CASA Skandalında Son Perde
Deniz Karakol ve Sahil Güvenlik Keşif Uçakları Platformu Tedarik Projesi olarak bilinen Meltem 1 Projesi'nde yaşanan skandalların ardı arkası kesilmiyor.
İhtiyaçları karşılamadığı ve ülkeyi milyonlarca dolar zarara uğrattığı iddia edilen projeye karşı dönemin Savunma Sanayii bürokratları tarafından hazırlanan 'muhalif rapor'un devletin arşivlerinden kaybolduğu ortaya çıktı. İspanyol CASA firmasından temin edilmesi öngörülen 9 uçağın, Türkiye'nin çıkarlarına uygun olmadığını belirten rapor bulunamıyor. Projeyle ilgili basında çıkan haberlerin ardından Milli Savunma Bakanlığı, söz konusu raporu bulmak için harekete geçti. Bakanlık, raporu kendi arşivlerinde göremeyince, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'na bir yazıyla başvurarak, raporun kendilerinde olup olmadığını sordu. Müsteşarlık ise raporun MSB'ye gönderildiğini belirtti. Savunma Sanayii çevreleri, 1998'de hazırlanan raporun, 'yok edildiğini' ileri sürüyor. O dönem, raporu hazırlayan uzmanlar, görevlerinden alınarak farklı yerlere tayin edilmişti.
Savunma Sanayii İcra Komitesi, 27 Ocak 1998'de Deniz Karakol ve Sahil Güvenlik Keşif Uçakları Platform Tedarik Projesi olarak adlandırılan Meltem-1 projesi kapsamında 9 uçağın satın alınması için İspanyol CASA firması ile görüşülmesi kararı aldı. Fakat SSM yetkilileri, CN 235 model CASA uçaklarının deniz karakol uçağı olarak kullanılmasının uygun olmayacağı yönünde rapor hazırladı. Çok sert geçen bir toplantı sonrası dönemin Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Özden Örnek, 'Projeye ben kefilim.' diyerek, CASA'lara destek verdi. Fakat uçaklar Türkiye'nin ihtiyacını karşılamadı ve ihalede milyonlarca dolarlık zarar oluştuğu iddiaları basına yansıdı. Proje, Meltem-2 ve Meltem-3 olarak devam etti. Meltem-2'de söz konusu uçakların modernize edilmesi için 2002'de Fransızlarla anlaşmaya varıldı. İtalyan Alenia firması ile yeni anlaşma yapıldı. Meltem-3'te ise İtalyan Alenia firmasından 10 adet ATR 72 keşif ve gözetleme uçağı alımı için 220 milyon dolarlık anlaşma imzalandı. İlk teslimat 2011'de öngörülürken, projenin akıbeti merakla bekleniyor. İhaledeki sıkıntıların ortaya çıkmasının ardından MSB de harekete geçti ve CASA uçaklarının Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamayacağı yönünde verilen raporu aramaya koyuldu. Fakat rapor, arşivlerden çıkmadı.