Cumhuriyet yazarı ABD'nin Türkiye hesaplarını yazdı
Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer, ABD'nin iki eski büyükelçisinin ülkelerine yazdığı Türkiye raporlarına atıfta bulunarak Erdoğan'ı devirme planları üzerine bir yazı yazdı.
Çakırözer, AK Parti ile Gülen cemaati arasındaki kavgada ABD'nin Türkiye'yi iki eski büyükelçinin raporlarından okuduğunu duyurdu.
AK PARTİ HÜKÜMETİ NASIL YIKILIR RAPORU
Bu raporların içinde yer alan bilgiye göre TSK'nın içinde albay ve yüzbaşı konumunda cemaatçi askerlerin bulunduğuna dikkat çekildi. Yine aynı rapora göre Erdoğan hükümetini ekonomik krizin yıkabileceği de vurgulandı. Raporda Erdoğan'ın başarı grafiğinin de düşüşte olduğu yazıldı.
İşte ABD'nin iki eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman veMorton Abramowitz'in yazdıkları Türkiye raporundaki dikkat çeken noktalar:
AKP'Yİ KRİZ YIKAR
Türkiye'de iç siyasi durum daha fazla yolsuzluk iddiası ve baskıcı uygulamalarla daha da kötüleşirse, para piyasaları bundan etkilenir ve ciddi yabancı sermaye çıkışı yaşanabilir. Ekonomik kriz sadece gönülsüz AKP seçmeninin değil Erdoğan'ın sağlam destekçilerinin de cebini yakabilir ve Erdoğan'ın düşüşünü tetikleyebilir.
ORDU GERİ Mİ DÖNÜYOR?
Erdoğan, 17 Aralık operasyonu sonrasında Gülen hareketi karşısında öyle çaresiz bir duruma düştü ki, kışlasına yolladığı orduyu yeniden masaya davet etmek zorunda kaldı. Ordu yeniden açıklamalar yapmaya başladı. Askerin tavırlarında değişiklik olduğu gözlemleniyor. Son haftalarda sivillerle ilişkilerde son birkaç yıl içinde görülmedik bir özgüven içine girdikleri belirtiliyor.
CEMAATİN ALBAYLARI
Kısa vadede Erdoğan'ın işine yarayacak olan bu manevra, uzun vadede çok riskli. Çünkü ordudan atılmaların durduğu 2007 sonrasında, Gülen destekçileri ordunun bazı birimlerinde etkili hale geldiler. Basında, TSK içindeki albayların yüzde 10'unun, yüzbaşıların ise yüzde 40'ının Gülen hareketine mensup olduğu ileri sürülüyor.
1960 DARBESİ HATIRLATILDI
"Hükümet Gülen hareketine yönelik bir operasyon başlatırsa, ordu içindeki bu Gülen yanlıları, aynı 1960'ta albayların yaptığı gibi bağımsız hareket etmeye kalkışır mı?" Bu tür sorular bundan sonra Türkiye'nin geleceğinde anahtar rol oynayacak.
ERDOĞAN ARTIK DÜŞÜŞTE
Tek adam yönetimini benimsediği andan itibaren Erdoğan’ın etrafındaki koalisyon kendisini terk etmeye başladı. 2011’den itibaren başarı grafiği yavaşça düşüyor. Önünde sonunda siyaset dışı kalacak. 30 Mart’ta sandıktan çok güçlü bir destek bulamazsa Erdoğan Cumhurbaşkanı olmak yerine dördüncü dönem başbakan kalmayı isteyecektir. Zaten çıkarılan internet ve HSYK yasalarıyla gündemde olan MİT yasası da müstakbel başbakanı güçlendirecek yasalardır.
ensonhaber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.