Dünyada tehlike çanları çalıyor
Her gün savaş, çatışma, işkence, afet ve felaket haberlerinin geldiği coğrafyalarda yaşananlar endişe veriyor.
Dünyanın birçok ülkesinde savaş ve çatışma tehdidi hakimken en az savaş kadar tehlikeli bir olgu olan açlık da etki alanını genişletiyor. Cansuyu Derneği'nin yayın organı Cansuyu Dergisi'nin ‘Kurban vesile olsun. Uzat elini Türkiye' başlığıyla çıkan Kasım sayısında yine dikkat çekici dosyalar göze çarpıyor. Dernek faaliyetlerinin yanı sıra dünya gündemindeki gelişmelere yönelik çarpıcı analizlerin yapıldığı dosyaların da yer aldığı dergide dünyanın sürüklenmekte olduğu felakete dikkat çekiliyor.
Cansuyu dergisinde ‘Cansuyu dünya raporu' başlığıyla yayınlanan haberde dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan çatışma, felaket, işkence, yoksulluk, açlık, afet, felaket, ekonomik kriz gibi tehlikeler analiz ediliyor. İşte dünyanın karşı karşıya kaldığı tehlikeyi ortaya koyan ülkelerden bazılarında yaşanan son gelişmeler:
Filistin
Tapınak Enstitüsü adlı Siyonist grubun, 1 Milyon Yahudi'yle Mescid-i Aksa'yı basma çağrısı ve İsrail asker ve polisi ile Haremüşşerif'e girme girişimi İslam dünyasında tepkiyle karşılandı. Camiden halka, Mescid-i Aksa'ya onu gelip korumaları çağrıları yapıldı. Yahudi grubun içeri girmesine 500 dolayında İsrailli polis ve güvenlik görevlisi eşlik etti. Polis cami içinde bulunanlara ateş açtı ve göz yaşartıcı bomba kullandı. İsrail askerlerinin engellemeleri sebebiyle Mescid-i Aksa'ya giremeyen Filistinliler, öğle namazını Mescid-i Aksa'nın dış duvarının önünde kıldı. 27 Ekim'de Mescid-i Aksa kuşatması kaldırıldı, ancak İsrail'in tutukladığı Filistinliler serbest bırakılmadı.
İsrail
İsrail'in geçtiğimiz yıl Gazze'ye yönelik başlattığı Dökme Kurşun operasyonunu araştırmak üzere kurulan heyetin hazırladığı Goldstone raporunda Gazze'de kasıtlı şekilde sivilleri hedef alarak fosfor bombası kullanan İsrail'in, savaş suçu, hatta soykırıma kadar varan suç işlediği belirtildi. Filistin tarafı da raporda, roket saldırıları yüzünden suçlandı. İsrail'in Gazze saldırılarında 3'te 1'i çocuk bin 400 Filistinli hayatını kaybetmişti.
Dünya
Uluslararası Kadın Hastalıkları ve Doğum Federasyonu'nun açıkladığı araştırmaya göre, dünyada her yıl 2 milyondan fazla bebek yoksulluktan ölüyor. Araştırmada, dünyada her yıl 1 milyondan fazla bebeğin ölü doğduğu, 900 bin kadarının da doğumdan hemen sonra yaşamını yitirdiği belirtildi. Bebek ölümlerinin dörtte üçünün, Afrika ve Güney Asya'da meydana geldiği kaydedilen araştırmada ayrıca dünyada her yıl 820 bin çocuğun sıtmadan, 280 bininin de AIDS'ten öldüğüne dikkat çekildi.
ABD
Bir ABD'li, ülkelerin yüzde 70'inden daha zengin. Dünyada yaklaşık 200 ülke bulunurken bunların 140 tanesinin Bill Gates kadar parası olmadığı ortaya çıktı. Forbes dergisinin zenginler listesinde yer alan bazı kişilerin servetleri, bazı ülkelerin ekonomilerinden büyük. ABD'nin en zengini olan Bill Gates'in 50 milyar dolarlık serveti, aralarında Kosta Rika, El Salvador, Bolivya ve Uruguay'ın da bulunduğu 140 ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasından (GSYH) daha fazla. 2. sıradaki Warren Buffett, 40 milyar dolar ile Kuzey Kore'nin GSYH'siyle eş değerde servete sahip.
