Çözüm süreci önerisi kabul edildi
AK Parti'nin çözüm sürecine yönelik önerisi Meclis'ten vize aldı.
TBMM Genel Kurulu'nda, ''terör sorununun çözümüne yönelik sürecin bütün boyutlarıyla değerlendirilmesi, Meclis'in ve toplumun bilgilendirilmesi'' amacıyla Meclis Araştırması komisyonu kurulması kabul edildi.
Önerge sahibi olarak söz alan AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, 27 yıldır bu ülkede insanların öldüğünü ifade ederek, ''Bu 27 yılın 9 yılında bu hükümet iktidardadır. 8 başbakan, 5 cumhurbaşkanı, 9 genelkurmay başkanı, 16 hükümet, 23 içişleri bakanı değişmiş ama bu sorun bitmemiştir'' dedi.
Güvenlik eksenli politikalarla da bu sorunun çözülemediğini vurgulayan Can, şunları söyledi:
''Yani Türkiye'nin Kürt meselesi çözülememiştir. O nedenle biz bu sorunu günlük siyasi tartışmaların dışına çıkaralım. Bu sorunu bir siyasi yarış haline getirmeyelim. Ortak dil yaratalım ve ortak bir komisyon kuralım. Bu Meclis'in çatısı altında kutuplaşmaya son vererek, bu sorunun çözümü konusunda cesaretli adımlar atalım. Toplumun bizden beklediği budur.''
Can, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun vermiş olduğu önergenin birleştirilmesi talebinden sonra Genel Kurul'u terk ettiğini, CHP'nin ise Tanrıkulu'nun önergesine sahip çıkamadığını kaydetti.
Daha sonra Genel Kurul'da, BDP, AK Parti ile CHP'nin verdiği ancak imzasını geri çekmesi üzerine AK Parti'li Can ve 20 milletvekilinin imzasıyla işlem gören önergeler, birleştirilerek kabul edildi.
Oylamaya, CHP ve MHP'nin Genel Kurul'a terk etmesiyle AK Parti ve BDP katıldı.
Komisyon, 17 üyeden oluşacak ve üç ay süreyle görev yapacak. Komisyon, gerektiğinde Ankara dışında da çalışabilecek.
Önergenin kabul edilmesinin ardından, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, birleşimi yarın saat 14.00'de toplanmak üzere kapattı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.