Çiçek'in propaganda siteleri
İnternet andıcı, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılara, 'Kaos Planı'nın orijinalini gönderen 'meçhul subay'ın ikinci ihbar mektubuyla ortaya çıkmıştı.
Kaos planıyla darbeye zemin hazırlandığı savunan savcıların iddianameye koyduğu deliller ise ıslak imzalı orjinal belgeyi gönderen meçhul subayı doğruluyor. Taraf gazetesinde yayımlanan 'AKP ve Gülen'i bitirme planı' haberinden sonra Karargâh'taki belge imha operasyonu muvazzaf subay, sivil memur ve erlerin tanık ifadeleriyle anlatılıyor. İddianamede 'kara propaganda' yapmak amacıyla kurulan internet siteleriyle ilgili önemli bilgiler veriliyor. Soruşturmayı yürüten savcıların talebi doğrultusunda araştırma yapan TR.NET Orta Doğu Yazılım Hizmetleri AŞ, Milli Savunma Bakanlığı'na ait IP numaralarını kullanan bu sitelerin Genelkurmay'a ait olduğunu tespit etti. Meçhul subay da ikinci ihbar mektubunda, sitelerin hükümeti yıpratmak için Karargâh'ta hazırlandığını yazmıştı. Aydınlık dergisinde yayımlanan Başbakan Tayyip Erdoğan'a ait ses kayıtlarının kaynağı da iddianamede deşifre ediliyor. Buna göre, Levent Ersöz, Jandarma Genel Komutanlığı'nda görevliyken hükümet üyelerini hukuk dışı yöntemlerle dinledi. Kayıtları da Aydınlık Dergisi'ne servis etti. İddianamedeki çarpıcı bir ayrıntı da Çiçek'e ait bilgi notu. Genelkurmay'ın arkasında olduğunu belirten Dursun Çiçek, Org. Başbuğ'un Ergenekon savcılarının değiştirilmesi için devreye girdiğini not etmiş: "Hakim ve savcı haziran kararnamesi çok önemli. Yüksek yargı üyeleriyle görüşüldü. Bizzat İ. Paşa görüştü. Ergenekon savcılarında değişiklik olabilir."
ODTÜ: 'Kara propaganda' sitelerinin IP adresi Milli Savunma Bakanlığı
İnternet andıcı, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılara, 'Kaos Planı'nın orijinalini gönderen 'meçhul subay'ın ikinci ihbar mektubuyla ortaya çıkmıştı. İhbar mektubunda, Genelkurmay'ın 'kara propaganda' yapmak ve hükümeti yıpratmak için internet siteleri kurduğu ve bunları işlettiği ileri sürülüyor ve her birinin adresleri veriliyordu. Genelkurmay Başkanlığı 1. Bilgi Destek Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın imzasını taşıyan belgede, kamuoyunu yönlendirmek maksadıyla kurulan internet sitelerinin yanı sıra günlük takip edilmesi maksadıyla fişlenen internet sitelerine de yer verilmişti.
Genelkurmay Karargâhı'nda yapılan 'basın bilgilendirme toplantısı'nda internet andıcı doğrulandı, ancak Baş-bakanlık'ın direktifleri doğrultusunda böyle bir çalışma yapıldığı savunuldu. Başbakanlık arşivinde konuyla ilgili herhangi bir talimat ve belgeye ulaşamadı. Bunun üzerine Başbakanlık Müsteşarlığı, Genelkurmay'la temasa geçerek böyle bir belgenin bulunmadığını iletti. Genelkurmay Adli Müşaviri'nin "Başbakanlık'ın direktifi" sözüyle kastettiği emrin ne olduğu soruldu. Ardından TSK'nın internet sitesinde konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklama internet andıcının 28 Şubat sürecine dayandığını da ortaya koydu. Genelkurmay açıklamasında, "6 Kasım 2009'da yapılan haftalık basın bilgilendirme toplantısında, bir soruya verilen cevapta kastedilen direktif 2000 yılına aittir." denildi. Genelkurmay'ın söz konusu sitelerin 2007'de iptal edildiği yönündeki açıklamasının doğru olmadığı ortaya çıktı. Web adreslerinin 2007'den sonra kullanıldığı, bazılarının 2009'da yeniden güncellendiği belirlendi.
Bazı Ergenekon tutuklularından çıkan belgelerce de tespit edilen internet sitelerini soruşturan savcılar ilginç bir ayrıntıyı da ortaya çıkardı. İddianamede yer alan bilgilere göre, kara propaganda siteleri arasında yer alan irtica.org ve irtica.net internet sitelerinin Bilişim Suçları Şube Müdürlüğü'nce IP numaraları tespit edildi. Bulunan IP numaraları Türkiye'nin tek IP numarası verme yetkisine sahip merkez olan TR.NET Orta Doğu Yazılım Hizmetleri AŞ'ye soruldu. Buradan gelen cevap, sitelerin Milli Savunma Bakanlığı'na yönlendirilen IP numarası ile yayın yaptığını ortaya çıkarttı. İddianamede şu çarpıcı ifadelere yer veriliyor: "TR.NET Orta Doğu Yazılım Hizmetleri AŞ tarafından Cumhuriyet Başsavcılığımıza yazılan 25.12.2009 tarihli yazıda, söz konusu IP adreslerinin TR.NET.IP adres bloklarından olduğu ve internet hizmetleri alınan Milli Savunma Bakanlığı'na yönlendirildiği bildirilmiştir. Dolayısıyla, irtica.org ve irtica.net isimli internet sitelerinin, TR.NET Orta Doğu Yazılım Hizmetleri AŞ tarafından Milli Savunma Bakanlığı'na yönlendirilen 195. 155. 137.41 IP numarası ile yayın yaptığı anlaşılmıştır."
