Çanakkale Savaşları'nın 'İbret Vesikası'
Gelibolu Yarımadasında yer alan Seddülbahir köyünde bir köylünün tarlasını işlerken bulduğu kaput, 98 yıl önce yarımadadaki çetin savaşların adeta tanıklığını yapıyor.
Kaputun teslim edildiği, Çanakkale 1915 Seddülbahir Özel Müzesi'nin sahibi ve yerel tarih araştırmacısı Ahmet Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1915 yılında Fransızların İngilizlerle Gelibolu Yarımadası'na çıktığını söyledi.
Yarımadaya çıkıldıktan sonra, yaz aylarındaki savaşların ardından kış aylarına girilirken, cephedeki askerlerin kıyafetlerinin değiştiğini anlatan Uslu, 'Yeni, kalın ve uzun kaputlar geldi Fransız ordusuna. Bunlar pamuktan yapılmış ve 1915 yılında oldukça sert geçen hava koşullarında, soğuğa karşı etkili kıyafetlerdi' dedi.
Uslu, 1915'te Çanakkale'de bir Fransız subayının giydiği kaputun en değerli parçalar arasında müzesindeki yerini aldığını ifade ederek, ''Bir köylü, tarlasında çalışırken, küçük bir siper olarak adlandırabileceğimiz yerden bulduğu parça parça, lime lime olmuş kaputu, Fransız ordusundan kalan anı ve ibret vesikası olarak müzemizde sergileyeceğiz'' diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.