Doğan, JİTEM davasında tanık olmak istiyor
Ergenekon davası sanığı emekli Albay Arif Doğan, Diyarbakır'da görülen JİTEM davasında 'tanık' olarak çağırılması durumunda bildiklerini anlatmaya hazır olduğunu söyledi.
Tanju Özkaya'nın haberi
Arif Doğan, Ergenekon davası kapsamında yaptığı savunmasında birimin kurucusu olduğunu açıklamış, resmi kurumların aksine JİTEM'in varlığını doğrulamıştı. Bunun üzerine harekete geçen JİTEM davasının mağdur avukatları, Doğan'ın sanık olarak davaya dâhil edilmesini istedi. Mahkeme bu talebi kabul etmedi. Avukatlar da bugün görülecek duruşmada yargılanmasına izin verilmeyen Doğan'ın tanık olarak mahkemede gelmesi için ara karar talebinde bulunacak.
Arif Doğan ise mahkemenin istemesi halinde tanıklık yapmaya hazır olduğunu söylüyor. Sağlık durumu nedeniyle Diyarbakır'a gidemeyeceğini anlatan JİTEM'in kurucusu, Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz'e ifade verebileceğini anlatıyor. JİTEM davasından bugüne kadar bir sonuç alınmadığını hatırlatan Doğan, şunları kaydediyor: "Mahkeme beni davet edersen Fırat'ın ötesine geçememek şartıyla bildiklerimi anlatırım. Sağlık durumum nedeniyle oraya gidemem. JİTEM'in kitabını yazdım, Ergenekon davasında da birçok şey anlattım. Tanık olarak dinlenmemi istemişler, ya zaten JİTEM'in kurucusu benim!"
Avukatlar ise Doğan'ın Diyarbakır'da görülen davada hazır bulunarak, sanık itirafçılarla yüzleşmesi gerektiğini belirtiyor. Aksi durumda ise bir gelişme kaydedilemeyeceğini vurguluyor. Öte yandan Cemal Temizöz ile çok sayıda korucunun yargılandığı 'faili meçhuller' davasında da Doğan'ın tanıklık yapması için mahkeme karar almıştı. Faili meçhul cinayetler, gasp, insan ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçlarla sürekli ismini duyuran JİTEM uzun yıllardan beri Türkiye'nin gündeminde. 1990'lı yıllara damgasını vuran birim, binlerce faili meçhul cinayete işledi. İddiaların ötesine geçen bu gerçeği bizzat birimde görev alan tetikçiler itiraf etti. Bütün bunlara rağmen JİTEM'le ilgili ancak 1998'de soruşturma açıldı. Hakkında suç isnat edilenlerin asker olması mahkemeler arasında yetki sorunun yaşanmasına neden oldu. Uzun bir belirsizlikten sonra soruşturma 2002'de dava aşamasına gelebildi. JİTEM davasında Diyarbakır, Mardin, Batman ve Şırnak'ta farklı tarihlerde birden fazla adam öldürme, kundaklama ve bombalama eylemi yaptıkları iddiasıyla 16 sanık tutuksuz yargılanıyor.