Burada özel hastane açılamaz!
İstanbulda özel hastane açmak yasaklanıyor. Uzmanlar 'aile hekimliği' sisteminden dolayı böyle bir uygulamaya gidildiğini söylüyor.
Sağlık Bakanlığı'nın İstanbul'da kurulan özel hastanelerin sayısının artması üzerine "Yeni özel hastane kurulmasına" yasak getirdiği haberleri sağlık çevrelerinin gündemine bomba gibi düştü. Kamu hastanelerinin geliştirilmesi ve hastane-doktor dağılımının dengelenmeye çalışılıyor olması nedeniyle böyle bir yasağın getirilmesine özel hastanelerden tepki geldi. "Aile hekimliği yaygınlaşıyor diye böyle bir uygulamaya gidildi" eleştirileri yapılıyor. Peki bu uygulama doğru mu yoksa eleştiriler haklı mı? Uzmanlara sorduk...
Özel Hastaneler Derneği Başkanı Reşat Bahat HABERTURK.COM'a verdiği demeçte, "Devlet, doktor açığını kapatamıyor. Sağlık alanında pek çok yerde açık var. O nedenle böyle bir kısıtlamaya gidildiğini sanıyorum" dedi. İstanbul'un Anadolu şehri gibi düşünülmemesi gerektiğine değinen Bahat, "Eğer yeni özel hastanelere ruhsat vermezseniz ve kamu hastaneleri açmaya devam ederseniz özel sektörü küçültürsünüz. İstanbul'a dışarıdan tedavi olmaya gelenlerin sayısı yüksek. Dünyanın farklı ülkelerinden hasta kabul ediyoruz. Sağlık turizmi planlanmadan, ruhsat sayısına kafalar takılırsa özel sektörü küçültme gibi bir istekleri olduğunu düşünebiliriz. Planlama yapıyorlar ama planlama denilen şey durdurma olmamalı. 15 Şubat 2008'den beri hastanelerimize doktor alamadık. Bazı hastanelerin farklı branşlarda doktora ihtiyacı var. Bize yazık değil mi?" şeklinde konuştu.
"Bu durumu yargıya taşımayı düşünür müsünüz?" şeklinde sorduğumuz sorulara Bahat, şu yanıtı verdi: "Sizinle aynı işi yapan devlet, sizi denetleyen de devlet. Mahkemeye verseniz ne olur? İnşallah mahkemeye gerek kalmaz. İnşallah bu durum geçicidir. Ama sektör yasal haklarını arar. Yetişmiş uzman sayısının az olduğundan bu uygulamaya gidildiğine inanmak istiyorum. Henüz sayın Bakan ile bu konuyu görüşmedik. Sanıyoruz ki gereken açıklamayı kendisi yapacaktır."
"ÇOK DOĞRU BİR KARAR"
AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet DOMAÇ:
"Bugün getirilmiş birşey değil. Bu bir yönetmelik. Özel hastane kurmak için Sağlık Bakanlığı'ndan izin almak gerekiyor. Kaynakların destekli kullanılması açısından, sorunları ortadan kaldırmak için alınmış bir önlem. Sağlık alanı tamamen serbest piyasaya terk edilemez. Regülasyonlara ve düzenlemelere ihtiyaç vardır. O yaklaşımla alınmış bir karardır. Şüphesiz özel hastanele tepki gösterirler. Özel hastaneler kendi konumlarından, kendi ölçeklerinden hareketle olaylara bakıyor olabilirler. Sağlık Bakanı bu işlere genelden bakarark karar verir. Özel hastane hastane açabilir hekim bulamaz o zaman sorun ortaya çıkar. "Aile hekimliği başlayacak diye bu uygulamaya gidildi eleştirilerine" yanıtım şudur: Bundan dolayı böle bir uygulamaya gidilmedi. Aile hekimliğinin neyinİ eleştiriyorlar anlamak mümkün değil. Dört yıldır ülkemizde Düzce'den başlayarak uygulanıyor. Bölüm bölüm yayıldı. Bazı yanlışıkları olabilir onlar düzeltilecek. Toptan aile hekimliğini eleştiri yapmak anlamsız diye düşünüyorum"
"ÖZEL HASTANELER EKONOMİSİNİ AYAKTA TUTAMIYOR"
TÜRK TABİPLER BİRLİĞİ ESKİ BAŞKANI PROF. DR. GENÇAY GÜRSOY:
"Yeni hastane açılması konusunda Sağlık Bakanlığı'nın sınırlaması genel strateji açısından doğrudur. Çünkü hatırlayacağınız gibi özel hastaneler sağlıkta dönüşüm programının ortaya atılmasıyla birlikte büyük bir hızla arttı. Birçok özel hastane ekonomik bakımdan bütünüyle sosyal güvenlik kurumuna bağımlı olduğu için güçlükler çekiyor. Kendi ekonomisini ayakta tutamıyor. Dolayısıyla sınırlama doğrudur. Kamu hastanelerini geliştirmek ve çoğaltmaktır doğru tavır. Aile hekimliği konusuna gelecek olursak, Türkiye'de birinci basamak sağlık hizmetleri için ideal bir formül değil. Hem masraflı hem de tüketimi artırıcı bir yöntem. Özellikle de kırsal alan için çok da uygun bir yöntem olduğunu düşünmüyorum."
Kaynak: