Çocukları yıllarca zehirlemişler
İngiliz kimya şirketi Octel'in kimyasal maddeyi milyonlarca dolar rüşvet vererek yıllarca bu ülkeye sattığı ortaya çıktı.
İngiliz kimya şirketi Octel, özellikle çocuklarda büyük sağlık sorunlarına neden olan benzine karıştırılan zehirli bir katkı maddesini Irak'a göndermek için bu ülke yetkililerine milyonlarca dolar rüşvet verildiğini kabul etti.
İngiliz gazetesi The Guardian'ın haberine göre, ismini daha sonra Innospec olarak değiştiren İngiliz kimya şirketi, Irak'a otomobil yakıtlarında kullanılan zehirli katkı maddesi satabilmek için bazı Iraklı yetkililere rüşvet verdi. Rüşvet alanlar arasında dönemin Irak Petrol Bakanı Yardımcısı Ahmed el-Shamma'nın da adı geçiyor. Shamma'nın ülkeye kimyasal zehirli madde sokulmasına göz yumması karşılığında Tayland'a tatile gönderildiği belirtildi.
BATILI ÜLKELERDE SATILMASI YASAK
Habere göre, rüşvet karşılığında şirket Irak'a tonlarca "tetra etil kurşun" sattı. Çocuklarda beyin hasarına yol açtığı şüphesiyle Batılı ülkelerde bu maddenin arabalarda kullanılması yasak. Irak'ın yakıta bu maddenin karıştırıldığı tek ülke olduğu tahmin ediliyor.
Iraklı üst düzey yetkililerin, İngiliz-ABD işgali yardımıyla, 2008 yılına kadar bu zehirli maddenin Irak'ta kullanılması için yüksek miktarlarda rüşvet aldıkları belirlendi.
İddiaları kabul eden Octel adlı şirketin eski yönetim kurulu başkanları Paul Jennings ve Dennis Kerrison'un ABD'de yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında bu ülkeye gönderilebileceği belirtiliyor.
Öte yandan, The Guardian, Irak'a binlerce ton zehir gönderen Kerrison'un Güney Afrika'da bir çiftlik satın aldığını belirtti.
ENDONEZYA'YA DA SATILMIŞ
ABD ve Avrupa ülkelerinde ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu için yasaklanan "tetra etil kurşun" üreten tek firma olan Octel'in, ABDli milyarder Jeffrey Gendell'in de yardımıyla Batılı olmayan ülkelere bu maddeyi satmaya başladığı ifade edildi. İddialara göre, zehirli maddeye karşı yürütülen sağlık kampanyalarının önlenmesi için de şirket Irak ve Endonezya'da rüşvet dağıttı. Böylece Endonezya'da maddenin yasaklanması 2000 yılından 2005 yılına kadar engellendi, bu sürede yaklaşık 30 bin "tetra etil kurşun" bu ülkeye satıldı.