Çanakkale'de verilen son emir

Çanakkale'de verilen son emir

Çanakkale Savaşı'nda geri çekilmek isteyen birliğe verilen emir ortaya çıktı.

Savaşın en kritik anında geri çekilmek isteyen birliğe gönderilen sert emir 94 yıl sonra ortaya çıktı: Terk eden idam edilir.

Çanakkale savaşları sırasında 27. Alay Komutanı Yarbay Şefik Aker'in, 25 Nisan 1915 Anzak çıkarmasından üç gün sonra, durumun en kritik olduğu bir anda cephedeki bölüklerden birinden gelen "geri çekilme" isteğine karşı verdiği sert emir 94 yıl sonra ortaya çıktı. Aker'in, geri çekilmeyi teklif eden bölük komutanına "Mevzinizi muhafaza edeceksiniz. İcap ederse hepiniz orada gömüleceksiniz. Oradan kim ayrılırsa idam edileceğini kati surette ihtar eylerim" emri verdiği anlaşıldı.

Çanakkale'de "1915 Seddülbahir Özel Müzesi"nin sahibi ve tarihçi Ahmet Uslu, müzede sergilenmesi için ünlü koleksiyoner ve Harp Tarihi Araştırma Grubu üyesi Necmettin Özçelik'in hediye ettiği Aker'in emrini kamuoyuyla paylaştı. Ziyaretçilerle buluşturulacak olan emrin yer aldığı mektup, müzenin yayını olan "Çanakkale 1915" dergisinin 3. sayısında da yayımlandı.

5 gün sonra şehit oldu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır da, Aker'in cepheye gönderdiği emirle ilgili şu bilgileri verdi:

"Cephede sonucu daha vahim bitebilecek olayları engellemek veya askerlerin geri çekilmesine engel olmak için bu tür sert emirler yayınlanmış. Bu da onlardan bir tanesi. Oldukça açık, net ve gerektiği kadar sert. Mustafa Kemal'in verdiği ‘Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum' emriyle aşağı yukarı eşdeğer. Özellikle ‘idam ederim' sözü ilginç. Daha önceki belgelerde çok rastlanmayan bir ifade. Ama daha da önemlisi, Yüzbaşı Necati'nin bu emir kendisine geldikten 5 gün sonra, sanki emrin gereğini yerine getirme gibi bir olguyla şehit olmasıdır."

İşte o emir
Çizgisiz sarı saman kâğıda Osmanlıca yazılan emir şöyle:
"....Sivritepe'de 33. Alay'dan 3. Bölük Kumandanı (Yzb) Ahmet Necati Efendi'ye
15 Nisan 331 (28 Nisan 1915)
Kâğıdınızı aldım. İşgal ettiğiniz mevzii yüzlerce askerimizin kanına bedel zabtolundu. Burada durmak adem-i imkândır (imkânsızdır) gibi tabirat ve mütaalatı (fikir ve yorumu) bir daha görmek istemem. Her neye mal olursa olsun. Mevziinizi muhafaza edeceksiniz. İcap ederse hepiniz orada gömüleceksiniz. Tahkimatı ikmal edilip o mevzi temin edilinceye kadar her ne maksatla olursa olsun oradan her kim ayrılırsa, idam edileceğini kat-i surette ihtar eylerim.
27. Alay Kumandanı Kaymakam Mehmet Şefik..."