Demirel için 28 Şubat gerçeği/ VİDEO
Süleyman Demirel, 28 Şubat iddiaları, Erbakan'ın istifa gerekçesi ve MGK'da atılan imzaları anlattı, DP'de lider adayı Cindoruk için açık konuştu.
NTV Ankara Temsilcisi Murat Akgün'e özel ropörtaj veren 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 28 Şubat Sürecine ilişkin tartışmalar, ve Hüsamettin Cindoruk'un Demokrat Parti Genel Başkanlığı için adaylığını değerlendirdi.
"28 Şubat Barlas'ın dediği gibi bir 28 Şubat muhtırası yoktur. " diyen Demirel, 28 Şubat, Anayasanın ilgili maddesince kurulmuş bulunan Milli Güvenlik Kurulu'nun 1997 Şubat'ında toplanması ve ilgili kararları almasıdır. Kararları alması ve buna üyelerin tamamının imza atmasıdır. Kurulun başkanı Cumhurbaşkanı o benimdir. Kuvvet Komutanları ve Başbakan ve Bakanlar dır. O kurul karar almıştır. Kararları kimsenin baskısı ile almamıştır. baskı ile alınmış olsa Başbakan ve Bakanların imzasının olmaması lazımdır. 28 Şubat'ta alınan kararlar hala geçerlidir." dedi. Demirel kararların geçerliliğini de İlköğretimde eğitimin 8 yıl uygulanmasını gösterdi.
28 Şubat için darbe deniyor 28 Şubat darbe değildir. Darbe olsaydı hükümet giderdi. Ama hükümet gitmemiştir Ordu yerinden çıkmamıştır. Alınan kararlar uygulamaya konmuştur. Var olan hükümet Haziran'ın 28'ine kadar görevini yürütmüş sonra da istifa dilekçesini getirmiştir. Ben neden istifanı veriyorsun diye sordum Ülkede gerginlik var demiştir. Bana istifasını verirken yeni hükümetin yardımcısı tarafından kurulmasını önermiştir. Ben o senin görevin değil dedim. Hükümet etme görevini ben veririm. Hükümetin kurulması o günkü şartlara bağlıdır. Azınlık hükümeti olur. Koalisyon olur. Ülkede gerginlik var diye istifa ediyor. bunu söylüyor. Ortağına hükümet kurdurulursa gerginlik gidermi. Yardımcısının kuracağı hükümetin yeterli oy sayısı var diye hükümet kurulmaz. Cumhurbaşkanı kime yetkiyi verirse hükümeti kurmakla o görevlidir.
1970'lerde benzer durum oldu. Ecevit'e hükümet kurma görevi verildi. Ecevit yeterli oyu alacağını sandı ama alamadı. Sonra biz hükümet kurduk ve 229 sayısını tutarak hükümeti kurduk.
Ben geriye baktığımda yapılması lazım geleni yaptım. Bugün de yapılması gereken ne ise onu yapardım. Meclis güvenoyu vermiş hükümet kurulmuş. Biri gelip şu kadar oyumuz var denerek hükümet kurulmaz. Onun sayacak olan Meclis'tir . Başkaları yeterli oyu nasıl almıştır onu ben bilmem. Ben onların yeterli oyu alacağı kanatinde değildim.
28 Şubat kararları Milli Güvenlik kurulu'nun Anayasal çerçevede aldığı kararlardır. 28 Şubat Ergenekon'un başlangıcıdır ifadesi boş laftır. İpe sapa gelmez laftır. İşte karar, İşte bunun altındaki imzalar.
Asker Türkiye Cumhuriyeti'nin önemli bir kurumudur. Askerin yeri anayasal olarak belirtilmiştir. Asker zaman zaman yerinden çıkmış ve devlete müdahale etmiştir. Biz bunların muhatabıyız. Asker yeni hükümet kurdurmuş Anayasa için vatandaşa gitmiş ve yüzde 92 oy almıştır. Bugün Anayasayı beğenmeyenler halkın verdiği oyu saymıyorlar mı yüzde 92 oyu kabul etmiyorlar mı.
Türkiye'de siyaset işlemiyor. Partiler rejimi yara almıştır. Merkez dağılmıştır. Vatandaş diyorki bugünkü siyasi iktidara oy veriyorum. Çünkü alternatifi yok. Eğer demokratik sistemde alternatif yok deniyorsa o sistem değildir. Eğer alternatif yoksa seçilmiş faşizm olur. Neden alternatif yok. Çünkü orta dağılmış. Cindoruk parti lideri olmak için değil dağılan merkezi toplamak için geliyor. Partinin başına geçip oturmak değil ortadaki dağınıklığı toplayacak. Yüzde 3.9'a inmiş merkezi iktidarın alternatifi haline getirmeye çalışacaktır. Kendisine güvenirim kendisine herkesin güvenmesi lazımdır.