Diyanet Binasında HAÇ krizi
Rize'de Müftü Yusuf Karalı Diyanet Eğitim Merkezi'nin arka cephesinde 'haç' silueti olduğu yönündeki iddia Rize'yi karıştırdı.
Duruma tepki gösteren bir vatandaş binanın fotoğrafını çekerek arkadaşlarına gösterdiğini ve onlarda da aynı kanı oluştuğunu söyledi. Merkezin müdürü Hasan Ayık da binada 'haç' işaretine benzer görüntü olduğu yönünde şikayetler aldıklarını söyledi.
Rize’nin Dağsu Mahallesi’nde kentte hakim bir tepeye inşa edilen Rize Müftü Yusuf Karali Diyanet Eğitim Merkezi inşaatının temeli, Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Bardakoğlu tarafından 2006 yılının Aralık ayında atıldı.
İnşaatı yöre mimarisine uygun tarzda yapılan ve Türkiye’de 6’ıncı, Karadeniz Bölgesi’nde ise tek olan Diyanet Eğitim Merkezi, 18 Aralık 2009 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmet açıldı.
7 katlı binanın yola bakan arka cephesinde Hıristiyanlığın sembolü 'haç' şeklini çağrıştıran görüntü olduğu bazı vatandaşlarca ileri sürüldü.
Metin Turan adlı vatandaş fotoğrafını çektiği binada haç görüntüsü olduğunu ileri sürerek duruma tepki gösterdi. Turan, tesisin olduğu bölgeden geçerken durumu fark ettiğini belirterek, “Binaya bakarken haç işareti dikkatimi çekti. Bunu fotoğrafladım ve birkaç eş ve dostuma gösterince onlarda da aynı kanı oluştu. Bir an önce tadilat yapılarak bu görüntünün düzeltilmesini istiyoruz. Karadeniz Bölgesi’nde tek olan eserde bu işaretin olması doğru değildir. Bunu kınıyoruz” dedi.
Bir proje hatası olduğunu düşündüğünü ifade eden Turan, “İşareti fark edince tuhaf oldum. Trabzon ilinde de bir alışveriş merkezinde böyle bir olay olmuştu. Orada da halk tepki göstermişti ve bu durum düzeltilmişti. Rize’de de insanlarımızın yeni yapılarda daha duyarlı olmasını ve itina göstermelerini istiyorum” diye konuştu.
'CEPHEDEN BAKILDIĞINDA FARKEDİLİYOR'
Müftü Yusuf Karali Diyanet Eğitim Merkezi Müdürü Doç.Dr. Hasan Ayık ise, bu yönde şikayetlerin kendilerine ulaştığını belirterek, “Cepheden derinlemesine baktığımızda böyle bir siluet fark ediliyor. Tabii bu bir proje meselesidir. Projeyi çizen ve hazırlayanların asla böyle bir niyeti yok. Söz konusu da olamaz ancak ortaya çıkan resme dikkat ettiğiniz ve farklı açılardan baktığınızda bu sezilebilir. Bu şekilde bizi bazıları uyardı. Biz de meselenin farkındayız. Gerçekten bir problemse ufak tefek tadilatlarla bu resim giderilebilir. Halk bundan rahatsızsa haklıdır. Ama kimsenin farkına varmadığı bir durum bu. Bu inceliğin farkına nasıl varmışlar bilemiyorum” dedi.
Müftü Yusuf Karali Diyanet Eğitim Merkezi, 9 bin 900 metrekare kapalı, 261 metrekare açık alana sahip. Merkezde 20 kişilik 4, 8 kişilik 2 olmak üzere 96 kişilik 6 derslik, 12 kişilik bilgisayar odası, 40 kişilik kütüphane, 225 kişilik konferans salonu bulunuyor. 47 tek kişilik oda, 34 çift kişilik oda ile 3 misafir süiti bulunan merkezde çok amaçlı 50 kişilik spor salonu, 50 kişilik kafeterya, seyir terası ve salonu, 100 kişilik lokanta, 120 kişilik ibadet birimleri ile 50 araçlık kapalı, 25 araçlık açık otopark yer alıyor. Diyanet Eğitim Merkezi’nde müftü, vaiz ve din görevlileri eğitiliyor.
Kaynak: