Ceset gömülen yeri gösterecek
Eski Özel Harekâtçı Ayhan Çarkın’a 1995’ten beri haber alınamayan MİT’çi Tarık Ümit’in gömüldüğü, 1994’te cesedi bulunan işadamı Behçet Cantürk’ün de öldürüldüğü yerlerde yer gösterme yaptırılacak
Ankara’da başlatılan faili meçhul cinayetlerle ilgili soruşturmada kritik dönemece gelindi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hâkimliği, önceki gün üçüncü kez ifadesine başvurulan eski özel harekâtçı Ayhan Çarkın’ın, 2 Mart 1995’te kaybolan ve bir daha kendisinden haber alınamayan MİT’çi Tarık Ümit ile 14 Ocak 1994’te kaçırıldıktan sonra cesedi Sapanca yakınlarında bulunan işadamı Behçet Cantürk’le ilgili savcılığın yer gösterme talebini kabul etti. Çarkın’a bugün, Ümit ile Cantürk’ün öldürüldüğü yerlerde yer gösterme yaptırılacak.
Avukat Yusuf Ekinci, eski DEP İl Başkanı avukat Faik Candan, Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın ve Sağlık Bakalığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Namık Erdoğan’ın öldürülmesiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan Çarkın, 7 eski özel harekâtçının somut delil bulunmadığı gerekçesiyle tahliye edilmesinin ardından bir gazetede yayımlanan açıklamalarında Tarık Ümit’in öldürüldüğünü, mahkemenin talep etmesi halinde cesedinin bulunduğu yeri gösterebileceğini belirtmişti. Çarkın, “Ben infaz edildiği yeri, cesedinin gömüldüğü yeri gösteririm. DNA testi yapılır. Durum ortaya çıkar” demişti.
3. kez adliyeye getirildi
Çarkın, bu ifadelerinin basına yansımasının ardından önceki gün 3. kez adliyeye getirildi. Çarkın, soruşturmayı yürüten özel yetkili Ankara Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel’e 3 sayfa ifade verdi. Çarkın’ın ifadesinde Ümit’in öldürüldüğü ve gömüldüğü yeri, Behçet Cantürk’ün nerede ve nasıl öldürüldüğünü gösterebileceğini söyledi.
Mahkeme kabul etti
Savcı Yüksel, Çarkın’ın beyanları doğrultusunda, “yer gösterme işlemi yaptırma” izni için mahkemeye başvurdu. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hâkimliği başvurunun kabulüne karar verdi. Karara göre, Çarkın, bugün 08.00’den itibaren 7 gün süreyle Ankara 2 nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’ndan yer gösterme işlemi için çıkarılabilecek. Çarkın’ın cezaevi dışında geçirdiği süre tutukluluğundan sayılacak. Çarkın, cezaevinden çıkarılırken ve tekrar cezaevine dönerken, sağlık kontrolünden geçirilecek. Karar verildikten sonra Savcı Yüksel, mahkemeye yeniden başvurarak, bugün 08.00’den itibaren başlayan 7 günlük yer gösterme izninin erkene çekilmesini talep etti. Mahkeme de iznin dün saat 14.00’ten itibaren başlatılmasına karar verdi.
tiraz daha sonra
Soruşturma kapsamında tutuklanan eski Özel Harekât Dairesi Başkanı İbrahim Şahin’in de aralarında bulunduğu 7 eski özel harekâtçı, 11 Aralık’ta somut deliller bulunmadığı gerekçesiyle serbest bırakılmıştı. Savcı Yüksel, tahliyelere itiraz etmişti. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin, söz konusu itirazı Çarkın’a yer gösterme işlemi yapılmasının ardından karara bağlayacağı öğrenildi.
Öğrenciler kapsam dışında
Çarkın, Taraf gazetesine yaptığı açıklamada, Hüsamettin Yaman, Soner Gül ve Ayhan Efeoğlu’nun gözaltında öldürüldüğünü, Efeoğlu’nu kendi elleriyle toprağa gömdüğünü söylemişti. Buna rağmen, Çarkın’ın yer göstermesi için verilen mahkeme kararının Efeoğlu’nu kapsamaması dikkati çekti. Bu konuda nasıl hareket edileceği, ayrı bir yer gösterme daha yaptırılıp yaptırılmayacağı netleşmedi.
Kroki muamması
Ayhan Çarkın, Tarık Ümit’in infaz edildiği yere ilişkin bilgi verdiğini hatta cesedin yerini kroki çizerek savcıya verdiğini iddia etmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kaynakları ise, Çarkın’ın İstanbul’daki ifadesininin hiçbir bölümünde iddia ettiği bilgileri vermediğini söyledi. Yaklaşık 10 saat sorgulanan Çarkın’ın bütün söylediklerinin sorgu zaptına yazıldığı ancak ifadesinde herhangi bir cinayete ilişkin kroki çizmediği belirtildi. Yetkililer, Çarkın’ın suçlamalarının doğru olmadığının kanıtının İstanbul’dan Arkara’ya gönderilen dosyada olduğunu vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.