Listenin 8. sırasında yer alan New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'in, Zambiya'da üretilen mal ve hizmetlere eşdeğer 17,5 milyar dolarlık serveti bulunuyor. Pierre Omidyar da 5,5 milyar dolarlık serveti ile Somali'nin ekonomisini kontrol edebilecek güçte.
Bir milyon çocuk hapishanelerde
UNICEF'in raporuna göre dünyada en az bir milyon çocuk hapishanelerde. Mahkum çocukların yarısı mahkemeye çıkarılmadığı halde hapiste tutuluyor. 15 yaşından küçük yaklaşık 150 milyon çocuk da çalışmak zorunda olduklarından okula gidemiyor. Milyonlarca kız ve erkek çocuk şiddet, sömürü ve insan ticaretinin kurbanı oluyorlar. UNICEF'in raporuna göre 18 milyondan fazla çocuk savaşlar ve tabii felaketler sonucu memleketlerini terketmek zorunda kalan ailelerin çocukları.
Doğu Afrika
Doğu Afrika'da 23 milyondan fazla kişinin yoksulluk ve kıtlık nedeniyle açlığın pençesinde olduğu bildirildi. G fiyatlarındaki artış ve silahlı çatışmalarla sarsılan 7 Afrika ülkesi 5 yıldır kuraklıkla da mücadele ediyor. Kenya'da 3,8 milyon, Uganda'da 2 milyon kişinin acil yardıma muhtaç, Etiyopya'da da 13,7 milyon kişi aç kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Silahlı çatışmaların kesilmediği Somali ise 1991'den bu yana en ciddi insani krizle karşı karşıya.
Papa'dan itiraf gibi sözler
Katolik Hıristiyan dünyasının lideri Papa XVI Benedict, Afrika Katolik Kilisesi Piskoposlar Meclisi'nin açılışında yaptığı konuşmasında, Avrupa'nın materyalizmi ve kötü ahlakının dünyanın en fakir kıtasını adeta zehirli maddelerin çöplüğüne çevirdiğini ifade etti.
Papa, "Sözde 'Birinci dünya ülkeleri' kendi manevi çöküşüne yol açan bozulmuş ahlaki değerlerini şimdiye kadar başka kıtalara ihraç etti, başta da Afrika'ya." dedi. Papa Benedict, Batı'nın sömürgeciliğinin devam ettiğini söyledi.
Türkiye
Türkiye'de, bu yılın 9 ayında 3 bin 336 kişi "kayıp" olarak kayda geçti. Bu yılın başından itibaren emniyet kayıtlarına kayıp olarak kayda geçen kişilerden, 996'sını erkekler, 2 bin 340'ını ise kadınlar oluşturuyor. Kayıplar arasında 348 erkek ile 814 kadın 18 yaşın altında bulunuyor. Ramazan Bayramı'nda şeker toplamak için evlerinden ayrıldıktan sonra kendilerinden haber alınamayan 8 yaşındaki Ahmet Tuna Tekin, 6 yaşındaki Dilruba Tekin ile 11 yaşındaki Türkan Ay'ın kaybolduğu Kayseri'de ise bu yıl 62 kişi kayıp olarak kayda geçti.
Irak
ABD'nin 20 Mart 2003'te Irak'ta başlattığı kanlı işgal sürüyor. Fiilen üçe bölünen ülkede, her gün kanlı saldırılar yaşanıyor. Bağdat'ta Ekim ayında iki resmi binanın hedef alındığı intihar saldırılarında 147 kişi hayatını kaybetti. Irak'ta 2 yıl içinde meydana gelen bu en kanlı saldırıda yaralananların sayısının da en az 721 olduğu belirtildi.
Keşmir
Uluslararası Adalet ve İnsan Hakları Forumu başkanı Muhammed Ahsen Unto, Hindistan hapishanelerinde bulunan yüzlerce Keşmirli gencin "en korkunç işkence metodlarına" maruz kaldığını söyledi. Çoğunluğu "uydurma suçlamalarla" tutuklanarak Hindistan'daki hapishanelere gönderilen gençlerin çok zor şartlarda yıllarca tutuklu kaldığını anlatan Unto, gençlerin durumunu "içler acısı" olarak niteledi. Keşmir'de gözaltına alınanların mahkemeye çıkmasına izin verilmiyor.