Dershanelerin kapatılmasına farklı tepkiler

Dershanelerin kapatılmasına farklı tepkiler

Hükümetin dershaneleri kapatma kararı çeşitli çevrelerden tepki alıyor.

Siyasiler ve sivil toplum temsilcileri, dershane ve etüt merkezlerini kapatmayı hedefleyen taslağın antidemokratik olduğu konusunda birleşti. Böyle bir adımın dönülmez yaralar açacağı uyarısında bulundu. İşte gelen tepkiler:

TBMM Başkanı Cemil Çiçek:

Dershanelerin kaldırılması başka sorunları ortaya çıkarır"

Dershanelerin kapatılmasına yönelik girişmleri değerlendiren TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Eğitim sistemindeki sorunlar giderilmeden dershaneler kapatılıyorsa başka sorunlar ortaya çıkar." dedi. Samanyolu Haber Televizyonu'na konuk olan Meclis aşkanı Cemil Çiçek, Cumhuriyet tarihinde eğitim sisteminin çok fazla değiştiğine dikkat çekti. Bu düzenlemelerin çoğunun bilimsel verilerin dışında ideolojik olarak yapıldığını söyledi. Özel okulda okuyan ile derslerinin yarıboş geçen öğrencinin aynı sınava girdiğini hatırlatan Çiçek, dershanelerin bu noktada önemli rol oynadığını vurguladı. Dershanelerin bu sebeple ortaya çıktığına işaret eden Çiçek, gerekli düzeltmeler yapılmadan dersanelerin kapatılmasının başka sorunlara yol açacağı uyarısında bulundu. İşte Çiçek'in açıklamalarından satırbaşları:

Gazetelerde manşet olarak çıkıyor ama bunlar 1-2 gün gündemde kalıyor. Bir tahmin midir? yoksa böyle bir niyet var da böyle yapmayın mı diyor bilmiyorum? Türkiye eğitim konusunda çok sık model değiştiriyor. Ama sonuçta eğitimde kalite sorunu ortaya çıktı. Onları bir şekilde dışardan telafi etmek için devlet dışında ihtiyaçlar gideriliyor. İhtiyaç olunca insan onu karşılar.

Meclis Komisyonlarında görüşülmeden Meclis Genel Kurul'una getirilmesi. Fazla zaman kalmadı. Meclis seçim zamanı düşük yoğunluklu çalışır. torba yasa var mı yok mu bilemiyorum. Bize gelmiş bir yasa yok. Tek maddelik bir düzenleme mi bilemiyorum.

Doğu ve Güneydoğu'da örgütün önünün kesilmesi için etüt merkezleri. Türkiye yıllarca terörle uğraştı. Türkiye'de terörü araştıracak bir birim yok. Saha araştırması yapılmış değil. Terörist hangi ailelerden geliyor bilinmiyor. Hemen hemen her hükümet döneminde çıkan pişmanlık yasası çıktı. Bundan istifade eden insanlar şimdi ne yapıyor. Tekrar eylemlerine devam ediyor mu? Bir araştırma konusu olması lazım. Ama eğitim meselesi önemli. Terör olmaz uyuşturucu olur. En önemli faktör bunun eğitimsizlik olmasıdır. Devletin yada sivil toplum kuruluşları ve hayırsever vatandaşların yaptığı kurumlardan istifade etmek gerekir."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak:

Dershane gençler için bir şans

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Türkiye'nin eğitimde sınıfta kaldığını iddia ederek, dershanelerin keyfi değil, ihtiyaçtan dolayı çıktığını söyledi. Milli Eğitim Bakanı'na seslenerek görevini yapmaya davet eden Toprak, "Ailelerimiz, mutfak paralarından kısarak çocuklarını dershanelere gönderiyor. O dershanelerle eğitim farkını kapatıp üniversite imtihanlarında kendilerine biraz şans tanımak istiyorlar. Kimsenin bu şansı gençlerimizin elinden alma hakkı yoktur." dedi. Hükümetin diğer bir gündemininse dershaneler olduğunu hatırlatan Erdoğan Toprak, şunları söyledi: "Efendim, dershaneleri kapatacağız. Tamam dershanelerin ailelere yük olmasını biz de istemiyoruz ama siz eğitimde fırsat eşitliğini yaratabildiniz mi? Eğitimde fırsat eşitliğini yaratamayan bir hükümet, nasıl oluyor da yapay bir dershane kapatmakla işin içinden sıyrılacağını sanıyor? Sorunları kapatarak ve öteleyerek Türkiye'yi bir yere götüremeyiz. Evet, Türkiye'de öğrencilerimizin eğitim kalitesini yükseltip dershaneye ihtiyaç kalmadığı zaman dershaneler kapanabilir. Doğu ile batı arasında, İstanbul'daki bir gençle Anadolu'nun bir ilçesindeki bir gencin eğitim alma standardı aynı değil. Ailelerimiz, mutfak paralarından kısarak çocuklarını dershanelere gönderiyorlar. O dershanelerle eğitim farkını kapatıp üniversite imtihanlarında kendilerine biraz şans tanımak istiyorlar. Kimsenin bu şansı gençlerimizin elinden alma hakkı yoktur."

MHP Genel Başkan Yardımcısı Zuhal Topçu:

"Yasa taslağı eğitime darbe vuracak değişiklikler içeriyor"

MHP Genel Başkan Yardımcısı Zuhal Topçu da dershanelerin kapatılmasının okullar arasında adaletsizliğe neden olacağını söyledi. Topçu şöyle konuştu: "Tam teşekkülle okulda eğitim gören çocukla eksik imkanlarla eğitim gören çocuğu aynı kefeye sokuyorsunuz. Pervasızca 5 bakan değiştirerek bu eğitim değişikliğini yapıyorlar. Gecekondu bölgesindeki çocuğa en iyi eğitimi devlet götürmeyince dersaneler o eğitimi götürdü. Türk toplumu varlıklı ailelerden oluşmuyor. Dişinden tırnağından artırarak o çocuğu yetiştiriyor. 100 liraya kayıt yaptıran dershaneler var. Yok öyle herkes 15 bin lira alıyor diye.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay:

Dershaneler devletin açığını kapatıyor

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, dershanelerin kapatılmaması gerektiğini söyledi. Dershaneye olan ihtiyacın ortadan kaldırılmasını isteyen Altay, "Bu arz-talep meselesi. Dershane gerçeği vardır. Şu anda buna bir ihtiyaç var." dedi. Dershanelerin kapatılmasına yönelik hazırlanan taslak TBMM'deki milletvekillerinin de gündeminde. Soruları cevaplayan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, dershanelerin kapatılmasına karşı çıktı. Altay konuyla ilgili şunları söyledi: "Dershaneler kapatılmamalı. Dershane ihtiyacı ortadan kalkmalı. Dershane ihtiyacı varsa bu giderilecektir. Bu arz talep meselesi. Dershane gerçeği vardır. Şuanda buna bir ihtiyaç var. Türk eğitim sisteminde nitelik nicelik sorunlarını kalite güven sorunlarını fırsat eşitliğini sağladığınız zaman zaten dershaneler zaten kendiliğinden kilidi vurur. Bunların döneminde dershane sayısı 2 bin küsürden 4 bin küsüre çıktı. Neden? Bunlar eğitimde kaliteyi daha da aşağıya çektiği için çıktı. Bunu kapıttım, demekle bu ayıp örtülmez. Bilakis ayıbı daha açığa çıkarırsınız. Yasa dışılığı teşvik edersiniz. Başka hiçbir işe yaramaz."

