Çinliler halı tamir işine de girdi

Çinliler halı tamir işine de girdi

Dünyaca ünlü Türk halılarını tamir eden Bursa'daki antika halı tamircileri, yurt dışından getirilen eski halıları özenle onarıyor. Ancak Çinlilerin de bu piyasaya girmesiyle antika halı tamircileri zor günler yaşıyor.

Çinliler önce, Türk halı tamircilerini ülkelerine davet ederek mesleği öğrendi, sonra da tamir işine girdi. Halı tamircileri, "ABD, Kanada, İngiltere, İtalya gibi ülkelerden halılar geliyor ve biz tamir ediyoruz. Fakat Çinliler de piyasaya girince zor anlar yaşamaya başladık" diyor.

Tarihi Yeşil semtinde 28 yıldır halı tamirciliği yapan Bülent Temel (38), antika halı ve evlerde kullanılan el halılarının püsküllerini yenileyip, tıraşlayarak ilk günkü haline getiriyor. Halı tamircisi Bülent Temel eski kilim ve halıları tamir ederek ikinci bir hayata hazırlıyor. Antika halıları elde tek tek tamire alan Bülent Temel, bu meslekte meşhur olan Aksaray'ın Sultanhanı köyünden olmanın gururunu yaşıyor. Bursa'da bu mesleğin unutulmaya başladığını söyleyen Temel, 4 kişinin halı tamir işine devam ettiğini anlatıyor.

Halıların bozulması hakkında da bilgi veren Bülent Temel, bir halının saçaklarının çürümesiyle bozulmaya başladığına dikkat çekiyor. 'Beyaz ve parlak gözüksün' diye halı saçaklarını çamaşır suyu veya benzeri maddelerle silmenin yanlış olduğunu söyleyen Temel, şu bilgileri veriyor: "Bu kimyasallar pamuk veya yün olan saçakları çürütüyor. Saçaklar dağılmaya başlarsa, halının ilmekleri çözülmeye başlıyor. Bu da kenarları parçalanıp dağılmasına, halının deseninin kaybolmaya başlamasına yol açıyor. Onun için halıların saçaklarına çamaşır suyu kullanılmamalı, ayrıca çok fazla bastırarak halılar silinmemelidir. Halılar güçlü temizlik robotları ile tozları alınmalı, 3- 4 yılda bir halı yıkama fabrikalarında temizletilmelidir. Daha sonra 30 -40 yıllık halılarda saçaklar çözülmeye başlandı ise, mutlaka bir halı tamircisine yeni saçak taktırılmalıdır."

Halı tamircisi Bülent ustanın verdiği bilgilere göre, 100-150 TL'lik saçak yenileme ile halıya bir 40-50 yıl daha ömür sağlanabilir. Ayrıca çok silinmekten tülenen tarihi halılar metrekaresi 10 TL'den tıraşlanarak ilk günkü canlılığına kavuşturulabilir. Ayrıca, her türlü örgü çalışması ile sökülen yün kilimleri ve halıları da parçalanmaktan kurtarılabilir. ABD başta olmak üzere Hollanda, İngiltere, İtalya, Kanada gibi çok sayıda ülkeden antika Türk halıları tamir için Bursa'ya geliyor.

Son dönemlerde Çinlilerin de sektöre girdiğini söyleyen Temel, şunları anlatıyor: "Çinli uyanıklar önce meşhur Türk tamircilerinden 2- 3 kişiyi ülkelerine transfer ettiler. Sonra o ustalar aracılığıyla antika halı tamiri işine de el atmış oldular. Şimdi sektörü zora sokuyorlar, kaliteyi ve ücretleri düşürüyorlar. Biz, yırtılan halının parçasını orjinale uygun yaparken onlar sadece 'delik kapansın da nasıl kapanırsa kapansın' anlayışına sahipler." (CİHAN)