Dünya Fikri Mülkiyet Günü
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Dünya Fikri Mülkiyet Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Söz konusu mesaj şöyle:
Küreselleşme sonucunda genişleyen ticaret hacmi ve bunun dünya çapında getirdiği rekabet; bilgi, yaratıcılık ve yüksek teknolojiye daha büyük önem kazandırmıştır. Bu noktada; kitapların, müzik eserlerinin, sinema filmleri, bilgisayar oyunları ile yazılımlarının ve diğer tüm fikir ve sanat eserlerinin hayatımızdaki önemi daha da artmıştır. Bu değişim fikri mülkiyet haklarını yaratıcı ekonominin önemli unsurlarından biri haline getirmiştir.
Fikri mülkiyet haklarına olan ilgi ve dikkati yoğunlaştırmak üzere Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’ne üye ülkeler tarafından ilk olarak 2000 yılında kutlanması kararlaştırılan “Dünya Fikri Mülkiyet Günü” o tarihten itibaren her yıl 26 Nisan’da dünyanın çeşitli yerlerinde etkinlikler ve kampanyalar aracılığıyla kutlanmaktadır. Kutlamalar için bu yıl seçilen tema ise “Geleceği Şekillendirmek”tir.
Ülkemizde de her yıl “Dünya Fikri Mülkiyet Günü” dolayısıyla meslek birlikleri ve üniversitelerle birlikte çeşitli organizasyonlar düzenlenmektedir. Yapılan etkinlikler aracılığı ile toplumsal bilincin yükseltilmesi ve fikri mülkiyet sistemimizin desteklenmesi amaçlanmaktadır.
Yaratıcılığın dünyamızın yeniden şekillenmesindeki katkısı göz önünde bulundurulduğunda ilgili sektörlerin gelişiminin ve bu sektörlerde nitelikli eserler üretilmesini engelleyen fikri hak ihlalleriyle mücadele etmenin önemi de ortaya çıkmaktadır.
Fikri hak ihlalleri, eserleri üretenlerin yanı sıra ülkemize, ekonomimize ve en önemlisi geleceğimize önemli ölçüde zarar vermektedir. Ülkemizin fikri hak ihlalleriyle anılması uluslararası platformda saygınlığımızı zedelediği gibi ülkemizin kültür hayatı için vazgeçilmez olan müzik, sinema, yayıncılık sektörlerinin uluslararası alanda rekabet şansını da azaltmaktadır.
Bütün bunlar göz önüne alındığında, fikri hak ihlalleriyle mücadele etmek hem hak sahiplerinin haklarını korumak hem de ülkemizin uluslararası platformda saygınlığı sağlamak açısından son derece önemli hale gelmiştir. Bu konuda kuşkusuz herkese önemli görevler düşmektedir. Bakanlığımız da bu konuya özel bir önem vermekte ve çeşitli çalışmalar gerçekleştirmektedir.
Ülkemizde fikri mülkiyet haklarına ilişkin hükümleri düzenleyen Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, içerdiği mekanizmalar ve oluşturduğu modeller ile bugün dünyada bu alandaki en çağdaş düzenlemeler arasında yer almaktadır. Bakanlığımız telif hakları alanındaki gelişmelere yönelik olarak mevzuat çalışmalarını yürütmekte, uluslararası anlaşmaları takip etmekte, hak sahiplerini temsil eden meslek birlikleri ve bu yönde çalışmalar yürüten diğer sivil toplum örgütlerini desteklemekte ve medyada halkı bilinçlendirmek için spot film yaptırmaktadır.
Bu mücadelede etkinliği arttırmak amacıyla faaliyete geçirilen ve her tür hak takibine ilişkin bilgilerin taraflarınca ulaşımını saniyelere indiren ortak veri tabanı hizmeti ile de gerek bilgilerin muhafazası gerekse bu bilgilere erişim konusunda gelinen nokta son derece önemlidir.
Geçtiğimiz günlerde de fikri hakların korunmasında uzun zamandır planladığımız çok önemli bir adımı atarak, bu alanda çalışan meslek birlikleri ile yetki paylaşımı yaptık. Bakanlığımız ile Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) arasında, süreli olmayan yayın bandrolünün satışına ilişkin işlemlerde federasyonun yetkilendirilmesine yönelik protokol imzaladık. Yapılan bu işbirliği ile, hakların korunmasında etkin bir yapının oluşturulması ve yayıncılık sektöründe, bandrol alanında yaşanan sıkıntıların giderilmesi yönünde önemli bir adım atılmıştır. Bu çalışmanın müzik ve sinema alanında da örnek olmasını temenni ediyorum.
Fikri haklar alanında yaptığımız düzenlemeler ve yürüttüğümüz çalışmaların uygulamada karşılığını bulmasını ve bu alanda toplumsal duyarlılığımızın daha da gelişmesini temenni ediyor, Dünya Fikri Mülkiyet Gününü kutluyorum.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.