Çağlayan ikramiye miktarı doğrulamadı
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, memur ve emeklilere verileceği ifade edilen para konusunda herhangi bir rakam açıklanmadığı duyurdu...
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, memur ve emeklilere verileceği ifade edilen para konusunda herhangi bir rakam açıklanmadığı ve bunun Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) görüşülmediğini ifade ederek, konunun önümüzdeki günlerde EKK'da görüşüleceğini bildirdi.
Çağlayan, ''Ben de böyle bir öneriye sıcak bakıyorum. Verilecek paraların ekonomiye girmesi ve tüketime yönelmesi gerekir'' dedi.
Bakan Çağlayan, çeşitli açılış ve incelemeler için geldiği Muş'ta, ilk olarak Vali Erdoğan Bektaş'ı makamında ziyaret etti. Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, yeni teşvik sisteminden Muş ve bölgedeki illerin yararlanacağını ifade ederek, bunun Muş'a yeni bir sanayi hamlesi getireceğini söyledi.
Muş'un sanayinin yanı sıra tarım ve turizm konusunda da gelişmesi için çalıştıklarını kaydeden Çağlayan, Muş'u hakkettiği yere getireceklerini ifade etti. Çağlayan, ''Muş'un makus talihini değiştirmek istiyoruz'' dedi.
Bakan Çağlayan, bir gazetecinin ''Memur ve emekliye 300 lira verilmesi planlanıyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' şeklindeki sorusu üzerine, bu konuda her hangi bir rakam açıklanmadığını ve konunun Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) görüşülmediğini vurguladı.
Türkiye iç pazarının son derece dinamik ve kuvvetli olduğunu ifade eden Çağlayan, ''Doymamış bir pazarımız var. Tabii ki bunun harekete geçirilmesi lazım. Bu konuda başka ülkelerin geçmişte yapmış olduğu uygulama modelleri var. O modeller dikkate alınabilir. Ama Amerika'da bu yapıldı. O ülkede verilen çekler maalesef ekonomiye girmedi, bu paralar bankacılık sistemine aktarıldı'' diye konuştu.
Verilecek paraların ekonomiye girmesi ve tüketime yönelmesi gerektiğini belirten Çağlayan, önümüzdeki günlerde bu konunun EKK'da görüşüleceğini bildirdi.
''Ben de böyle bir öneriye sıcak bakıyorum'' diyen Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ticaret hayatının mutlak surette canlı ve diri tutulması gerekiyor. Bu uygulamadan sanayici, esnaf ve sanatkarın da yararlanması gerekir. Böyle bir uygulama yapılması halinde benim yaptığım yaptığım incelemelere göre de, böyle bir çek veya vatandaşa destek verilirse, bunun mutlaka ekonomiye girmesini sağlayacak tedbirlerle olması gerekir. Bu konuda üzerinde çalıştığım modeller var.''
''KAYNAK İHTİYACI VAR''
Bakan Çağlayan, ''Bütçede buna uygun bir kaynak var mı?'' şeklindeki başka bir soru üzerine de, şöyle konuştu:
''Vatandaşa para verip harcama imkanının getirilmesiyle beraber bu harcama imkanının olması için de bazı maliyetlerin üzerindeki yüklerin kaldırılması, işveren üzerindeki yüklerin de azaltılması gerekir. Bu açıdan bakıldığında kaynak ihtiyacı var. Bütçe açığı vermekten utanmamamız gerekir. Bu konuda sıkılacak bir şey yok. Artık dünya son yaşamış olduğu küresel krizde mevcut ekonomik kuralları rafa kaldırdı. Artık ekonominin kuralları, işleyiş tarzı bu dönemde bir yerde göz ardı edilecek.''
Bakan Çağlayan, IMF ile anlaşmaya ilişkin bir soru üzerine de, ''IMF uzayda yaşamıyor. IMF'nin de program yaptığı birçok ülke var. Şu anda bütün ülkelerdeki problem, özellikle istihdam konusunda ticaretin ve ekonominin canlı tutulmasıdır'' dedi.
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ DÜŞÜŞ
Çağlayan, sanayi üretimindeki düşüşle ilgili CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın açıklamalarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de, şunları kaydetti:
''Bunları söylemek için bazı şeyleri iyi bilmek lazım. Önce sanayici olmanız lazım, sanayiyi iyi bilmeniz gerekir. Kapasite kullanımının ne anlama geldiğini, imalat sanayinin ne olduğunu ve Türkiye'nin genel ekonomik yapısını iyi görmek lazım. Şu anlamda söylüyorum; Türkiye sanayisinde yüzde 21'lik bir küçülme var. Sanayinin küçüldüğü bir yerde kapasite kullanım oranı zaten düşer. Ancak Türkiye 132 milyar dolar ihracat yapıyor, ihracatın yüzde 90'ı sanayi mamullerinden oluşuyor. Yine Türkiye ihracatının yüzde 60'ı Avrupa pazarlarına yapılıyor. Dolayısıyla Avrupa pazarında ülkeler çökmüş durumda. İhracat yapmış olduğumuz pazarlarda bir daralma olduğu zaman ihracat yapamazsınız. Sanayinin küçülmesi kadar kaçınılmaz bir şey olamaz. Bu bir sebep sonuç ilişkisidir.''
Çağlayan, Türkiye'nin küresel oyuncu olduğunu, bu nedenle küresel krizden etkilenmemesinin de söz konusu olamayacağını, küçülmenin nedeninin de bu olduğunu ifade etti.
BOŞ TEKEL DEPOLARI, TEKSTİL VE AYAKKABI FABRİKASINA DÖNÜŞTÜRÜLECEK
Bakan Çağlayan daha sonra, Muş Tekel Depoları için düzenlenen yatırım tanıtım programına katıldı.
Çağlayan, burada yaptığı konuşmada da dünyada yaşanan ekonomik krize işaret ederek, hükümet olarak aldıkları tedbirler sayesinde Türkiye'nin krizden en az etkilenecek ülkeler arasında olduğunu söyledi.
Atıl vaziyetteki Tekel binalarının tekstil ve ayakkabı fabrikasına dönüştürüleceğini belirten Çağlayan, ''Bugün Türk özel sektörü krize meydan okuyor. Hatta Türkiye'nin en fakir ilinde müteşebbislerimiz krize meydan okuyor. Özel sektöre güveniyoruz, inanıyoruz'' dedi.
Bakan Çağlayan, 26 Ağustos 1071 yılının Türkiye ve Muş için önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade ederek, 26 Ağustos 2009'da Muş'ta 26 fabrikayı hizmeti sokmayı hedeflediklerini bildirdi.
Vali Erdoğan Bektaş da Muş'taki Tekel depolarını fabrika kurmaları için sanayicilere tahsis ettiklerini, buradaki boş binaların bile sanayicinin Muş'a gelmesi için yeterli bir neden olduğunu söyledi.
MUŞ ŞEKER LİSESİ AÇILDI
Çağlayan ve beraberindekiler, daha sonra, Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü'nce yaptırılan Muş Şeker Lisesi'nin açılışına katıldı.
Bakan Çağlayan, burada yaptığı konuşmada da, eğitim konusunda son 6 yılda çok önemli hizmetler yaptıklarını, 1923-2002 yılları arasında 362 bin derslik yapılırken, son 6 yılda bu sayıya 132 bin dersliğin ilave edildiğini anlattı. Çağlayan, Türkiye'nin 81 iline üniversite kurduklarını, ilk ve orta öğretimde öğrencilere kitaplarını ücretsiz dağıttıklarını hatırlattı.
Bakan Çağlayan, Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Mehmet Azmi Aksu'dan lisenin hemen arkasında bulunan araziye 170 kişilik kız yurdu yapılması konusunda da söz aldı.
Çağlayan, Muş'un merkezinde 705 bin liraya mal olan, 20 derslikli ve 600 öğrenci kapasiteli okulun yapımı için sağladıkları destek dolayısıyla genel müdür Aksu'ya plaket verdi.
Daha sonra okulun açılışını yapan Çağlayan, derslikleri gezerek öğrencilerle sohbet etti.
Bakan Çağlayan, ziyareti kapsamında, Muş Organize Sanayi Bölgesi'nde incelemelerde bulunacak, Muş Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki toplantıya katılacak.
Kaynak: