümüz kadar değerlidir. Enstitü çalışanları gölümüze sahip çıkıyor. Yapılan proje ile 5 ile 10 gram arasındaki balıkları gölümüze salacağız, bunlar büyüyerek bir yıl sonra yenilebilecek balıklar olacaklar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
17 yaşında Eğirdir’e Su Ürünleri Fakültesi'nde okumaya başladığını belirten Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Vekili Mustafa Altuğ ise şunları söyledi:
“Kendimi Eğirdir’in evladı olarak görüyorum. Türkiye, Avrupa’nın en çok balık üretilen ülkeleri arasında yer alıyor. Geçmişte çok balık çeşitleri vardı. Fakat bu levrek türü balık, yavrularını yiyerek popülasyonun azalmasına sebep oldu. Gümüş balığı, İsrail sazanı denilen balıklar gölde doldu. 1380 sayılı kanunun çıkarılmasıyla göle Gıda ve Tarım Bakanlığının izniyle balık bırakılabiliyor. İnşallah Eğirdir Gölü ve balıkçıları hak ettikleri ekonomik duruma kavuşurlar.”
Türkiye’nin 4. büyük gölü olan Eğirdir Gölü'nde 16 çeşit balık bulunduğu bilgisini veren Eğirdir Kaymakam Vekili Aksu Kaymakamı İbrahim Özdel de bunların 5 adedinin ekonomik bakımdan önemli olduğunu ifade etti. Özdel, yapılan çalışmalar sonucunda şu anda 250 bin sazan yavrusunun göle bırakıldığını belirtti.
Yapılan çalışmaların bilimsel bir çalışma olduğunu söyleyen Isparta Valisi Memduh Oğuz, Eğirdir Gölü'nün içme suyu olduğu için önemli bir yere sahip olduğuna değindi. Eğirdir Gölü'nün dünya gölleri arasında önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Oğuz, "Isparta ve Antalya bölgeleri ile ilgili yaptığımız toplantılarda Eğirdir Gölü’nü tartışıyor ve görüşüyoruz. İl müdürlüklerimiz ve tüm birimler olarak ciddi çalışmalar yürütmekteyiz.” dedi.
Programa Isparta Valisi Memduh Oğuz, Eğirdir Kaymakam Vekili İbrahim Özdel, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Vekili Dr. Mustafa Altuğ, Enstitü Müdürü Yılmaz Emre, daire müdürleri, sivil toplum örgütleri, siyasi parti ilçe temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.