DOSYA HABER/AVRUPA'DA SAHİPSİZ HAYVANLAR - İsveç'in çözümü; zorunlu çipleme ve ömür boyu hizmet veren "köpek barınakları"
İsveç'te 2001'den bu yana çiplenerek kayıt altına alınan 1 milyon köpekten 200 bini, yalnızca köpeklerin kabul edildiği barınaklarda yaşıyor-
STOCKHOLM (AA) - ATİLA ALTUNTAŞ - İsveç'te 2001'den bu yana kayıt altına alınan 1 milyon köpekten 200 binine barınaklarda bakım verilirken, sahipleri bulunsa dahi bazı durumlarda teslim edilmeyerek hayvana ömrünün sonuna dek bakılıyor.
"Avrupa'da sahipsiz hayvanlar" başlıklı dosya haberin onuncu bölümünde AA muhabiri, Türkiye'de gündemden düşmeyen sahipsiz hayvanlarla ilgili İsveç'teki uygulamaları ve yasal düzenlemeyi derledi.
Diğer birçok Avrupa ülkesi gibi İsveç'te de sokaklarda sahipsiz hayvana rastlanmıyor.
İsveç Köpek Koruma Derneği Müdürü Johnny F. Kroneld, bunun altında yatan nedenleri AA muhabirine anlattı.
Kroneld, İsveç'te kayıtlı yaklaşık 1 milyon köpek yaşadığını, bunların 800 bininin sahipli olduğunu, geri kalanının dernek çatısındaki barınaklarda bulunduğunu söyledi.
1908'den önce başkent Stockholm'de köpeklerin sokaklarda "sefalet içinde" yaşadığını ve daha sonra toplanarak "acımasızca" öldürüldüğünü belirten Kroneld, yöneticiliğini üstlendiği derneğin bu olay neticesinde hayvansever Gerda Thyselius ve Lotten Johansson tarafından kurulduğunu anlattı.
Kroneld, "O yıldan itibaren derneklerin açtığı özel köpek barınakları sayesinde köpeklerin kayıt altına alınması ve sahiplenilmesi sağlandı. İnsanlar barınaklara yardım etmeye teşvik edilirken, sorun yalnızca kanunlar yoluyla değil, toplumun işbirliği sayesinde 100 yıl tamamen önce çözüldü." dedi.
- Belediye, polis ve barınak işbirliği
İsveç'te belediye, polis ve barınaklar sahipsiz hayvanlarla ilgili koordineli şekilde çalışıyor. Sokakta başıboş köpek görüldüğünde polis, hayvanı alarak en yakın barınağa götürüyor. Barınaklar sahipsiz hayvanlar için 24 saat hizmet veriyor. Köpek barınakta sağlık kontrollerinden geçiriliyor.
2001'den itibaren tüm köpekler elektronik çiple zorunlu olarak kayıt altına alındığı için sahibi genellikle kısa sürede bulunabiliyor. Ancak barınak bu kişinin köpeğe bakamayacak olduğuna karar verirse köpeğin yeni sahibi barınak oluyor.
Barınaklarda yeniden sahiplendirilemeyen köpekler, hayatlarının sonuna dek orada yaşayabiliyor.
Köpek Koruma Derneği Müdür Yardımcısı Erika Garmelius, "Ayrıca sahipleri köpeklerine bakmaktan usandıkları zaman da bize bırakabiliyorlar. Biz bu köpeklere de özenle bakıyoruz." ifadelerini kullandı.
- Uyutulma belediye izniyle, mücbir sebeple mümkün
2007'de çıkarılan yasaya göre, köpekler hastalık ya da yaşlılığa bağlı acı çekmesi veya insanlara zarar vermesi durumunda belediyelerin izniyle uyutuluyor.
- "Köpek kreşleri" çok yaygın
Stockholm'de yaşayan hayvansever Adem Ulucan da İsveç'te hayvan refahıyla ilgili yasaların çok kapsamlı olduğunu belirterek, "Evinizde baktığınız köpeği günde en az iki kere dışarı çıkarmanız gerekiyor. Aşılarını ve sağlık taramasını gününde yaptırmanız lazım. Eğer bunları yaptırmazsanız köpeğin kayıtlı olduğu veteriner, sizin hakkınızda suç duyurusunda bulunabiliyor." diye konuştu.
Ülkede çok sayıda "köpek kreşi ve oteli" bulunduğuna da dikkati çeken Ulucan, "İşe gittiğinizde ya da tatile çıktığınızda köpekler yaygın olarak kreşe ve otellere bırakılıyor. Orada ücretli olarak siz geri gelene kadar bakıyorlar." ifadelerini kullandı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.