42 internet sitesi üzerinden kara propaganda yapılıyordu
Ergenekon savcılarına ulaştırılan ihbar mektubuyla ortaya çıkan ve kamuoyunu yönlendirmek maksadıyla illegal bir şekilde işletilen internet siteleri şunlar: terorizm.info, irtica.org, nursi.info, geocities.com/fethullahgercegi, irtica.net, ozgurgenc.net, genclik.info, gencizbiz.net, aslar.org, askeriz.info, stratejik.info, tskasker.com, turkatak.gen.tr, turkuz.info, turkler.info, turkses.com, turkeyturks.com, turksturkey.com, turkses.net, turkses.org, pkkgercegi.net, pkkapo.com, apopkk.com, pkkgercegi.com, pkkgercegi.org, armenianreality.com, turkishgenocide.net, turkishmassacre.com, terorveguvenlik.net, terorizm.info, terorgercegi.com, terorveguvenlik.com, terorveguvenlik.org, greekmurderers.net, members.tripod.com/camerian_volunteer, cameria.org, yunanli.com, pontuslu.com, gurbetciler.info, turkuzbiz.org, hepimizturkuz.org, bizturkler.org
Yapılanlarla planlar örtüşüyor
İddianame ile birlikte ortaya çıkan bu bilgiler, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız ve Adli Müşavir Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu'nun da altına imza attığı Nisan 2009 tarihli kara propaganda sitelerinin Genelkurmay Karargâhı'ndan yönetildiği, yüzlerce internet sitesinin ise andıçla fişlendiği iddialarını tescillemiş oldu. Savcılar iddianamede, 'kara propaganda amacıyla kurulan sitelerden www.irtica.org ve www.irtica.net internet sitesindeki yayınları göz önüne alarak, şu tespitte bulunuyor: "İrticayla Mücadele Eylem Planı'nda yer alan medya faaliyetleri ve kara propaganda faaliyetleri kapsamında yapılması planlanan çalışmalarla örtüştüğü, söz konusu belgede yer alan konuların bahse konu internet sitesinde yoğun olarak işlendiği, bu sitelerin planı hayata geçirilmek amacıyla kullanıldığı ve sitenin tek bir merkezden yönlendirildiği, bu internet sitelerinin kuruluş amacının kamuoyu oluşturmak veya yönlendirmek olduğu ortaya çıkmaktadır."
İddianamenin bir başka bölümünde tanık olarak ifade veren 2. Bilgi Destek Şube Müdürü Albay Ziya İlker Göktaş, Nisan 2009 tarihli andıcın doğru olduğunu beyan ediyor.
İnternet andıcının kaynağı 28 Şubat
-'Kaos Belgesi'nin aslını gönderen subayın ikinci ihbar mektubuyla ortaya çıkan internet andıcı kamuoyunda uzun süre tartışıldı. Genelkurmay ilk açıklamasında andıcı kabul etti ancak Başbakanlık'ın direktifleri doğrultusunda böyle bir çalışma yapıldığını savundu. Başbakanlık'ın, 'böyle bir direktif olmadığını' açıklamasının ardından Genelkurmay, direktifin 2000 yılında verildiğini açıkladı.
İşte o süreç:
3 Kasım 2009: 'Eylem Planı'nın orijinalini gönderen ve Genelkurmay Başkanlığı içerisindeki cuntacı ekibi ifşa eden meçhul subay, internet andıcını deşifre etti. Buna göre Türkçe ve yabancı dillerde yayın yapan 400'den fazla internet sitesi günlük olarak izleniyordu. Kara propaganda için ise 42 internet sitesi kurulmuştu. Andıçta koordine edenler arasında İstihbarat Başkanı Korgeneral İ.H. Pekin, MEBS Başkanı Koramiral M.Otuzbiroğlu, Adli Müşavir Tuğgeneral H.Çubukçu ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız paşaların imzaları bulunuyor. Iğsız Paşa'nın imzasının yanına "Sayın K.'a arz." notu dikkat çekti.
6 Kasım: Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin irticai ve bölücü tehdit unsurlarını izlemek üzere kurulmuş, işletilmiş internet siteleri bulunduğunu açıkladı. Çubuklu, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Başbakanlık'ın ilgili plan ve direktifleri çerçevesinde irticai ve bölücü tehdit unsurlarını izlemek üzere kurulmuş, işletilmiş internet siteleri bulunmaktadır." dedi.
6 Kasım: Başbakanlık'ta böyle bir direktifin bulunmadığı açıklandı.
7 Kasım: Genelkurmay'ın cevabı şöyle oldu: "6 Kasım 2009'da yapılan haftalık basın bilgilendirme toplantısında, bir soruya verilen cevapta kastedilen direktif 2000 yılına aittir. Söz konusu internet siteleri, 2007 tarihli 5651 sayılı yasaya uyum sağlamak maksadıyla yeniden düzenlenmiş ve daha sonra tümüyle iptal edilmiştir."
8 Kasım: Genelkurmay'ın söz konusu sitelerin 2007'de iptal edildiği yönündeki açıklamasının doğru olmadığı ortaya çıktı. Web adreslerinin 2007'den sonra kullanıldığı, bazılarının 2009'da yeniden güncellendiği belirlendi.
13 Kasım: Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, haftalık basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin 'internet direktifi Başbakanlık tarafından bulunamadı' yönündeki hatırlatması üzerine, direktifin Anasol-M hükümetinin iktidarda olduğu 2000 senesinde verildiğini tekrarladı.