CHP: Seçilenin tutukluluğu kalksın
BDP boykotta, MHP Meclis’te kararlı. Son ana kadar kararını açıklamayacağı anlaşılan CHP’den ise tutuklu vekillerle ilgili yasa önerisi geldi. Teklif, seçilenlerin tutukluluk halinin kalkmasını öngörüyor.
NEŞE SARIDOĞAN / ANKARA
Bugüne kadar dokunulmazlıkların kaldırılmasını savunan CHP, vekil seçilince tutukluluğun kaldırılmasını teklif ederek dokunulmazlıkların alanını genişleten bir öneri getirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Engin Altay, bir düzenleme ile milletvekili seçilenlerin tutukluluk halinin kaldırılmasını içeren tek maddelik bir yasa değişikliği önerdi.
AK Parti’den adım bekleniyor
CHP’de gözler bugün TBMM’de yapılacak yemin törenine çevrildi. Dün akşam CHP’li vekillerle bir araya gelen Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, bugün 11.00’de MYK’yı, 13.30’da Meclis grubunu toplayacak. Genel Kurul’un açılacağı 15.00’den önce ise CHP’nin kararını açıklayacak. Meclis’e gelmeyi ancak milletvekili yemini etmemeyi hesaplayan CHP, tahliye taleplerinin reddine ilişkin yapılan itiraz kararını bekliyor. CHP diğer yandan da AK Parti’den, somut bir adım ya da mesaj bekliyor.
Sistemin tıkanmasını istemeyiz
Adalet Bakanının tahliyenin reddi kararına itiraz ederek, davanın Yargıtay’a taşınması veya tutukluluk süresinin 10 yıldan 2 yıla düşürülmesi gibi öneriler getiren CHP, dün AK Parti’ye sürpriz bir teklifte bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Engin Altay, “Tek maddelik TCK veya Ceza İnfaz Kanunu’nda ‘tutukluların milletvekili olmaları halinde tutukluluk halleri sona erer dava yürür’ şeklinde bir düzenleme yapılabilir. AK Parti’den gelecek reflekse göre hareket ederiz. Parlamenter sistemin tıkanmasını istemeyiz” dedi. Öte yandan CHP’de bir grup yemin etmeme ısrarını sürdürüyor. Bu durumda CHP yasama çalışmalarına katılmayacak, yetkili organlara üye veremeyecek. Bunun faturasının ağır olduğunu düşünen bir başka grup ise Meclis’te kalıp yasal düzenlemeler için mücadele etmekten yana tavır koyuyor. CHP her durumda Meclis Genel Kurul salonuna girecek. Ancak yemin etmeme kararı alsa bile bu karar Oktay Ekşi için geçerli olmayacak. En yaşlı üye sıfatıyla oturumu yönetecek olan Ekşi öncelikle yemin edecek ardından geçici başkan olarak yemin törenini yönetecek. Yemin etmemesi halinde CHP’nin meclis grubu da tehlikeye girecek. CHP yemin etmemesi halinde, Başkanlık Divanı ve komisyonlarda temsil edilemeyecek.
Çatışma değil uzlaşma gerek
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yaşanan krize ilişkin twitter’dan değerlendirmelerde bulundu. Bahçeli, “Milletvekili seçilmiş olan ama halen de tutuklu bulunan bazı şahsiyetler haksız yere cezaevinde tutuluyor. YSK’nın yanlış kararları, yargı organlarının yanlı tutumları sıkıntılı bir sürece kapı aralamıştır. Unutmamak gerekir ki demokrasi hem millet iradesinden hem de objektif adalet anlayışından güç alır. Atacağımız adımlarla, vereceğimiz kararlarla ileride pişman ve perişan olacağımız olaylara vesile olmamalıyız. Siyaseti çözümsüzlüğe itmenin ve adaleti eğip bükmenin faturası er geç muhataplarınca ödenir” diye konuştu.
YEMİN TÖRENİ BUGÜN Mecliste 24. Dönem bugün yapılacak yemin töreniyle başlayacak. Geçici başkanlık görevini, ‘en yaşlı üye’ CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi üstlenecek. Yemin törenin ardından TBMM’nin 25. Başkanı’nın seçimi için takvim de işlemeye başlayacak. Bu kapsamda, yemin töreninden sonra, Meclis, Başkan seçimi için çalışmalara 5 gün ara verilecek. 5 gün içinde TBMM Başkanlığına aday olan isimler de netleşecek.
BDP ile aynı çizgide olmamız imkansız
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ODTÜ Vişnelik Tesisleri’nde partisinin 24. dönem milletvekillerine verdiği kokteylde, gazetecilerin sorularını cevapladı. Ergenekon tutuklusu CHP Milletvekilleri Mehmet Haberal ile Mustafa Balbay’ın durumunun hakim takdirine bağlı olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, “BDP ile aynı çizgide olmamız mümkün değil. TBMM’nin çalışmasını istiyoruz. Oktay Ekşi Başkan olarak katılacak, oturumu yönetecek, yemin edecek” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.