Cemaat okullarına müdahale planı!
Hükümet, yurt dışındaki cemaat okulları için harekete geçiyor. Bu konuda hükümet iki aşamalı bir plan öngörüyor.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, yurt dışındaki Türk okullarına hukuk çerçevesinde müdahale edeceklerini söyledi. Bir şirkete el koymanın hukuken mümkün olmadığını ifade eden Arınç, bu okullara ya devralma ya da satın alma şeklinde müdahale edilebileceğini söyledi.
Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son yurt dışı seyahatinde dile getirdiğicemaat okullarıyla ilgili Bakanlar Kurulu'nda görüşme yapıldığını doğrulayan Arınç, yurt dışındaki okullara yapılacak müdahalenin detaylarını anlattı. İşte Arınç'ın o sözleri;
Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son yurt dışı seyahatinde dile getirdiğicemaat okullarıyla ilgili Bakanlar Kurulu'nda görüşme yapıldığını doğrulayan Arınç, yurt dışındaki okullara yapılacak müdahalenin detaylarını anlattı. İşte Arınç'ın o sözleri;
"Bir defa yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının katkısıyla açılmış okullar. Bunlar evet, 'cemaat okulları' olarak bilinirken, daha sonra Türkiye içerisindeki faaliyetlerinin 'Paralel Devlet Yapılanması' şekline dönüştüğünden hareketle yurt dışındakilerin de 'Türkiye aleyhinde çalışmalar yapıyor mu, bu konulardaki bilgiler nedir?' Bunlar da elbette bir potada toplandı ve bunun da ıslah edilmesi üzerinde karara varıldı. O karar da şudur; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımızın katkısıyla kurulmuş şirket şeklinde, dernek şeklinde veya Türkiye'den yönetilen ya da o ülkelerde ortaklıklar kurmak suretiyle açılan ticari amaçlı okullar var. Bunların her birine müdahale etmek hukuken mümkün değil. Yani biz hukuk içerisinde kalacağız. Biz kalmazsak o ülkelerin kendi yasaları var, onların hukuku içerisinde meseleye bakmamız lazım.
ÜÇ AŞAMALI PLAN
Şirketlerin devralınması ya da satın alınması suretiyle bu okullardaki eğitim faaliyetlerinin devam etmesi düşünülebilir veya bunun dışındaki formüller de dikkate alınabilir. Ama biz meseleye üç boyutlu olarak bakıyoruz. Birincisi, mevcut okullarımızın kalitesinin artırılması. Bulundukları ülkelerdeki eğitimin daha nitelikli olması, öğretmenlerimizin daha nitelikli olması ve öğrencilerimizin daha iyi bir eğitim alması noktasında mevcut okullarımızın hem fiziki imkanlarının hem de eğitici imkanlarının yeniden desteklenmesi konusu. İkincisi, yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının farklı biçimlerde kurmuş oldukları ve devam eden okullarının faaliyetlerinin aynı şekilde mümkünse devralınması suretiyle devam ettirilmesi.Üçüncüsü de yeni açacağımız okullar. Bunu bir kanun ile hükümetten hükümete yapmak yerine bir vakıf kurmak suretiyle bu vakıf bünyesinde düşünüyoruz. Gönüllülük esasına dayanan eğitim hizmeti olarak düşünüyoruz. Ana hatları çizilmiş fakat detaylandırılmamış bir çalışmayla karşı karşıya kaldık. Bunu önümüzdeki Bakanlar Kurulu'nda olgunlaştıracağız.
YENİ BİN EĞİTİM SİSTEMİ
Bunlar zararlıysa ki ona inanıyorlar, o konularda dikkatleri çekilebilir. Mesela Gambiya veya Azerbaycan'daki okulların bu şekilde faaliyetten men edildiğini biliyoruz. Ama her ülkenin buna uyacağını düşünmemek lazım. Ayrıca, bir ticari şirket olarak bu işler yönetiliyorsa bunu bizim ancak devir, satın almak veya başka ortakla ilişkilendirmek şeklinde tavsiyelerimiz olabilir. Biz dünyada tek başımıza hüküm ferman olan bir devlet değiliz ki. Dünyada 160 ülkede bulunan bu okullara 'Hadi bakalım bunları kapatın, açın, şöyle yapın' diyecek bir noktada değiliz, bunu düşünmüyoruz. Hukuk neyi gerektiriyorsa bu okulların faaliyetlerinin Türkiye tarafından veya başka işverenler tarafından devralınması halinde yeni bir eğitim sistemi yoluna girebilir diye düşünüyoruz. Önümüzdeki Bakanlar Kurulu'nda bunu konuşacağız.
BEDELLİ ASKERLİK
Bu kanundur. Her kanun çıkan tarihten sonra uygulanır. O arkadaşlara söyleyecek hiçbir şey yok. 1 Ocak sonrası doğumlulara sabır diliyorum (1988'li doğumlular) . Ya da koşa koşa askere gitmelerini tavsiye ediyorum.
YUNANİSTAN'DAKİ SEÇİMLER
Evet Syriza adlı parti birinci çıktı. Dini olmayan bir merasimle de yemin etti. Türkiye'de laiklere de seslenmek istiyorum. Türkiye'de hava puslu dediğinizde çok şükür laiklik var diyenler Yunanistan'ın laik olmadığını biliyorlar mıydı? Bizim tek isteğimiz güçlü ve istikrarlı bir hükümet kurulsun. Biz iç politikasıyla ilgili bir şey söyleyemeyiz. Demokrasinin bir sonucudur herkesin saygı duyması lazım. Biz de en iyi ilişikileri kuracağız.
KOBANİ'DEKİ SON DURUM
Kobani'deki durum için Türkiye'nin nasıl destek verdiğini unutmayalım. Biji Serok Obama diyenlere de hatırlatırım. Terör örgütlerinin bir bölgeden atılması bizim isteğimizdir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.