Doların Tansiyonu Düşmüyor
Dolar ve Euro'daki yükseliş ve borsadaki düşüş bir türlü durdurulamıyor.
Dolar dün gece 2.2360 TL ile tarihinin en yüksek seviyesine çıkarken, euro da 3.1 TL’yi zorluyor. Kurlarda yaşanan yükselişin etkisiyle BIST endeksi de yüzde 1.8 değer kaybetti. Doların yılbaşından bu yana yükselişi yüzde 4.2 olurken, endeksin kaybı yüzde 3.1 oldu. “Siyasi krizin sakinleşmemesi ve önümüzdeki döneme ilişkin belirsizliklerin artması TL’deki değer kaybının devam etmesine yol açıyor” diyen T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekliğil, piyasaların 21 Ocak’taki Merkez Bankası’nın yapacağı toplantıya odaklandığını hatırlattı.
Bu toplantıda Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandını artırmasının TL’nin kaybını sınırlayacağını vurgulayan Fertekliğil, “Ancak gerek bankanın söylemleri, gerek ekonomi yönetiminden gelen ve bankanın politikasını değiştirmesine ve faiz artırmasına karşı olunduğuna dair açıklamalar bu konudaki beklentileri törpülemekte.
Son günlerde en çok değer kaybeden para birimi TL oldu. Merkez Bankası, bunu cari açığın düzelmesi açısından bir fırsat olarak görüyorsa sessiz kalmaya devam edebilir. Ancak, döviz satım ihalelerinin sürmesinden ve Başkan Erdem Başçı’nın kurlara yönelik söylemlerinden bunun böyle olmadığı anlaşılmakta” yorumunda bulundu.
Merkez Bankası faiz artırmalı
Diğer taraftan siyasi kriz ortamında ve ekonomide yavaşlama belirtileri olduğu bir ortamda bankanın yeni bir faiz hareketinden kaçındığının da ifade edilebileceğini belirten Fertekliğil şöyle devam etti:
“Ancak TL’deki bu değer kaybının durdurulamamasının ileride ülke ekonomisine çok daha ciddi etkileri olacaktır. Zaten 2014 için beklentiler şimdiden kötüleşmekte. Merkez’in en azından hâlâ para piyasalarında etkili bir aktör olabildiğini hatırlatmasında yarar var. Bu çerçevede, Merkez’in önümüzdeki toplantıda bir faiz artırım kararı almasının doğru olacağına inanıyoruz.” Fertekligil’e göre, önümüzdeki hafta dolar 2.20-2.25 TL aralığında hareket edebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.