Dolar 1.72 TL'yi geçti
Bankalararası piyasada dolar, artan global tedirginliğe paralel ayın ilk işlem gününe 1.72 TL'nin üzerinde başladı.
ABD borsaları, hükümetin Citigroup'un adi hisselerinin önemli bir bölümünü almasının ardından diğer büyük bankalarda da ağırlığını artıracağı yönündeki endişelerle düşerken, S&P 500 endeksi ilk aylarda tarihindeki en kötü yeni yıl başlangıç aylarını yaşamış oldu.
Bankalararası piyasada geçen hafta Cuma günü 1.71'in üzerine çıkan ve dün spot işlemlerde 1.7050 seviyesinden kapanan en iyi dolar alış kotasyonları bu sabah ilk işlemlerde 1.7180/1.7240 TL seviyesinden açıldı. Bu verilere göre lira Cuma günü spot kapanışa göre dolar karşısında güne yüzde 0.76 kayıpla başladı.
İstanbul serbest piyasada dolar 1.7150 TL, euro 2.1600 TL'den haftaya başladı.
Kapalıçarşı'da 1.7050 TL'den alınan dolar 1.7150 TL'den satılıyor. 2.1500 TL'den alınan euro'nun satış fiyatı ise 2.1600 TL olarak belirlendi.
Serbest piyasada cuma günü kapanışta doların satış fiyatı 1.6980 TL, euro'nun satış fiyatı ise 2.1470 TL olmuştu.
Dolar, yen dışındaki önemli para birimleri karşısında değer kazanırken, Güney Kore wonu karşısında son günlerdeki alımlarıyla 11 yılın en yüksek değerine ulaştı. ABD ekonomisinin son çeyrekte yıllık bazda yüzde 6.2 daraldığı yönündeki veri de piyasaları etkiledi.
YURTDIŞI PİYASALAR
Asya borsaları, ABD'de dördüncü çeyrekte gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYH) keskin şekilde daraldığı yönündeki veri ve ABD hükümetinin finansal sektöre daha fazla yardım sunması gerekeceği yönündeki
endişelerle düştü.
Dolar, yen dışındaki önemli para birimleri karşısında değer kazanırken, Güney Kore wonu karşısında son günlerdeki alımlarıyla 11 yılın en yüksek değerine ulaştı.
Haber kaynaklarında, ABD'nin zor durumdaki sigorta şirketi American
International Group'a (AIG) 30 milyar dolar daha yardım yapacağı yönündeki açıklamaların yer almasının ardından dolar geniş bantta yükseldi.
Analistler, Citigroup'un ardından AIG'ye de yeni yardım kararı alınmasının diğer finans şirketlerinin de benzer yardımlara ihtiyaç duyabileceği endişelerini kuvvetlendirdiğini belirtti.
ABD borsaları, hükümetin Citigroup'un adi hisselerinin önemli bir bölümünü almasının ardından diğer büyük bankalarda da ağırlığını artıracağı yönündeki endişelerle düşerken, S&P 500 endeksi ilk aylarda tarihindeki en kötü yeni yıl başlangıç aylarını yaşamış oldu.
Şubat, Dow Jones endeksi için zor bir ay oldu. Dow Jones sanayi endeksi Mayıs 1997'den bu yana en düşük seviyelere ulaşırken, endeks altı aydır değer kaybediyor.
Merck & Co ve Johnson & Johnson Inc gibi sağlık ürünleri ve ilaç şirketi hisseleri, Barack Obama'nın bütçe teklifinde yer alan sağlık harcamalarını azaltma kalemlerinin şirket kârlarını olumsuz etkileyeceği yönündeki endişelerle ikinci günde de değer kaybetti.
ABD ekonomisinin son çeyrekte yıllık bazda yüzde 6.2 daraldığı yönündeki veri de piyasaları etkiledi.
Citigroup hisseleri, hükümetin 25 milyar dolar değerindeki Citigroup
imtiyazlı hissesini adi hisseye çevireceği kararı ve kararın mevcut hissedar payını yüzde 74'e kadar azaltabileceği ihtimali nedeniyle yüzde 39 değer kaybetti.
General Electric hisseleri, finans biriminin temettü ödemesini yüzde 68
azaltarak hisse başına 10 sente düşüreceği açıklamasının ardından yüzde 6.5 değer kaybetti.