Canlı Bomba Ecevit Şanlı Wernicke Korsakoff hastasıymış
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği girişindeki patlamayı gerçekleştiren canlı bomba Ecevit Şanlı'nın Wernicke Korsakoff hastası olduğu açıklanmıştı.
Ecevit Şanlı ve hastalığı hakkında bir değerlendirme yapmış.
Prof. Dr. Mehmet Zülküf Önal, Wernicke Korsakoff hastası olduğu açıklanan canlı bombaNöroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Zülküf Önal, Wernicke Korsakoff hastalarının kolay yönlendirilebilir hale geldiklerini,
açlık grevi, aşırı diyet, yetersiz beslenmenin hastalığın başlıca görülme nedenleri olduğunu belirtmiş.
Saldırganda bu rahatsızlığın, açlık grevi ve ölüm oruçları sonrasında beslenme bozukluğuyla gelişen bir durum olduğunu tahmin ettiklerini belirten Önal, “Buna erken yaşta bunama denilebilir. Özellikle sabah ne yediğini akşama unutabilir. Geri dönüşü olmayan bir hafıza kusuru oluşuyor. Yeni kayıt olmuyor” dedi.
İYİLEŞME ŞANSI YOK, BEYİN KÜÇÜLÜYOR
Bu hastalığı ''ölümden beter '' diye tanımlayan Önal şöyle konuştu:
“İyileşme şansı yok. Beyin küçülüyor, yapısal değişiklik olmaya başlıyor. Özellikle hafıza merkezlerinde geri dönüşümsüz küçülme oluyor. Bu kişiler, kolay manipüle edilebilir hale geliyor. Saf biri oluyor, yapacaklarının ne ye mal olacağını bilemez hale geliyor. Mutlaka onun elinden birileri tutmuştur. Oraya kadar gelemez. Wernicke Korsakoff hastası saldırgan, tahliye edilmiş bildiğim kadarıyla. Muhtemelen ciddi bir yıkımı var. Biri götürmüş olabilir. Biri elinden tutup götürmüştür. Hastalık seviye seviyedir. Saldırganın durumunu bilmek tabii ki çok zor. Ama bu kişiler yemek yemeyi dahi bilemeyecek hale gelir. Kendi kişisel ihtiyaçlarını gideremeyecek hale gelir. Demek istediğim tuvaletlerini dahi yapamazlar. Ne yaptığının farkında ama yaptıklarının sonucunun farkında değil. Neye mal olur, ne getirir ne götürür bunları bilemezler. 'Otur' dersen oturur gibi bir şey. 'Şunu şuraya götür, şunu üstüne tak, kapıdan geçince şunu çek' diye öğretirler. Ama hasta bunun sonucu nereye gider bilemez, muhakeme yeteneğini kaybeder.”
“Bu teşhis konular hastalar, ağır demans sürecine girerse herhalde tahliye diyorlar. Çünkü banyo yapmayı, tuvalete gitmeyi dahi bilmiyorlar. Bakıma muhtaç düzeye gelebiliyorlar. Zanlı ne durumdaydı onu bilmiyorum. Ama bu hastalık kalıcı hasar bırakıyor ve tedavi şansı da yok.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.