CHP İÇİN KRİTİK GÜN
CHP’de bugün genel merkez ile muhalifler arasında gövde gösterisi yaşanacak. Genel Merkez Arena Spor Salonu’nda, muhalifler ise Anıtkabir’de olacak.
İki gün için artık söz delegede. Delege genel başkan değiştirecek iradeye sahip. İlk gün kurultayına Genel Merkez'in beklentisi doğrultusunda bin delege katılırsa Baykal ve Sav ekipleri tasfiye olacak. CHP bugün Arena Spor Salonu'nda Genel Merkez kurultayını, yarın Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda muhaliflerin kurultayını gerçekleştirecek.
İki kurultayın da hem toplanması hem tüzük değişikliklerinin kabulü için tüzükte öngörülen salt çoğunluk şartı (kayıtlı delegenin yarıdan bir fazlası) gerekiyor. CHP'nin ideolojik çizgisi dahil örgüt yapısını etkileyecek kongre yöntemlerine, 'altın adam' konumuna gelen delege karar verecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve kurmayları ile eski Genel Başkan Deniz Baykal ve eski Genel Sekreter Önder Sav ile ekipleri, kurultay sürecinin başından beri açıklama yapıyor. Ancak iki gün için söz artık delegede. Delege isterse genel başkan değiştirecek iradeye sahip. Delegenin kartının rengi bugün belli olacak. İlk gün kurultayına Genel Merkez'in beklentisi doğrultusunda bin delege katılımı ve oylaması durumunda Baykal ve Sav ekipleri gidecek. Kılıçdaroğlu ise, yönetimini pekiştirecek, yerel seçimlere gireceği ekibini oluşturacak. Ancakmuhaliflerin boykotu sonuç verir, salt çoğunluk şartı gerçekleşmezse, Kılıçdaroğlu ve ekibi gidecek. Salt çoğunluk ve hemen üzeri katılım da, Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığını tartışmaya açacak.
ANADOLU ATEŞİ GÖSTERİ YAPACAK
Genel Merkez kurultayı saat 10.00'da Ankara Arena Spor Salonu'nda başlayacak. Kurultay gündemi sırasıyla "açılış, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından kurultay başkanlık kurulunun seçimi, genel başkanın açılış konuşması, kurultay tüzük komisyonunun oluşturulması, tüzüğün değiştirilmesi konusunda tüzük komisyonunca hazırlanan raporun görüşülmesi ve onaylanması" şeklinde gerçekleşecek. Kurultay salonu kırmızı, beyaz vemavi renklerle süslenirken, Anadolu Ateşi gösteri gerçekleştirecek. Tüzük kurultayına, genel başkan seçimli kurultaylarda gelenek olan siyasi partilerin temsilcileri de çağrıldı. Ayrıca 12 Eylül darbesinin mağdur ve aileleri ile faili meçhullerin yakınları davet edildi.
Muhalifler Anıtkabir’e gidecek
Sav ve ekibi, kurultay salonu yerine Anıtkabir'e gidecek. Görevlendirilecek bir ekip kurultay salonunda imzaların atılmasından itibaren oylamaları takibe alacak. Genel Merkez'in de kurultay başlamadan bir heyet belirleyerek Anıtkabir ziyareti gerçekleştirmesi bekleniyor. Sav ve ekibi, Anıtkabir ziyareti sonrası Hitit Oteli karşısındaki Ankara Atalay Oteli'nde toplanarak, kurultay gelişmelerini izleyecek.
850 DELEGE BEKLiYOR
Genel Merkez, en az 850 delege desteği beklentisi içinde. 800'ün altında delege desteği Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığını tartışmaya açacak. Muhalefetin ilk planı, salt çoğunluk şartının sağlanamaması ile kurultayın gerçekleşmemesi. Delegelerin imzası için salon girişlerine 10 masa kurulacağı, muhalefetin de buradan imzaları kontrol edeceği belirtiliyor. Hazırun cetveline itiraz olması durumunda muhalifler, Divan Başkanlığı'na itiraz dilekçesi verecek. İtiraz kayda geçildikten sonra yargıya başvurulacak.
Pazarlık son ana kadar sürdü
CHP'de pazarlıklar son dakikaya kadar devam etti. Alınan bilgiye göre, CHP lideri Kılıçdaroğlu, kurultaya katılması için Baykal'ı arayarak davet etti. Ancak eski liderinden 'sürpriz" bir hamle geldi. Baykal, Kılıçdaroğlu'na Parti Meclisi seçimli kurultay önererek, yenilenen tüzükle PM'nin belirlenmesini, kendisinin de yeni ekiple yola devam etmesini, bu durumda delegenin tam kadro kurultaya geleceğini söyledi.
HUKUKİ SIKINTI OLMAZ MI?
Baykal'ın, PM seçimli kurultay önerisi üzerine Kılıçdaroğlu, "Bu kurultayda seçim maddesi konulması hukuka aykırı diye biliyorum" dedi. Baykal, bugünkü kurultayı kastetmediğini söyleyerek, “15-20 gün içinde Parti Meclisi seçimli kurultay kararı alır. Ben, Sav ve ekibiyle de görüşürüm. Parti Meclisi seçimli kurultay kararı alınması durumunda bütün kadrolar, delegeler kurultaya gelecektir. Birlik ve beraberlik görüntüsü verilecektir. İkinci gün kurultayına da gerek kalmayacaktır. Siz de çarşaf liste ile demokratik şekilde seçilecek kurultayla yola devam edersiniz" ifadelerini kullandı.
Baykal ayrıca, taslak tüzükte, milletvekili adaylarının ön seçimle belirlenmesi düzenlemesinin yer aldığını, ancak ön seçimin yerel seçimlerde adaylıklar için de uygulanmasını istedi. Baykal, tüzükte 'en az 17' olarak belirlenerek 'ucu açık' bırakılan Merkez Yönetim Kurulu koltuk sayısının da netleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kılıçdaroğlu, Baykal'ın PM seçimli kurultay önerisiyle ilgili olarak yanıt vermezken, "Arkadaşlarla konuşup, değerlendirip, döneyim" dedi.
SAV DA OLUR DEDİ
Baykal ve Kılıçdaroğlu arasındaki görüşme, eski Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş aracılığıyla eski Genel Sekreter Önder Sav ekibinden eski Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay'a aktarıldı. Sav ekibi toplanarak konuyu değerlendirdi. PM seçimli kurultay olması durumunda, kurultaya tam kadro katılım konusunda uzlaşmaya varıldı. Ekipler, Kılıçdaroğlu'ndan yanıt bekledi. Ancak başta Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Erdoğan Toprak ve Nihat Matkap olmak üzere Kılıçdaroğlu'nun kurmayları bu öneriye itiraz etti. Olası PM seçimli kurultay olması durumunda delegenin özellikle bu üç isme yönelik çizik operasyonu gerçekleştireceğine işaret edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.