Çocuklarımıza bayramı zehir ettiler

Çocuklarımıza bayramı zehir ettiler

Meslek liselilere üniversite kapılarını açan YÖK kararını durduran Danıştay'a tepki dinmiyor

Veliler, Danıştay'ı, bayramı çocuklarına zehir etmekle suçluyor. Katsayı engelinin kaldırılmasından sonra çocuklarını dershaneye gönderen veliler, "Yetkili YÖK demişlerdi. Şimdi ne değişti ki beş ay önceki kararlarını görmezden geldiler? Çocuklarımızın çalışma azmini kırdılar. Evlatlarımızın geleceği yok sayıldı." şeklinde konuştular.

Öğrenci velilerinden Sarıgül Kıldır, evladının geleceğinin altüst edilmesine tepki gösteriyor. Eşinin işsiz olduğunu anlatan Kıldır, "Meslek lisesi mezunu kızımız Büşra'yı borç bularak dershaneye gönderdik. Sırf iyi bir üniversite kazansın diye. Kızım 4 aydır kendini dünyadan soyutlamış bir şekilde ders çalışıyordu. Artık çalışma isteği de kırıldı. Çocuklarımızın geleceğini yok saymaya ne hakları var?" diye konuşuyor. Katsayı kalktıktan sonra tıp fakültesine girebilmek için öğretmenliği kazanmasına rağmen tercihte bulunmayan Büşra ise şunları söylüyor: "Danıştay'ın kararını kabullenemiyorum. Bu ülkenin onlarca beyni engellerden dolayı yurtdışına gidiyor. Sonra da beyin göçü yaşanıyor diye sitemler ediliyor. Yasaklarla bu ülkenin beyinlerini bitiriyorlar."

Türkiye'de istediği bölümü okuma şansı bulamayan öğrenciler, Büşra'nın da belirttiği gibi çareyi yurt dışında eğitim almakta buluyor. Yıllardır Türkiye'nin kanayan yarası olan katsayı sorunundan dolayı binlerce öğrenci, üniversite eğitimini Almanya, Fransa ve Avusturya gibi Avrupa ülkelerinde tamamlıyor. Danıştay'ın kararına çözüm bulunamazsa mağdur olan birçok öğrenci, yurt dışına gitmeyi planlıyor.

Gençler önemsiz mi?

Muhammed Beheşti

(Güzeldere Özel Burç Anadolu İletişim Meslek Lisesi): Sene başında büyük umutlarla ailelerimiz bizleri dershanelere yazdırmıştı. Biz de aynı umutlarla sınava hazırlanıyorduk ki Danıştay, yine bizleri şoka uğratan bir karara imza attı. Bir kez daha soruyorum, neden bu hakkımız elimizden alınıyor. Sırf bu yüzden okula küsen, psikolojik travmalar yaşayan, okuma isteği kırılan biz gençler bu kadar mı önemsiziz?

Mağduriyetimiz iki katına çıktı

Hülya Yardım (İnönü Teknik Lisesi Bilişim Teknolojileri Bölümü): Yıllardır yaşadığımız mağduriyet bu sene 2 katına çıktı. Katsayıyı kaldırarak meslek liseli öğrencileri umutlandırıp sonra bu kararın iptal edilmesi önceki mağduriyetimizden daha büyük. Herkes sınava hazırlanmaya başlamıştı. Geleceğimizi YÖK'ün kararına göre şekillendirirken, Danıştay'ın sanki bizimle oyun oynar gibi bu kararı iptal etmesi büyük haksızlık.

Bizimle dalga geçiyorlar

Kader Baş (İnönü Teknik Lisesi Bilişim Teknolojileri Bölümü): Dalga geçer gibiler. Dershaneye gidiyor ve başka bir alanda sınava hazırlanıyordum. Bu karardan sonra şimdi sil baştan oldu. Mezun olduğum bölümden tekrar hazırlanmam gerekiyor. Ama psikolojik olarak çöktüm. Ders çalışma arzum kalmadı. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünü istiyordum ama Danıştay önüme set kurdu. Şimdi istemediğim bölüme gitmek zorunda kalacağım.

Bu nasıl bir eşitlik?

Merve Özsoy (Hikmet Nazif Kurşunoğlu Kız Meslek Lisesi): Düz liselilerle aynı dersleri görüyoruz. Bunun üstüne bir de meslek dersleri alıyoruz. Bu başarıyı gösteren meslek liselerini kutlamaları gerekirken üniversiteye girişimizi engellemek nasıl bir mantık? Bilgisayar okurken bilgisayar mühendisi olmak istediğimde puanımın kırılması nasıl bir eşitlik? Sınavda aynı sayıda soru çözerken bizim puanımızın daha düşük gelmesi eğitimde eşitsizliğin en büyük kanıtı.

Almanya'da okuyacağım

Enes Yerli (Zeytinburnu Anadolu Teknik Lisesi'nin Bilgisayar Yazılımı bölümü): Teknik liseye katsayı adaletsizliğinin düzeltileceği umuduyla kayıt yaptırmıştım. Geçen 4 yıldan sonra YÖK beklediğimiz düzenlemeyi yaptı. Ama Danıştay'ın bu kararı iptal etmesiyle hayallerim yıkıldı. Üniversitede nano teknolojileri bölümünü okumak istiyorum. Ancak bu kararla şansım kalmadı. Eğer istediğim bölümü tercih hakkı verilmezse Almanya'da okuyacağım.

Harcadığımız para boşaymış

Selen Çakın (Avcılar Anadolu Teknik Lisesi Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi): Psikoloji okumayı hayal ediyordum. Üniversiteye girebilmek için 4 aydır dershaneye gidiyorum. Kararın zamanlaması çok kötü oldu. Madem böyle bir karar alınacaktı şimdi değil önce olmalıydı. O zaman biz de kendimize ona göre bir yol çizerdik. Bu kararla birlikte dershaneye harcadığım zaman ve paralar boşa gitmiş olacak.