"DÜNYAYI BBG EVİ GİBİ İZLEYECEĞİZ"

"DÜNYAYI BBG EVİ GİBİ İZLEYECEĞİZ"

Göktürk-2 ekibinden Prof. Dr. Rahmi Güçlü, uydu yapımı ve onun ülkeye sağladığı stratejik faydaları anlattı.

 

Prof. Dr. Rahmi Güçlü, Göktürk-2 sayesinde dünyayı BBG evi gibi izleyeceğimizi söyledi. Bu nedenle bazıülkelerin rahatsızlık duyduğunu belirtenGüçlü, "Bundan sonra yapılacak uydudaçözünürlüğü 1 metrenin altına düşürüyoruz. Projeye 2 buçuk ay önce başladık" dedi.
 
BAZI ÜLKELER RAHATSIZ OLDU

Türkiye'nin geçen hafta uzaya gönderdiği Göktürk-2 uydusunun yapımını başından sonuna kadar denetleyen 4 kişiden biri olan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmi Güçlü, Çin'den fırlatılan Göktürk-2'nin çevremizdeki bazı ülkeleri rahatsız ettiğini söyledi. Güçlü, Göktürk-2 etrafında kulislerde konuşulanları anlattı.
 
YÜZ TAHLİLİ BİLE YAPABİLİR
 
Göktürk 2'nin savunma sanayi yönünün ön planda olduğunu söyleyen Güçlü, "Etrafımızda ne oluyor ne bitiyor, komşularımızda durum ne, askeri hareketlilik var mı?" bunların hepsine cevap verebilecek kapasitede. Başkaları bizi nasıl bu zamana kadar görüntülediyse artık biz de benzer şekilde o ülkelerin mevcut hareketlerini görebileceğiz. İşte bu nedenle birçok ülke rahatsızlık duymaya başladı. Bunların hangi ülkeler olduğunu herkes biliyor" dedi.

Bugün'in haberine göre; Prof. Dr. Güçlü, çözünürlüğü 15 metre olan RASAT Uydusu'ndaki görüntülerde kişiyi, elbise rengine kadar görüntüleyebildiklerine vurgu yaparak "Dolayısıyla Göktürk 2'nin yüz tahlili bile yapabileceğini söylemek mümkün" açıklamasında bulundu.
 
GÖKTÜRK-1'E NE OLDU?
 
Uydu yapımına önce Göktürk 1'i yapmakla başlanıldığını ifade eden Güçlü şöyle devam etti: "Bundan kazanacağımız tecrübeyle de Göktürk-2'ye başlayacaktık. Ancak Fransız-İtalya ve Türk ortaklığıyla yapılması planlanan Göktürk 1'de bir takım sıkıntılar ortaya çıktı. Detayları bizimle paylaşılmadı. Yapacağımız uydu BBG evi gibi dünyayı gözetleyecekti. Bundan sonra Göktürk-1'de tamamlanacak. Nitekim artık bu teknolojiye sahip olduk. Dolayısıyla aynı engellemeleri yaşamamız söz konusu değil.  Çünkü yaptığımız Göktürk-2 uydusu istisnasız her ülkeden fotoğraf alabiliyor. Eğer biz bu uyduyu başka ülkeye yaptırmış olsaydık o ülke yazılım üzerine kısıtlama koyacak ve kendi ülkesinden görüntü alamayacaktık."
 
YENİ UYDUYA BAŞLANDI BİLE

"Bundan sonraki uyduda hedef, çözünürlüğü 1 metrenin altına düşürmek" diyen Güçlü, bunun da yapımına 2 buçuk ay önce başlandığını kaydetti. Güçlü, "Bu uyduda görüntü bir metrenin altında olacak. Böylece daha ikinci uydumuzda dünyadaki en gelişmiş uydularla başa baş yarışır hale geleceğiz. Bu uydunun da tamamı Türkiye'de yapılacak" diye konuştu.

UYDUDA YÜZDE YÜZ YERLİ DÖNEMİ
 
‘Göktürk-2, yüzde yüz yerli mi’ sorusuna Prof. Güçlü şu cevabı verdi: “Dünyada 25 ülke uydu sahibi. Buna rağmen 9 ülke kendi uydusunu yapabildi. Biz de yirmi beşinci değil 9’uncuyuz. Yapılan uydunun tasarımı yüzde 100 Türk mühendislerine ait.
 
YENİ UYDUYA BAŞLANDI BİLE TÜBİTAK

Uzay ve TUSAŞ. Aynı şekilde uydunun yazılımları ve bütün elektronik sistemleri yine yüzde 100 Türk mühendisleri tarafından tasarlandı. Sadece mekanik aksanda 3-4 parça dışarıdan alındı. 3-4 aksam dışarıdan alındı diye yerli değil demek, bilmeden konuşmak anlamına geliyor.”
 
“Bundan sonraki uyduda hedef, çözünürlüğü 1 metrenin altına düşürmek” diyen Güçlü, bunun da yapımına 2 buçuk ay önce başlandığını kaydetti.
 
Güçlü, “Bu uyduda görüntü bir metrenin altında olacak. Böylece daha ikinci uydumuzda dünyadaki en gelişmiş uydularla başa baş yarışır hale geleceğiz. Bu uydunun da tamamı Türkiye’de yapılacak” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum