CHP'de Kayıp Defter Krizi
Yönetime seçilen 4 kişinin CHP’ye üye yapıldığını doğrulayacak tek bir kişi çıkmadı. ‘MYK defteri kayboldu’ iddiası da ortalığı iyice karıştırdı.
CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın istifasının ardından Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığa seçilmesi ile sonuçlanan kurultay sürecinin tartışması bitmiyor. Baykal ekibi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu ve MYK üyesi Nur Serter, "PM'ye yeni giren isimlerin üyeliklerinden haberdar olmadıklarını" açıkladı. Bu açıklamalar, CHP'de daha önce de yargı konusu olan "naylon üyelik" iddialarına neden oldu. Üyeliklerle ilgili ikinci çarpıcı iddia ise, "üyeliklerin işlendiği MYK karar defterinin" genel merkezde bulunmadığı oldu. Defterin, Baykal ekibinden Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil'de olduğu iddia edildi. Son kurultayda Genel Sekreter Önder Sav tarafından tasfiye edilen isimler arasında yer alan Tamaylıgil, bu iddiayı yalanladı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, daha önce ortaya atılan "naylon üyelik" iddiaları ile ilgili inceleme başlatmıştı.
SAV 11 KİŞİNİN PEŞİNDE
BUGÜN'ün aldığı bilgiye göre, PM'ye giren yeni isimlerin parti üyelikleri ile ilgili kongre öncesi son dakikaya kadar sıkıntı yaşandı. Genel Sekreter Sav, kongre öncesi cuma günü, MYK'yı toplamaya çalıştı. Ancak Baykalcı ekibin Sav'ın çağrısına uymadığı, MYK'nın "eksik kadro" ile toplandığı belirtildi. Tüzüğe göre MYK 11 kişi ile toplanabiliyor. Sav ekibinden MYK üyesi Mesut Değer, MYK'nın toplandığını açıkladı. Ancak Baykal ekibinin, "üyeliklerin yapıldığı toplantıdan haberdar olmadıklarını" açıklaması, üyeliklerin MYK kararı olmadan yapıldığı iddiasına neden oldu.
ATEŞ: BİZE GELMEDİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, "Son MYK'yı kongreden önceki salı günü topladık ancak bize üyelik talebi gelmedi" dedi. MYK üyesi Nur Serter de "İmzamıza sunulması gerekiyordu ancak isimleri geçen arkadaşların üyeliği bize sunulmadı" dedi.
Kurultayda Kılıçdaroğlu salona gelince ayağa kalkmayan, Baykal ekibinden Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu da son MYK'nın 12 Mayıs'ta gerçekleştiğini ancak bu toplantıda üyelik kararı alınmadığını açıkladı. Yeni dönemde genel başkan yardımcısı olması beklenen Sav ekibinden, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, yeni üyeliklerin MYK'nın tasarrufu olduğunu söyleyerek, "Bu işlemi onlar yaparlar. Öyle bir işlem varsa da Algan Bey’in kendisinin de içinde olması lazım. Benim bilmem mümkün değil. Parti işleyişinin işi" dedi. Naylon üyelik iddiası dışında üyeliklerin işlendiği MYK karar defterinin de kayıp olduğu iddia edildi.
DEFTER KAYIP DEĞİL
Algan Hacaloğlu, karar defterinin Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil'de olduğunu söyleyerek, "Kendisi defteri tutmakla yükümlü" dedi.
Karar defterinin, MYK'nın kararlarının yazılı olduğu ve PM'ye karşı MYK'nın yükümlülüklerini kapsayan parti içi işlemlerle ilgili olduğunu söyleyen Hacaloğlu, "Bu defter noter tasdikli resmi evraktır, kaybolursa ne olur bilemem. PM'ye yeni girenlerin üyelikleri aktarılmamış olabilir. Ancak genel sekreter bilgisi sahibi. Partide zaaf var görüntüsü yaratmak istemiyorum" dedi. Tamaylıgil ise, üyelik işlerinin tamamen genel sekreterliğe bağlı olduğunu söylerken, defterin kayıp olduğu iddiası ile ilgili olarak ise, "Kayıp değil. Partidedir. CHP'nin kaybı söz konusu değil. CHP böyle bir parti değil. Herkes görevini yapacak. Yolumuza devam ediyoruz. Önümüze bakacağız" dedi.
Son Kurultay'da 80 kişilik CHP Parti Meclisi'ne seçilenlerden Enver Aysever, Süheyl Batum, Mehmet Faraç ve Sencer Ayata'nın tartışmalı MYK'da üye yapıldığı belirtildi.
2001’den beri iptal ediliyor
Bu gelişmeler, CHP'de sık sık yargı konusu olan "naylon üyelik" iddialarını yeniden gündeme getirdi. 2001'deki kurultayda yapılan tüzük değişiklikleri ile MYK'ya tüzüğün 12. maddesi kapsamında "doğrudan üye yapma yetkisi" verildi. Bu yöntem işletilerek yapılan ve "naylon üyelik" tartışmasına neden olan işlemlerin büyük bölümü yargı kararı ile iptal edildi.
Son rekor iptal, Haluk Koç'un genel başkan aday adayı olduğu kurultay öncesi yaşanmıştı. Koç'un adaylığını destekleyen Ersönmez Yarbay'ın yargıya yaptığı iptal başvurusunun ardından 26. Asliye Ceza Mahkemesi, Nisan 2008'de, 10 bin 394 kişinin üyeliğini tüzüğe aykırı işlemden dolayı iptal etmişti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, "naylon üyelik" iddiaları ile ilgili inceleme başlatmıştı.
Bu konuda ne yönde haraket edeceği merak konusu olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kaynakları, "Açıklama yapılacak bir durum olduğunda açıklamayı kamu oyuyla paylaşırız" dediler.
HABER: Ezelhan ÜSTÜNKAYA-BUGÜN