Davutoğlu Avrasya Birliği önerdi
Davutoğlu, Avrasya bölgesindeki ülkelerin büyükelçilerine yönelik toplantıda Avrupa Birliği benzeri birlik önerdi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrasya bölgesindeki ülkelerin büyükelçilerine yönelik toplantıda Avrupa Birliği benzeri birlik önerdi. Avrupa Birliği ülkelerindeki barışın ortak bir ekonomik havzadan kaynaklandığını kaydeden Davutoğlu, “Bugün Avrasya’nın da böyle bir yaklaşıma ihtiyacı var. Avrasya’da özgüvene dayalı ekonomik etkileşimle pekiştirilmiş diyalog gerekmektedir.” dedi.
Sheraton Otel’de düzenlenen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Avrasya İş Konseyleri toplantısında konuşan Bakan Davutoğlu, Avrasya’nın tarihi önemini yeniden kazanması için yeni bir vizyon geliştirmek gerektiğini belirtti. “Avrasya’da barış ve refah egemen olmazsa dünyada da barış ve refah egemen kılmak mümkün değil. Bu coğrafya dünyaya barış ve refah aktarabilir.” diyen Davutoğlu, istikrarsızlık durumunda ise Avrasya’nın dünyaya savaş ve kaosu aktarabileceğini ifade etti. Dünya barışı için Avrasya’daki ülkeler arasında diyalogun en üst seviyeye çıkarılması gerektiğine işaret eden Davutoğlu, Afganistan, Kafkasya ve Karadeniz çevresindeki gelişmeler ile Pakistan, İran ve Orta Doğu’daki ilişkilerin önemine değindi.
Avrasya’da geçmişte İpek Yolu’yla sağlanan ekonomik ve siyasi ilişkilerin bugün demiryolu, kara ve havayoluyla sağlanması gerektiğini büyükelçilere ileten Davutoğlu, “Doğu ve Batı Avrasya’nın iki ucunu bu coğrafya üzerinden yeniden birbirlerine bağlanması lazım. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ile Orta Asya’yı ve Doğu Asya’ya bağlandığı zaman en kısa ölçekli Avrasya Birliğini sağlamak mümkün olacak. İslamabad’dan İstanbul’a kadar uzanacak tren yolu Bakü- Tiflis-Kars ile bir araya getirildiğinde doğu batı hattında çok geniş ulaşım imkanı doğacaktır.” şeklinde konuştu.
Çin’in Avrupa’ya bağlantısı üzerinde de Çinli yetkililerle çalışma yaptıkları bilgisini veren Bakan, Urumçi’den gelerek Afganistan Meşhed’den geçip Türkiye’ye uzanacak tren yolları projesinin bölgenin ‘atar damar’ gibi hareketleneceğini vurguladı.
DÜNYA EKONOMİSİNİN MOTOR GÜCÜ HALİNE GELEBİLİRİZ
Avrasya’nın dünyadaki bütün enerji akışının sağlandığı coğrafya olduğunu dile getiren Davutoğlu, enerji tüketen ülkelerle üreten ülkeler arasındaki ilişkiyi sağlayacak bölgesinin Avrasya olduğunu kaydetti. Bu bölgenin refah ve esenliğinin çok büyük oranda örnek teşkil edeceğini vurgulayan Davutoğlu, bunun için bölgedeki siyasi bakımdan birçok belirsizliğin ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çekti. Bölgenin petrol, doğalgaz ve diğer enerji kaynakları bakımından büyük potansiyel taşıdığını söyleyen Bakan, “Dünya ekonomisinin motor gücü haline gelebiliriz.” dedi.
BİRBİRİMİZİN DİLLERİNİ KONUŞABİLMEMİZ LAZIM
Avrasya çevresinde gittikçe artan şekilde siyasi irade bulunduğunu dile getiren Davutoğlu, son döneme Türkiye ile Rusya arasında gelişen ilişkileri buna örnek gösterdi. Türkiye’nin Avrasya’da en üst düzeyde siyasi diyalogun gerçekleşmesini istediğini belirten Davutoğlu, sürekli ve daimi mekanizmalarla rutin hale gelen ilişkilerin kapsamlı hale gelmesini istediklerini kaydetti. Avrasya’daki bütün ülkelerin Türkiye için büyük stratejik önem taşıdığını aktaran Bakan Davutoğlu, “Bunlarla ilişkilerimizi arttıracağız. Ekonomik bakımdan daha çok işbirliği içinde olmalıyız. Rusya ile vizelerin kaldırılması buna örnek olacaktır. İş adamlarımız ne kadar rahat ederlerse o kadar güçlü refahı aktarabiliriz. Ortak kültürel havza oluşturmalıyız. Birbirimizin dillerini konuşabilmemiz lazım. Rusya konuşabilen Türk, Türkçe konuşabilen Ukraynalı Moldovyalı.” çağrısında bulundu. Uluslar arası düzenin kurulabilmesi için en kritik coğrafyanın Avrasya coğrafyası olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, bunun için daha çok siyasi diyalog, ekonomik etkileşim ve kültürel etkileşim gerektiğinin altını çizdi. Davutoğlu, “Türkiye bu vizyonun gelişmesi için elinden geleni yapacaktır. Bu coğrafyanın kaderini insanlığın kaderi olarak görüyoruz.” diyerek konuşmasını tamamladı.