AK Partili İdris Bal:

Emirle özel bir şirket açılamaz ya da kapatılamaz

AK Parti Kütahya Milletvekili Prof. Dr. İdris Bal, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin başkanlığındaki bir heyet tarafından hazırlandığı ileri sürülen dersanelerin ve etüt merkezlerinin kapatılmasına yönelik yasa taslağına tepki gösterdi. Bal, kapatma girişimine Twitter hesabı üzerinden 7 madde ile cevap verdi:

    1. Dersaneler bir sebep değil sonucun ürünüdür. Ülkedeki çarpık, dengesiz dağılmış eğitim sistemi ve verilen eğitim ile yapılan sınav arasındaki farklılıkların olduğu bir eğitim sisteminin sonucudur

    2. Ülkede ideal eğitim sistemi oluşturulmadan, eğitimin niteliği yükseltilmeden dersanelere olan ihtiyaç bitmeyecektir

    3. İdeal bir eğitim sistemi oluşturulursa zaten insanlar çocuklarını dersaneye gönderme ihtiyacı da hissetmeyecektir.

    4. Kapatılması durumunda bu sistemde legal ya da illegal devam edecektir, yer altına inecek kayıt dışı olarak devam edecektir.

    5. Ekonomik durumu iyi olan aileler daha da pahalı halen özel öğretmen tutma yoluna giderek fazla zarar görmeyecektir . Ancak ekonomik durumu iyi olmayan aileler bu hizmeti alamayacak ve eğitimde büyük bir fırsat eşitsizliği olacaktır.

    6. Diğer taraftan demokrasinin bir yönü çok partili sistem, ifade özgürlüğü, özgür medyaya bakarken diğer yönü serbest girişime, planlı değil pazar ekonomisine, arz-talep dengesine dayanmaktadır. Dolayısı ile demokrasi gereği bir emirle özel bir şirket açılamaz ya da kapatılmaz. Piyasa emirle yürümeyeceği için bu yapı illegal devam edecektir.

 7. Terörle mücadele ve etnik milliyetçilik ile mücadelede Güneydoğuda ve ülkenin başka yerlerinde dershaneler önemli rol oynamaktadır. Etnik milliyetçiliğin törpülenmesi anlayışlı herkes tarafından kabul edilmektedir.. Bu durum aslında terörle mücadele mantığını da terstir.

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan:

Dağa çıkmak etkili tercih haline gelebilir

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, mevcut sınav sisteminden vazgeçmeden dershanelerin kaldırılamayacağını söyledi. Dershanelerin kapatılması durumunda dağa çıkışın artabileceğini ifade eden Özcan, "Dağa çıkmak etkili bir tercih haline gelebilir. Amacı olmayan, iş bulamayan bir genç ne yapsın? Geçmişte biz bunları görmedik mi? Biz bu filmi izledik." dedi. CHP'li Tanju Özcan, "Biz bir realiteden bahsediyoruz. Dershaneler bir sonuçtur. Eğitim sistemindeki sorunların sonucu olarak ortaya çıkmış. Siz doğru dürüst öğrencilere eğitim veremezken eğitimde fırsat eşitliğini sağlayamazken, her yıl sınav sayısını artırırken, Türkiye'de gençlerimizin çocuklarımızın dershane hizmetinden mahrum bırakılması konuşulamaz bile. Anadolu'da birçok okulda temel dersler boş geçiyor. Bir tarafta öğretmen açığın var, bir tarafta da atanamayan öğretmen sorunu var. Sen bu sorunu çözememişsin." ifadelerini kullandı.

DSP'li eski Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu:

Dershaneler boşluğu dolduruyordu, kapatamadık

DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümetinin Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı tarafından hazırlandığı gündeme gelen dershanelerin kapatılması konusundaki yasa taslağına ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı. Dershanelerin okulların yerini almasına karşı olduğunu belirten Bostancıoğlu, "Dershaneler, okulların boşluğunu doldurdular. Eğer nitelikli bir eğitimle devletin okullarında -parasız eğitim dediğimiz okullarda- aynı nitelikte bilgileri, üstün nitelikte bilgileri ve test çözme yöntemlerini geliştirirsek, dershanelere ihtiyaç yok. Bunu biz de yapmak istedik. Okullarda aynı şeyi verelim istedik. Yani test çözme, sınava hazırlama gibi. Zaten burada amaç; çocuğun yetişmesi. Bu şekilde bir değişim başladı, küçük okullar ve sınava hazırlık okulları şeklinde. Bunlar dershane deneyimlerini de ekleyecekler bu okullara."
YAZETE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.